SLOVENIA (Nettavisen): Navnet Perttu Hyvärinen kommer til å bli husket etter verdensmesterskapet i Slovenia. Det er ikke nødvendigvis på grunn av sterke resultater, men snarere kaoset rundt den finske langrennsløperen. En sponsortabbe gjorde nemlig at Hyvärinen fikk trøbbel med eget forbund.

Dramatikken har skapt gjentatte overskrifter i finsk presse, noe som har vært en stor utfordring for utøveren selv.

– Jeg er ikke vant til det. Det var mye lettere når jeg kunne gjemme meg bak Iivo Niskanens rygg. Dette er en ny situasjon for meg, sier han til Nettavisen og utdyper:

– Det er allerede mye press i et VM og dette er enda en ting å tenke på. Det er litt sykt at en liten kopp salat har skapt masse nyheter i Finland, sier finnen.

Stuntet skal imidlertid ha hatt en solid effekt.

– Produsenten har bedt meg slutte å vise fram logoen, fordi de ikke klarer å lage mange nok. Alle er tomme og venter på påfyll, ler finnen, som er tydelig på at han likevel angrer på det hele.

Les også: Norge sjokkerte Sverige: Tok gull på stafetten

Var skuffet og sint

Hyvärinen fikk en skuffende innledning på mesterskapet, med 13. plass på onsdagens distanse og 10. plass på tremil med skibytte tidligere i VM. Han fikk imidlertid en etterlengte opptur da Finland gikk inn til sølv på fredagens stafett. Skiløperen er tydelig på at han ønsker å gjøre seg bemerket for det han presterer, men enn så lenge er det ikke det han får oppmerksomhet for i hjemlandet.

– Jeg venter på at folk skal begynne å snakke om skikarrieren min, men det kommer ikke til å skje, så jeg må ha med en kopp på TV i stedet, flirer han.

Hyvärinen ble intervjuet på direktesendt finsk TV da han gikk på blemmen. Utøverne står ofte med produkterer fra forbundets egne sponsorer, men langrennsløperen valgte å fronte en privat samarbeidspartner i stedet. Det endte med at finnen ble forelagt en bot på 3000 euro av eget forbund.

Etter mye frem og tilbake skal han imidlertid til slutt ha endt opp med en kraftig advarsel.

Les også: Finsk skistjerne fikk tusenvis av euro i bot – reddet av millionær

Til tross for at han spøker med at han viste fram koppen for å få oppmerksomhet, tar han situasjonen på alvor. Da han snakket med Nettavisen etter herrenes femtenkilometer, angret han tydelig.

– Det var en stor feil fra min side. Jeg var skuffet og sint etter konkurransen. Det som skjedde var at jeg spiste og hadde en kopp i hånden når jeg ble intervjuet på TV.

Varsler ny vending

I dagene etter TV-episoden har det stormet rundt skiløperen. Det ble straks klart at finnen skulle få en bot i henhold til skiforbundets regler. Deretter kom det fram at han ikke kom til å betale denne selv, men at en millionær ville kjøpe skidressen hans for den samme summen som boten var på.

Hyvärinen hevder imidlertid at det nå er god stemning innad i laget og at partene har skværet opp etter episoden.

– Vi har hatt gode samtaler med hverandre. Ting er bra nå og finsk langrenn blir mer og mer synlig i Finland. Det er i alle aviser nå, så det er bra for oss, sier han.

Skiløperen snakker hemmelighetsfullt om at det kommer til å komme flere nyheter fra den finske leiren denne uken.

– Dette er ikke slutten av historien. Jeg gjorde en feil, men det har ført med seg gode ting også.