Gå til sidens hovedinnhold

Velkommen tilbake, Sogndal

I skyggen av eliteseriestarten, sparkes også fotballen igang i 1. divisjon. Sjekk TV 2 Nettavisens tips.

1. SOGNDAL
Alexander Ødegaard, Marco Reda og Ousman Nyan er alle borte, men Sogndal blir likevel ikke nevneverdig svekket. Anders Stadheim og Terje Skjeldestad var begge landslagsaktuelle for et år siden. Nå har i tillegg Tommy Øren fått hele sesongoppkjøringen med seg og meldes i godt gammelt slag. Svenske Joel Cedergren gir laget mer muskler på midten, mens Tommy Knarvik og Kristian Ystaas begge har vist at de duger på nivået tidligere. Håvard Flo har potensial til å score 20 mål i 1. divisjon. Vi tror Sogndals opphold i 1. divisjon blir på et år.

2. SANDEFJORD
I år tror vi det blir Sandefjords tur. Vestfolds fotballstolthet har vært svært nær i flere sesonger nå. Veteranen Tom Helge Jacobsen har lagt opp, men Olav Tuelo Johannessen kan få en stor sesong når han er tilbake etter beinbrudd. Brasilianske Rodrigo Silva blir et spennende bekjentskap. Er godt besatt i alle lagdeler og fortjener litt tur etter hvert. Har ansatt tidligere Brann-assistent Tor Thodesen som trener. En likandes kar som kan få god stemning i troppen.

3. STABÆK
Skal tilbake raskest mulig, men har mistet flere sentrale spillere fra i fjor. Martin Andresen, Mads Jørgensen og Stian Ohr var bærebjelkene på midtbanen, mens André Muri hadde fast plass i midtforsvaret. I år skal talentet Henning Hauger, svenske Jesper Jansson og finske Christian Sund erstatte midtbanekvarteten, mens Jørgen Pettersen tar plass ved siden av Mike Kjølø. Daniel Nannskog skal bli toppscoreren Stabæk manglet i fjor. Bæringene blir å finne i toppen.

4. KONGSVINGER
Vegard Skogheims mannskap imponerte stort med å ta kvalikplassen i sin første sesong tilbake i 1. divisjon. I år satser de på å gjøre det enda bedre. Svenske Fredrik Persson er en klar forsterkning i mål og koreanske Ji-Ho Cha skal prøve å vise hvorfor Lyn omtalte ham som «Asias Saviola» da de hentet ham til klubben i fjor. Laget blir å se i toppen.

5. FK TØNSBERG
Rutinerte Reine Almqvist har bygget opp et spennende lag i FK Tønsberg. Nå har han også fått veteranen Per Egil Swift tilbake til fødebyen. Odd-talentet Armin Sistek er også på plass i klubben. Sammen med den tidligere Vålerenga-spissen Espen Næss Lund og Lars Petter Hansen, så utgjør han en farlig angrepstrio. Tønsberg kan fort gjøre som Kongsvinger gjorde forrige sesong.

6. SKEID
Talentfabrikken fra Oslo vil tilbake i toppserien. Før forrige sesong mistet de Daniel Fredheim Holm og Danel Braaten, men da dukket nye unggutter opp. Mohammed Abdellaoui regnes som kanskje et større talent enn de to Daniel'ene og er spådd en strålende sesong. Birger Madsen, Dawda Leigh og Abdurahim Laajab er også folk for fremtiden. Samarbeidet med Rosenborg har gjort at Christian Sæther Moen har kommet til klubben. Skeid vil nok bite fra seg.

7. MANDALSKAMERATENE
1. divisjons sørligste lag har bitt godt fra seg de siste sesongene. I år er spillere som Roger Rasmussen, Øyvind Pedersen og Tore Hansen borte, men Tor Henning Hamre er tilbake i klubben han slo gjennom. Har spennende og talentfulle spillere i Sven Fredrik Stray og Kjetil Myrvold som vil få mye spilletid i år. Tor Olve Fagnastøl er en av divisjonens beste forsvarsspillere.

8. BRYNE
Bryne sto ribbet tilbake etter nedrykket i 2003. Men under Hans Olav Frettes ledelse bet de godt fra seg i 1. divisjon likevel. Paul Oyuga scoret jevnt og trutt og blir nok ikke dårligere denne sesongen. Kai Ove Stokkeland slet med skader forrige sesong, men er tilbake nå. Keeper Roger Eskeland holder høyt nivå. Kan lure på en kvalikplass i år også.

9. HØNEFOSS
Fjorårets kamp mot nedrykk har ført til store omveltninger i Hønefoss. I år skal rutinerte karer som Morten Bakke, Are Tronseth og Ole Bjørn Sundgot gjøre at laget klatrer opp på øvre halvdel av tabellen. Laget savnet en utpreget målscorer forrige sesong. Nå håper trener Peter Engelbrektsson at Sundgot skal finne tilbake til gamle kunster i motstandernes 16-meter.

10. MOSS
Moss skuffet voldsomt forrige sesong, men reddet i det minste plassen. I år har den tradisjonsrike østfoldklubben satset på urutinerte Knut Tørum som trener. En kunnskapsrik fyr som har lært mye under Gaute Larsen i Stabæk. Kanadierne Patrice Bernier og Rob Friend forsvant i løpet av fjorårssesongen. Har kanskje 1. divisjons beste keeper i Per Morten Kristiansen og flere spennende unggutter.

11. STRØMSGODSET
Et straffespark på overtid av Svein Tore Brandshaug reddet Godsets 1. divisjonsplass forrige sesong. Nå er Vidar Davidsen borte som trener og Anders Jacobsen har overtatt som sjef på Marienlyst. Ousman Nyan er tilbake i klubben og kan vise seg å bli en slager i 1. divisjon. Ibrahim Sunday er en spiller det blir spennende å følge.

12. HØDD
Virker å ha ni liv i 1. divisjon. Blir stort sett hvert år spådd ned i 2. divisjon, men deres sterke form på Høddvoll gjør at de klarer seg hver sesong. Veteranene Tommy Sylte, Andre Nevstad og Geir Televik tar nok en sesong. I år får de med seg hurtigtoget Nils Ottar Sandø som ikke ble med Aalesund opp i 1. divisjon.

13. PORS
Dag Eilev Fagermo ble lokket med superlønn i Notodden og tok med seg halve laget. Tarjei Dale, Eldar Hadzimehmedovic og Eirik Bertheussen er spennende spillere som ikke helt har slått til i eliteserien. Pors vil få en ny sesong hvor de må kjempe med ryggen mot veggen. I år tror vi det ender med nedrykk.

14. LØV-HAM
De grønne og hvite har som mål å etablere seg som lag nummer to i Bergen. Martin Hollund og Tarje Nordstrand Jacobsen har begge erfaring fra spill på høyeste nivå, men det er ikke nok til å gjøre Løv/Ham til et 1. divisjonslag. Laget består stort sett av spillere fra lokale klubber og som stort sett har spilt i 2. divisjon.

15. FOLLO
Erland Johnsen førte Follo opp i 1. divisjon i fjor, men lite tyder på at han klarer å holde laget oppe. Keeper Glenn Arne Hansen står for rutinen og erfaringen i laget, men det holder trolig ikke til fornyet kontrakt. Talentfulle Anders Særvoll har kommet fra Molde.

16. ALTA
Gikk direkte ned sist de var oppe og det ender trolig på samme måten igjen. Øystein Esjeholm hadde et hvileår i fjor, men er nå tilbake i en sentral rolle i laget. Har et par talentfulle unggutter i Tore Reginiussen og Magnus Andersen, men blir nok lettvektere i dette selskapet.

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn