18. august 2022 blir en merkedag i Mjøndalens historie. For etter 17 sesonger som klubbens ansikt utad er Vegard Hansen ferdig som hovedtrener. 

53-åringen tok over klubben da den lå i 3. divisjon i 2006, og har ledet de helt opp på det øverste nivået i norsk fotball.

Denne sesongen spiller klubben i OBOS-ligaen, og med syv tap på sine ti siste kamper har klubben valgt å si at nok er nok.

Styreleder Trond Stabekk forteller på en pressekonferanse at klubben har hatt mindre sportslig utvikling den siste tiden enn hva de forventer. Det er derfor Hansen nå er ferdig i klubben.

Forstår styrets valg

Selv om Hansen ikke ønsket å forlate klubben, innrømmer han at styrets valg er forståelig.

– Det tror jeg er en riktig avgjørelse. Vi har hatt en grusom rekke med resultater, sier Hansen på pressekonferansen.

– Først og fremst er jeg veldig lei meg. Jeg synes det er forferdelig trist, fortsetter han om følelsene rundt avgjørelsen.

Assistenttrener Kevin Nicol tar over hovedansvaret på midlertidig basis frem til en erstatter for Hansen er funnet.

Hansen forteller at foruten å snakke med NAV, er de nærmeste planene å kanskje skrive en bok og å reise rundt i verden. Ellers ønsker han å komme tilbake til norsk fotball igjen når tiden er moden for det.

På spørsmål om hvor raskt han vil tilbake til en trenerrolle svarer han konstant:

– Så fort som mulig.

Tårene rant

Da Mjøndalen-kaptein Joachim Solberg Olsen fikk ordet, ble det tårevått på pressekonferansen. Kapteinen forteller at spillerne er overrasket over styrets beslutning.

– Vi synes det er trist. Vi var sjokkert. Det er en gruppe som har veldig stor lojalitet overfor Vegard, sier han, før han knekker sammen i tårer.

Etter litt tid tar han seg sammen og utdyper følelsene sine.

– Jeg har hatt Vegard som trener siden 2008. Han har ikke bare vært en fotballtrener for meg. Det gjør det «jævla» vondt. Han har vært utrolig viktig for min fotballkarriere. Det er jeg evig takknemlig for, sier kapteinen mens tårene renner både hos han og hos Hansen.

Hylles av Gauseth

Tidligere Mjøndalen-kaptein Christian Gauseth sier til Nettavisen at Hansen har betydd ekstremt mye for Mjøndalen, og sier klubben aldri hadde vært der den er i dag uten Hansen:

– Klubben har en dyp takknemlighetsgjeld som vanskelig kan tilbakebetales. Jeg tror fort klubben hadde rotet rundt i 2. eller 3. divisjon, og ikke fått smaken på det gode liv om ikke Vegard hadde viet livet sitt til det her.

Discovery-eksperten understreker at han i denne saken uttaler seg som en «moldenser med et brennende hjerte for de brune» og ikke meningsbærer, etter å ha hatt Hansen som egen sjef i en årrekke.

– Jeg har også dyp takknemlighetsgjeld. Han gjorde meg til Eliteserien-spiller og kaptein. Vi hadde et veldig nært samarbeid i mange år, og det er jeg veldig glad for. Det er en vemodig dag for klubben, for meg og helt sikkert for Vegard. Jeg håper folk husker ham for alle de gode stundene.