*Nettavisen* Sport.

Velo d’Or til Gilbert

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Edvald Boasson Hagen poenget unna ungdomsprisen.

27.10.11 10:04

Det franske sykkelbladet VeloMagazine deler hvert år ut Velo d'Or (gullsykkelen) til årets beste syklist. I år vant Philippe Gilbert (Omega Pharma Lotto), foran Cadel Evans (BMC Racing) og Mark Cavendish (HTC-Highroad).

Den nasjonale prisen gikk til Thomas Voeckler (Team Europcar), mens Peter Sagan (Liquigas) tok Velo d'Or Espoirs (ungdomsprisen) poenget foran Edvald Boasson Hagen (Team Sky).

Gilbert var årets mestvinnende rytter med sine 18 seirer denne sesongen. Det inkluderer trippelen i Ardennene, etappeseieren i Tour de France og Clasica San Sebastian (for å nevne noe).

Belgisk storeslem
Han har allerede vunnet verdensrankingen, og blitt utnevnt til årets «Flandrien». Men hyllesten av Omega Pharma-Lotto-rytteren har så vidt startet.

- Jeg tror sesongen jeg har lagt ned er enestående, forteller Gilbert til magasinet ifølge sporza.be.

- Du må langt tilbake i tid for å finne en sesong av dette kaliberet. Det er egentlig for tidlig å gjøre opp regnskapet selv. Det kommer til å ta flere år før jeg virkelig innser hva jeg har fått til, fortsetter han.

Sikter mot Sanremo
Neste år sykler han i BMC Racing sammen med Thor Hushovd. Det er liten tvil om at de to treningskameratene vil danne en potent duo under vårklassikerne.

Gilbert sier følgende om sin målsetting foran neste sesong:

- Foran hver eneste sesong drømmer jeg om en seier i en av monumentalklassikerne (Milano-Sanremo, Flandern rundt, Paris-Roubaix, Liège-Bastogne-Liège eller Giro di Lombardia).

- I 2012 ønsker jeg å vinne i Sanremo. Det er et historisk ritt, med en løype som nesten ikke er forandret siden Eddy Merckx vant rittet sju ganger, røper han.

Slått av Sagan
Gledelig er det også at Edvald Boasson Hagen slo godt fra seg i konkurransen. 24-åringen vant to etapper i årets Tour de France, og ble Team Skys mestvinnende med sine syv seirer.

Det franske bladet ga nordmannen 73 poeng, mens Peter Sagan fikk 74. Slovaken tok blant annet to etappeseirer under Tour de Suisse og tre i Vuelta a España denne sesongen.

- Det er alltid hyggelig å bli utnenvt i slike avstemninger, men det er ikke noe jeg tenker mye over, sier Edvald Boasson Hagen til procycling.no.

Det endrer seg nok dersom navnet hans blir inngravert på hovedtrofeet en gang i fremtiden.

Resultater Velo d’Or 2011:
1. Philippe Gilbert, 89 poeng
2. Cadel Evans, 73 poeng
3. Mark Cavendish 54 poeng

Fransk Velo d'Or 2011:
Thomas Voeckler
Pierre Rolland
Grégory Beaugé (banesyklist)

De yngres Velo d'Or 2011:
1. Peter Sagan 74
2. Edvald Boasson Hagen 73

Tidligere Velo d'Or-vinnere:
2010 Fabian Cancellara
2009 Alberto Contador
2008 Alberto Contador
2007 Alberto Contador
2006 Paolo Bettini
2005 Tom Boonen
2004 Lance Armstrong
2003 Lance Armstrong
2002 Mario Cippolini
2001 Lance Armstrong
2000 Lance Armstrong
1999 Lance Armstrong
1998 Marco Pantani
1997 Jan Ullrich
1996 Johan Museeuw
1995 Laurent Jalabert
1994 Tony Rominger
1993 Miguel Indurain
1992 Miguel Indurain

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag