*Nettavisen* Sport.

Velt hindret Goss og Cavendish

Foto: Luk Benies (Afp)

Det utnyttet en spansk ringrev til det fulle.

14.05.12 22:29

Giro d`Italia har begynt å bevege seg nordover igjen etter en lang ferd sørover, faktisk helt fra Herning i Danmark.

Mandagens 166 kilometer lange etappe var kategorisert med én av totalt fem stjerner. En slik etappe skal i utgangspunktet være plankekjøring for de raskeste sprinterne, som i årets utgave frontes av Mark Cavendish (Sky) og Matthew Goss (Orica-GreenEdge).

Slik ble det ikke.

Da feltet stormet inn mot den siste milen ventet tre korte bakker. Der prøve en rekke ryttere seg. Det farligste forsøket kom fra selveste Joaquin Rodriguez (Katjusja Team), som anses som en av de største favorittene til å vinne hele giroen.

Spurtstjerner i bakken
Dessverre for spanjolen og hans russiske mannskap holdt det ikke inn, men spurtlagene hadde definitivt fått noe å bryne seg på.

Det uorganiserte feltet stormet inn til målbyen Frosinone med melkesyren opp til ørene. Med kun 300 meter til mål kom en trang sving som mange av rytterne hadde bemerket seg på forhånd.

Det fikk blant andre Mark Cavendish og Matt Goss erfare. Stjerneduoen mistet fullstendig kontrollen, og var dermed ute av kampen om seieren sammen med en rekke andre ryttere.

Det utnyttet Francisco Ventoso (Movistar Team) som hadde pekt seg ut denne etappen.

- Jeg har prøve å spare energi hele uken, og har ladet opp til dagens etappe. Den siste svingen var vanskelig, men det kom meg greit gjennom og spurtet det jeg kunne for å vinne, sa den glade vinneren.

Kristoff sperret inne
Spanjolen kom - noe heldig - godt ut av svingen og fikk med seg fart på oppløpssiden. 30-åringen holdt forholdsvis enkelt Fabio Felline (Androni Giocattoli - Venezuela) og Giacomo Nizzolo (RadioShack - Nissan) bak seg, som henholdsvis ble nummer to og tre.

- Laget har trodd på meg hele dag, og hjulpet med til suksess. Jeg sa under frokosten at jeg ville denne etappen, og det klarte jeg, fortalte Ventoso, som også vant en etappe i fjorårets Giro d'Italia.

Alexander Kristoff hadde en glimrende posisjon, nummer tre, ut av den siste svingen. Da nordmannen skulle starte spurten kom dessverre Daniel Schorn (Team NetApp) i veien inne ved listen, og hindret dermed for en tydelig frustrert Kristoff.

Gabriel Rasch (FDJ-Bigmat) sykler også det italienske treukersrittet. Han var i TV-bildet flere ganger underveis mandag, som hjelperytter for det franske lagets kapteiner, Arnaud Demare og Sandy Casar.

Ryder Hesjedal (Garmin - Barracuda) beholdt sammenlagtledelsen.

Rittet avsluttes i Milano 27. mai.

PS! Thor Hushovd startet årets Giro d`Italia, men brøt rittet etter 85 kilometer på den sjette etappen fredag. Les mer om det her!

Resultater, 9. etappe:
1. Francisco José Ventoso Alberdi (Movistar Team) 3.39,15
2. Fabio Felline (Androni Giocattoli - Venezuela) samme tid.
3. Giacomo Nizzolo (RadioShack - Nissan) s.t.
4. Damiano Caruso (Liquigas - Cannondale) s.t.
5. Daniel Schorn (Team NetApp) s.t.
6. Alexander Kristoff (Katjusja Team) s.t.
7. Ryder Hesjedal (Garmin - Barracuda) s.t.
8. Matthias Brandle (Team NetApp) s.t.
9. Manuel Belletti (Ag2R - La Mondiale) s.t.
10. Daryl Impey (Orica - GreenEDGE) s.t.
(..)
165Gabriel Rasch (FDJ-Big Mat)+4,51

Sammenlagt:
1. Ryder Hesjedal (Garmin - Barracuda) 36.02,40
2. Joaquin Rodriguez Oliver(Katjusja Team) +9
3. Paolo Tiralongo (Astana Pro Team) +15
4. Roman Kreuziger (Astana Pro Team) +35
5. Benat Intxausti (Movistar Team) s.t.
6. Ivan Basso (Liquigas - Cannondale) +40
7. Damiano Caruso (Liquigas - Cannondale) +45
8. Dario Cataldo (Omega Pharma - Quickstep) +46
9. Frank Schleck (RadioShack - Nissan) +48
10. Eros Capecchi (Liquigas - Cannondale) +52
(..)
154Alexander Kristoff (KatjusjaTeam)+1.04,52
166Gabriel Rasch (Nor) FDJ-Big Mat+1.12,11

Fullstendig resultatliste (ekstern lenke).

Slik gikk til det:
Pierre Cazaux (Euskaltel), Brian Bulgac (Lotto-Belisol) og Martijn Keizer (Vacansoleil) var i brudd under store deler av niende etappen fra San Giorgio nel Sannio til Frosinone.

De hadde på meste litt over fire minutter ned til hovedfeltet.

Spurtlagene hadde full kontroll på bruddtrioen underveis på den 166 kilometer lange etappen. Det eneste som kunne forhindre en massespurt i Frosinone var tre småbakker den siste milen.

Kommentatorene hos Eurosport kalte stigningene «fartsdumper» i forhold til hva rytterne brynet seg på i løpet av helgens etapper. Allikevel var det forventet at noen ville prøve å snyte sprinterne, med Mark Cavendish (Sky) i spissen, på mandagens etappe.

Med tre mil igjen til målgang kjørte Martijn Keizer fra bruddkameratene. På det tidspunktet hadde han litt over minuttet ned til hovedfeltet som jaget bak.

Cazaux og Bulgac ble innkjørt like før dagens eneste innlagte spurt. Den ble naturligvis vunnet av Keizer, som fikk fem poeng i poengkonkurransen. I hovedfeltet spurtet Cavendish inn fire poeng, mens Thomas De Gendt (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) fikk tre. Ingen av de andre rytterne viste nevneverdig interesse for fjerde- og femteplass, som ga to og ett poeng.

Garmin-Barracuda kontrollerte farten for sammenlagtleder Ryder Hesjedal inn mot den siste milen. Dennis Vanendert (Lotto Belisol Team) var den første som prøven lykken. Han fikk knapt ett minutt i TV-bildet før hans bruddeventyr var over.

I den nest siste bakken prøvde Matteo Rabottini (Farnese Vini - Selle Italia) seg. Han fikk følge flere ryttere, før han måtte slippe hardkjøret til Team Katjusja som hadde to mann foran.

Det var ingen ringere enn Joaquin Rodriguez som la trykk på pedalene. Da skjønte Liquigas og Lampre-ISD alvoret. De tauet inn Rodriugez, og nøytraliserte alle bruddforsøkene.

Med fire kilometer til mål var feltet samlet, selv om både Filippo Pozzato (Farnese Vini-Selle Italia) og Fabio Felline (Androni Giocattoli) forsøkte seg over toppen.

De siste kilometerne tok Orica-GreenEdge over kommandoen, naturligvis for deres spurtstjerne Matthew Goss.

På forhånd viste man at den siste svingen noen hundre meter før mål ville bli vanskelig. Svingen tok med seg blant annet Matthew Goss og Mark Cavendish, noe som førte til at Francisco Ventoso (Movistar Team) fikk en gylden posisjon inn på oppløpet.

Spanjolen spurtslo Fabio Felline (Androni Giocattoli - Venezuela) og Giacomo Nizzolo (RadioShack - Nissan) og kunne dermed juble for årets andre seier.

Alexander Kristoff (Katjusja Team) ble nummer seks på etappen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.