Tirsdag braker det løs med en ny utgave av Champions League, og for første gang på en årrekke må katalanerne klare seg uten Lionel Messi i den gjeve turneringen.

- Det blir spesielt, det er det ingen tvil om. Camp Nou har vært Messis lekegrind de siste 15 årene, og Champions League har vært den største arenaen, sier NENT-ekspert Petter Veland til Nettavisen.

Han mener Barcelona må forberede seg på en ny hverdag uten den argentinske superstjernen.

- De må rive av plastrene så fort som mulig. Dette er en ny hverdag for Barcelona som klubb.

Les også: Ekspertene i tottene på hverandre i Ronaldo-Messi-diskusjon

Reagerer på uttalelser

Ronald Koeman, Barcelona nederlandske trener, virker ikke imidlertid ikke å være spesielt bekymret.

Nylig stilte nederlenderen opp i et intervju med NOS der han trakk frem sine egne kvaliteter som nøkkelen for klubbens fremtid.

- Takket være meg har denne klubben en fremtid, uttalte Koeman selvsikkert.

Veland håper Koeman har blitt oppfattet feil eller uttalt seg på en klønete måte.

- Jeg kan ikke se for meg at han er lenger nede enn på en 3. plass over syke uttalelser og meninger. Det er en absurd ting å si. De vant ingen av de store trofeene forrige sesong. Nå står de igjen uten Messi, og de er ikke i nærheten av de nivået de har vært på de siste årene. Så presterer han å si det der.

Les også: De siste bildene av McGregor bekymrer

Fotballeksperten mener det hadde vært annerledes om for eksempel Diego Simeone hadde sagt det samme. Argentineren har gjort en fremragende jobb som hovedtrener i Atlético Madrid siden han tok over laget i 2012.

- Koeman har gjort en grei jobb, men med Simeone kan man tenke at han har vist nok. Det har ikke Koeman, forteller Veland.

Les også: Premier League har aldri vært dyrere. Nå kommer Gahr Støre med advarsel

Skadetrøbbel

Tirsdag kveld får Barcelona besøk av Bayern München på Camp Noe der gjestene fra Tyskland er oddsfavoritter, til tross for at katalanerne spiller på hjemmebane.

Veland mener Bayern München har det sterkeste laget, men legger til at det er et oppgjør som har gitt severdige møter de siste årene.

I kvartfinalen som ble spilt i august 2020 rundspilte det tyske laget Barcelona, og ga seg ikke før resultattavlen viste 2-8 i favør Bayern.

- I disse møtene skjer det noe eksepsjonelt, og som regel noe ekstraordinært man snakker om i lang tid, sier Veland.

Les også: Koronamarerittet over for norsk landslagsløper

Eksperten mener Barcelona er enda svakere enn da de ble feid av banen i 2020.

- Man kan sikkert analysere alt i detalj, men svaret er at Messi ikke lenger spiller i Barcelona. Det er den virkelig store forskjellen.

I tillegg sliter Barcelona med skader offensivt på banen. Sergio Agüero, Ousmane Dembélé, Ansu Fati og Martin Braithwaite er alle på behandlingsbenken. Det baner vei for Luuk de Jong, som ble hentet i grevens tid da Antoine Griezmann ble lånt ut til Atlético Madrid på overgangsvinduets siste dag.

- Vi kan få en nederlandsk duo på topp med Memphis Depay og Luuk de Jong. I så fall blir de Jong kastet til ulvene umiddelbart, sier Veland.

Les også: Tirsdagens Premier League-rykter

Enig i favorittstempelet

Tidligere Bundesliga-proff Rune Bratseth sier han blir overrasket dersom Bayern München ikke spiller en sentral rolle i denne sesongens utgave av Champions League.

- De hadde kanskje vunnet på nytt om ikke Robert Lewandowski hadde blitt skadet forrige sesong. Bayern virker meget solide, og de har en god stall. Det sårbare er at man ikke kan erstatte en spiss som Lewandowski hvis han blir skadet, sier Bratseth til Nettavisen.

Trønderen mener Bayern er favoritter i tirsdagens storkamp, og er enig med Veland om at Barcelona ikke lenger er det de var på sitt beste.

- Barcelona er i en omstillingsfase, og etter fjorårets massakre er ikke Bayern mindre favoritter.

Les også: Premier League har aldri vært dyrere. Nå kommer Gahr Støre med advarsel

Tror disse scorer mest

Bratseth tror de aller største klubbene vil kjempe om trofeet, og trekker spesielt frem de engelske lagene.

- De er kapable til alt. Bayern kommer helt sikkert til å være oppi der, og er etter min mening det eneste tyske laget som kan vinne. Samtidig har vi Messi og PSG, og kanskje noen spanske lag som vil blande seg inn. Italia er en stor fotballnasjon, men Juventus er ikke som de var.

I fjor ble Erling Braut Haaland toppscorer i Champions League med ti nettkjenninger, til tross for at Borussia Dortmund røk ut i kvartfinalen. Bratseth tror nordmannen melder seg på i kampen om toppscorer-tittelen i år igjen.

- Braut Haaland og Lewandowski vil fortsette å score mål. I tillegg vil frontspillerne til de lagene som er med lenge score mye, som Lukaku i Chelsea og Ronaldo i Manchester United. Manchester City har ikke en klassisk spiss, men PSG har flere som kan score mål.