Flere historier som aldri før har vært offentlig, blir avslørt i den nye Therese Johaug-boka. Det forteller Anders Skjerdingstad – mannen som har hjulpet Therese Johaug med å skrive selvbiografien hennes.

Han tror allmennheten vil få et større og mer nyansert bilde av den tidligere skiløperen etter å ha lest «Hele historien». Skjerdingstad forteller at privatlivet er omtalt på godt og vondt.

– Hun snakker om å miste folk som sto henne nær. Om mormoren som var hennes store forbilde og tapet av bestevenninnen Ida Eide. Jeg tror ikke folk har visst hvor nære de var og hvor mye det gikk inn på henne. Det er veldig mye tårer, sier forfatteren og NRK-journalisten til Nettavisen om boken som lanseres fredag.

Skjerdingstad, som har fulgt Johaugs karriere som journalist i en årrekke, forteller at han aldri har opplevd skiløperen som ei som gråter mye. Han ble derfor overrasket over hvor følelsesladd hovedpersonen har vært i flere anledninger. Han røper at privatlivet blir omtalt i større grad enn det som har fremkommet i mediene tidligere. Forholdet til forloveden Nils Jakob Hoff får også plass i boken.

– Hun har levd et liv med masse opp og nedtur, både privat og sportslig. Kjærlighetslivet er definitivt omtalt. Det er detaljer om alt fra første date til frieriet.

Les også: Skistjernene slakter gigantisk milliardprosjekt: – Det er håpløst

– Et viktig premiss

Skjerdingstad forteller at det har vært tre hektiske måneder med bokskriving og ferdigstilling. Tidvis har han jobbet 12 timer om dagen for å få biografien ferdig. Selv har han fått permisjon fra NRK-jobben for å utføre oppdraget.

De to har jobbet seg gjennom både privatliv og karriere i kronologisk rekkefølge. Før han takket ja til å skrive boken ønsket han et tydelig bilde av hva Johaug faktisk ville fortelle.

– Jeg skjønte fort at hun hadde planer om å fortelle hele historien. Det var et viktig premiss. Jeg har ikke måttet overtale henne, hun ønsket å være ærlig.

Skjerdingstad har fulgt Johaug i skisporet som journalist gjennom en årrekke. Likevel forteller han at det er mye rundt langrennsstjernen som ikke har vært i mediebildet tidligere.

– Therese har hatt tøffe diskusjoner med Norges Skiforbund, blant annet. Men strategien hennes har vært å unngå støy rundt seg selv. Hun har prøvd å ikke bruke energi på å ha småkonflikter gående i mediene. Andre utøvere ville kanskje brukt mediene for å oppnå noe.

Les også: FIS opprettholder utestengelsen av Russland og Belarus

Snakker om dopingdommen

Et sentralt tema i Johaugs selvbiografi er naturlig nok dopingdommen som førte til en to års utestengelse fra idretten. Skjerdingstad ønsker ikke å fortelle for mye fra skiløperens egen historie, men røper at flere kan få seg en overraskelse rundt comeback-historien.

– Under ski-VM i Seefeld gikk hun inn til tre gull. Utad virket det som en stor suksess, men få visste hvor tungt og vanskelig det var. Det var flere uforutsette ting, blant annet en skade ingen har visst om. Det var også diskusjoner rundt stafettuttaket. Jeg trodde mesterskapet kom til å bli et kort kapittel, men det ble mye større enn jeg trodde.

– Noe av det vanskeligste

Skjerdingstad forteller at boken endte opp med å bli mye tykkere enn først planlagt. Flere av sidene er preget av bilder fra både barndom og en lang skikarriere.

– Det overrasket meg hvor mange bilder hun faktisk hadde. Det gjorde det lettere for meg å sette meg inn i hele historien.

Skribenten selv forklarer at boken er skrevet i jeg-person og fra skiløperens eget perspektiv. Han tror derfor det ikke kommer godt nok fram hvor enorm skikarrieren faktisk har vært.

– Det var noe av det vanskeligste. Hun liker ikke å skryte av seg selv.

Boken lanseres fredag.

Til info: Anders Skjerdingstad har tidligere jobbet i Nettavisen.