RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vårstjernene i eliteserien

Sist oppdatert:
De kom omtrent fra intet og erobret avisoverskriftene. Her er vårens stjerneskudd i eliteserien.

I fjor var det Morten Gamst Pedersen. I år er det en makrellstim fra Sørlandet, et begavet arbeidsjern fra Haugesund og en omstridt ballartist fra Nigeria som har preget norske fotballbaner.

TV 2 Nettavisen har rangert vårens fotballkometer i eliteserien:

1 Kristofer Hæstad (21), Start
1. april hadde «ingen» hørt om ham. Tre måneder senere er det ingen fotballinteresserte nordmenn som ikke har hørt om Kristofer «Doffen» Hæstad. Med innsats, arrighet og raske bein har han både ført Start til topps i eliteserien og spilt seg inn på landslaget. Mye takket være Hæstads defensive oppofrelse måtte Italia reise hjem fra Ullevaal med null scoringer og bare ett VM-poeng i bagasjen. Kanskje eliteseriens beste ballvinner – som også har offensive kvaliteter.

2 Christian Grindheim (21), Vålerenga
I en spillemessig variabel vårsesong er det en nykommer fra Haugesund som har dratt det tyngste lasset for Vålerenga. Grindheim har satt seg i respekt hos motstanderne med sitt kompromissløse duellspill på midtbanen. Samtidig har han vist prov på både eminent teknikk og strategiske kvaliteter langt utover det vanlige. Kan få sin A-landslagsdebut allerede i høst.

3 Marius Johnsen (23), Start
Verdens beste venstreback, konstaterte Start-eier Erik Solér i pur begeistring over Johnsens to scoringer mot Fredrikstad i siste seriekamp før fotballferien. Så god er han neppe, men 23-åringen har uansett fått sitt definitive gjennombrudd denne våren. Sju scoringer på 13 kamper, de fleste etter dødball, er i seg selv oppsiktsvekkende av en back. I tillegg har han en innleggsfot som mange kan misunne ham. Er inne i landslagsvarmen – trolig for å bli.

4 Per Ciljan Skjelbred (18), Rosenborg
Yngstemann på kometlisten. Har bare spilt fem kamper for et Rosenborg-lag i motgang – men så til de grader gjort seg bemerket. Han debuterte med en praktkamp da RBK påførte serieleder Start vårens eneste tap 5. mai. Mot Molde 22. mai ble han utvist, men mot Ham-Kam var han igjen tilbake med to scoringer og godt spill. Liten av vekst, men en ballvinner av internasjonalt kaliber.

5 Petter Vaagan Moen (21), Ham-Kam
I en svak sesong for Ham-Kam har venstrekanten stått fram – og imponert så mye at Brann har kjøpt ham som erstatter for Raymond Kvisvik. Vaagan Moen har bra fysikk, en meget bra venstrefot, er pasningssikker og har et bra blikk for spillet. I tillegg er han anvendelig. A-landslagsdebuten kan være rett rundt hjørnet.

6 Alex Valencia (25), Start
I en alder av 25 år har Alex Valencia klart det han aldri maktet i Brann – å stabilisere seg på et høyt nivå. Med fart og teknikk har Valencia vært en nøkkelspiller i Starts erobring av tabelltoppen. Tre scoringer og hele sju målgivende bringer ham langt opp i poengligaen. Norges beste kantspiller akkurat nå.

7 Fredrik Strømstad (23), Start
23 år gammel, men et ubeskrevet blad for folk flest før årets sesong. I vår har Fredrik Strømstad blomstret i takt med resten av Start-laget, og vært en av de viktigste suksessfaktorene. På samme måte som Kristofer Hæstad er han en terrier i det defensive arbeidet. Fremover har han kanskje enda mer å bidra med enn «Doffen».

8 Kevin Larsen (19), Lyn
Debuterte i eliteserien med en kanonscoring i sesongpremieren mot Fredrikstad (1-1). Har siden variert i prestasjonene, men likevel vist nok til å bekrefte sin posisjon som fremtidens mann. Har god teknikk, stor arbeidskapasitet og tør å prøve på det umulige. Brukes både som back og kantspiller, men er utpreget offensiv av legning.

9 John Obi Mikel (18), Lyn
Hvem skulle tro at den nigerianske juvelen bare har spilt fire seriekamper for Lyn denne sesongen? Vårens desidert mest omtalte spiller, men dessverre ikke bare på grunn av sine prestasjoner. Omstendighetene rundt overgangen til Manchester United er fortsatt ikke avklart – og ingen vet når, eller om, Mikel i det hele tatt aksler Lyn-trøya igjen. Hans unike talent er uomtvistelig, men Mikel har for få kamper til å komme høyere på denne lista.

10 Steinar Sørlie (30), Fredrikstad
Bedre sent enn aldri. Det er trolig Steinar Sørlie den første til å skrive under på. I sin 31. vår har trønderen fått sitt definitive gjennombrudd i Fredrikstad-buret. Ingen komplett keepertype, men har prestert jevnt godt gjennom hele våren. Innsatsen på Lerkendal 24. april var en opptreden for fotballhistoriebøkene. RBK-spissene lurer sannsynligvis ennå på hva som traff dem.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere