Gå til sidens hovedinnhold

Venter tøff finale for curling-gutta

Møter Sveits i første finale på 29 år.

Det norske herrelandslaget har ikke møtt Sveits til finale i en internasjonal turnering siden 1984. Da endte det med tap.

Norge skal lørdag møte Sveits i EM-finalen i curling for menn etter at sveitserne slo Danmark i semifinalen fredag kveld. Det gir ikke umiddelbart et favorittstempel til de norske herrene – til tross for at Norge slo Sveits to ganger tidligere i mesterskapet.

For om man går tilbake i curlinghistorien, er lagene «like gode» i den forstand at begge står med to seirer på de fire kampene lagene har spilt mot hverandre.

Norge står med seier i VM-finalene i 1979 og 1984, Sveits med seier i EM-finalene i 1976 og 1983. Ulsrud og hans mannskap kan dermed bli det første norske herrelaget som slår Sveits i en EM-finale.

Solid gruppespill
Norge leverte et tilnærmet prikkfritt innledende gruppespill i mesterskapet. Latvia (7-4), Frankrike (9-3), Russland (7-2) og Sverige (7-6) ble slått. Deretter møtte Norge Sveits til den første av det som etter hvert skal bli tre møter.

Norge vant den kampen 8-6 og var på god vei mot sluttspillet allerede da. Etter seire mot Finland, Danmark og Tsjekkia røk Norge på sitt så langt eneste tap, mot Skottland, med 5-6.

Sveits ventet også Norge i finalekvalifiseringen, etter at Sveits endte innledende på 2.-plass. Norge vant den kampen 7-4.

Sveitserne slo deretter Danmark og sikret seg en ny sjanse mot Norge.

Dårlig gull-historikk
I 2005 gikk de norske herrene helt til topps i EM, slik som de har muligheten til å gjøre lørdag. Det viste seg å ikke være så bra for OL-oppkjøringen.

Under lekene i Torino året etterpå endte nemlig Norge på 5.-plass. Siden curling ble en OL-gren i 1998 har Norge aldri gjort det så dårlig som i 2006.

Norge tok bronse i 1998, gull i 2002 og sølv i 2010.

Om en gullmedalje lørdag gir en dårlig oppladning før Sotsji-lekene i februar gjenstår imidlertid å se. (©NTB)

Kommentarer til denne saken