Gå til sidens hovedinnhold

Veland om Spanias utskjelte spiss: - Har vært på hylle to eller tre i flere år

Alvaro Morata har vært hele Spanias hakkekylling i lang tid, og under EM har spissen måttet tåle ytterligere kritikk fordi han ikke er effektiv nok foran mål.

Morata ble pepet ut av egne fans i oppkjøringskampen mot Portugal før EM og har underveis i mesterskapet avslørt at både han og familien er blitt utsatt for grov hets.

Les også: Sjokkbeskjed for Kroatia før åttedelsfinalen: - Veldig, veldig ille

Viasats ekspert på spansk fotball, Petter Veland, mener misnøyen med Morata bunner i manglende selvtillit og at han aldri har klart å ta det siste steget i karrieren.

- Han har ikke dårlige tall, han har ikke så veldig gode tall heller, men de er helt ok. Han har spillerbakgrunn fra Juventus, Atletico Madrid, Real Madrid og Chelsea. Han har jo egentlig en fantastisk karriere, men han har aldri klart å ta det siste steget. Han har vært på hylle to eller tre i fem-seks år, sier Veland til Nettavisen.

Reagerer på at han fikk ta straffe

La Liga-eksperten reagerte spesielt på at trener Luis Enrique lot nettopp Morata ta straffespark på stillingen 0-0 i den avgjørende gruppespillkampen mot Slovakia forrige uke.

- Det høres veldig ut som etterpåklokskap, men jeg sa det også under kampen mot Slovakia: At han tok det straffesparket, synes jeg er veldig rart. Jeg hadde hatt større forståelse for det hvis Spania allerede hadde ledet, men når stillingen er 0-0, og du har en spiller som har bommet, bommet og bommet, sier Veland.

Straffesparket ble reddet av Slovakias keeper Martin Dubravka, men Spania vant til slutt kampen 5-0.

- Når det er så stort press, så synes jeg ikke han skal ta et slikt straffespark. Scorer han, så kan man sikkert si at nå løsner det, men det skulle i så fall ha skjedd i kampen mot Polen, hvor han faktisk scoret. Likevel fortsatte han å bomme og bomme der.

Starter trolig igjen

Hets, misnøye, ineffektivitet til tross, Veland tror Morata får fornyet tillit i startelleveren mot Kroatia mandag.

- Plussiden hvis han scorer på det straffesparket er at han får en scoring som alle egentlig forventer at han skal få, fordi straffespark er 80 prosent sikkert scoring. Nedsiden, som ble et faktum, er at det ble enda mer press, enda en bom, mer dårlig selvtillit. Luis Enrique har så stor tro og så stor tillit til Alvaro Morata at jeg tror han starter i dag og, selv om han bommet på straffe og er blant spillerne i EM som har brent fleste store sjanser til nå. Så kan man alltids diskutere om det er riktig eller ikke.

Veland tror Luis Enriques nærmest grenseløse tillit til Morata skyldes den samvittighetsfulle innsatsen han legger ned for laget.

- Hvis målet er at Spania skal ha en nummer ni og toppscorerkandidat, så er det ikke riktig å starte med Alvaro Morata, men jeg regner med at den tilliten kommer på grunn av det andre han tilbyr, som man gjerne ikke legger merke til eller som ikke er like populært å snakke om når det er en spiss, som går på jobben han legger ned uten ball, sier Veland.

- Spania favoritt

Viasat-eksperten mener styrkeforholdet mellom Spania og Kroatia er forholdsvis jevnt, men han holder Spania som favoritt.

- Jeg tenker at Spania har et litt bedre lag i utgangspunktet og at de generelt har litt mer mesterskapserfaring. Begge lagene kom litt dårlig i gang, det var litt sirupfotball, og det gikk ikke helt slik de ønsket. Spania hadde sin desidert beste kamp mot Slovakia, og Kroatia hadde sin beste kamp mot Skottland, så det har løsnet litt for begge lag, sier Veland.

- Det at Spania nå er kjemisk fri fra skader, sjukdom og karantener gjør nå at favorittstempelet vippes i Spania sin retning. Busquets er tilbake og spilte 65 minutter sist, mens Kroatia mangler Perisic og Lovren. I utgangspunktet veldig jevnt, men med noen faktorer som dytter favorittstempelet i retning Spania, mener Veland.

Avspark i kampen mellom Spania og Kroatia er 18.00 mandag.