Gå til sidens hovedinnhold

Venter ingen Hushovd-hjelp

- Han har nok veldig lyst til å vinne VM selv, tror Hushovds lagkompis Tyler Farrar.

GRIMSTAD/OSLO (procycling.no): Spurt eller ikke spurt?

Det er nok det mest sentrale spørsmålet i en hel sykkelverden, nå som VM er rett rundt hjørnet.

Ryttere som Fabian Cancellara, Philippe Gilbert og Thor Hushovd har et sterkt ønske om å slite ut de rene spurterne før finalen. Klarer de ikke det blir veien frem til et VM-gull langt tøffere.

Da vil plutselig ryttere som Mark Cavendish, Marcel Kittel, Andre Greipel og Tyler Farrar være de heteste favorittene.

Sistnevnte har på mange måter sneket seg under radaren før mesterskapet. Men de som avskriver Tyler Farrar kan fort komme til å angre bittert.

- Et stort mål
Da den karismatiske amerikaneren var i Norge i forbindelse med showrittet Grimstad Sykkelfestival, bare en ukes tid etter Tour de France, var procycling.no så heldige å få et eksklusivt intervju.

Til tross for at Tour de France nettopp var ferdigkjørt hadde Garmin-Cervélo-rytteren allerede sett seg ut høstens store mål.

For etter at fellesstarten i VM er fedigkjørt, håper Farrar at den amerikanske nasjonalsangen skal runge utover Københavns gater.

- Jeg håper jeg kan gjøre det bra i VM. Det er alle syklisters drøm, men jeg vet også at det slett ikke er lett å lykkes.

Til tross for at han har med seg sju hjelperyttere, tror ikke Farrar at USA kommer til å dominere eller styre VM-rittet.

For det er i etapperitt amerikanerne er sterkest. I endagsritt er de nærmest usynlige, og nasjonen har heller ingen tradisjon for å satse hardt på VM. Den siste amerikaneren som ble verdensmesteren er Lance Armstrong.

Som de fleste husker ble legenden verdensmester på en regntung dag i Oslo i 1993. Greg LeMond har også to VM-gull, men det er også alle triumfene amerikanerne har i VM. Det vil si at stormakten kun har to gull mer enn lille Norge.

Tour de France som gjelder
- Sykkelsporten er ikke så stor i USA. Men Tour de France kjenner alle til, så for de fleste amerikanerne er det årets store mål. Når vi da kommer til slutten av juli drar mange hjem til USA og kjører ritt der. Det er bare noen få som fortsetter å fokusere på resten av sesongen i Europa, foklarer Farrar til procycling.no.

En av de få er definitivt Garmin-spurteren. Han har bosatt seg i Belgia, og fikk i motsetning til Thor Hushovd lov til å kjøre Vuelta a España som oppkjøring til verdensmesterskapet.

Der gikk han i bakken under en massespurt, men heldigvis ble det ingen alvorlige skader. Dermed er Farrar klar for å kjempe om edelt metall i København.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Skal prøve å kopiere Hushovd
Men fordi flere av de mest rutinerte amerikanerne velger å avslutte sesongen på hjemmebane i nærheten av familie og venner, er Farrar nødt til å spille på andre lag under VM-fellesstarten.

- Italia, Tyskland og Spania er sterke lag, som pleier å kontrollere rittet. Når man kjører på et svakere må man utnytte og spille på disse sterke lagene.

Det er en taktikk hans lagkamerat i Garmin-Cervélo, norske Thor Hushovd, lyktes veldig bra med under VM i Australia. Da var det Russland og Spania som tok ansvar med å kjøre inn det store bruddet som lenge så ut til å gå inn. Da de var hentet inn og Gilberts angrep ble nøytralisert, stakk den ensomme nordmannen av med seieren på oppløpet.

- Tror du Hushovd vil dele noen av triksene sine med deg?

- Nei! Thor har nok veldig lyst til å vinne det rittet selv, smiler amerikaneren.

- Det er en god rute for han også, så det kommer til å bli et veldig spennende VM, spår Farrar.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Både Edvald Boasson Hagen og Thor Hushovd har vært og prøvekjørt VM-løypen. Den forberedelsesjobben gjorde Farrar ferdig allerede i fjor.

Da kjørte han nemlig Post Danmark rundt, hvor feltet fikk en smakebit av løypen de skal brukes under VM. Garmin-rytteren mener at det er nok til at han har en ide om hva som venter han.

Værforholdene avgjør
Men det han tror kommer til å være avgjørende for hvordan VM-rittet utvikler seg er like uforutsigbart som Davide Moncouties form.

- Været kommer til å ha stor innvirkning på rittet. Om det er fint vær vil det nok ende i en spurt, noe som er bra for meg.

- Men det kan også være dårlig vær i Danmark på den tiden av året. Da kan alt mulig skje. Hvis det blir kaldt, vått og vindfullt blir det et veldig uforutsigbart ritt.

PS: I tillegg til Tyler Farrar stiller USA opp med Brent Bookwalter, Jeff Louder, Taylor Phinney, Matthews Busche, Benjamin King, Timmy Duggan og Andrew Talansky.

Kommentarer til denne saken