RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Verdens beste jente skal slå guttene

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)
Sist oppdatert:
Marianne Vos får mer kraft ut av pedalene enn etappevinner i Giro d'Italia.

Landevei, sykkelcross, terreng eller bane.

Råsterke Marianne Vos dominerer alle disipliner på kvinnesiden.

Nå viser det seg at hun også har mer kraft i pedaltråkket enn flere av sine mannlige kolleger i Rabobank.

Blant dem, Pieter Weening. 30-åringen hadde nok krefter til å vinne den femte etappen i Giro d'Italia. Han tok også ledetrøyen fra Marco Pinottis skuldre, etter å ha ankommet målseilet i Orvieto åtte sekunder før blant andre Alberto Contador, Vincenzo Nibali og Michele Scarponi.

Sjefen på Rabobanks damelag, Jeroen Blijevens, kan likevel avsløre at deres største stjerne produserer mer watt i tråkket enn flere av guttene.

Som Philippe Gilbert - og litt til
Vos er et unikum. Hun har fysiologiske fortrinn og ferdigheter på sykkelen som ekstremt mange av både kvinnelige og mannlige utøvere kan misunne henne. Det forteller også merittlisten fra de siste sesongene alt om:

I 2008 ble hun både verdens- og olympisk mester på bane. Hun ble nederlansk mester på landeveien, vant La Flèche Wallonne og ble nummer to i VM i landeveissykling.

Året etter ble hun verdensmester i sykkelcross, nederlandsk tempomester, nummer to i damenes Flandern rundt og tok nok en andreplass i VM (landevei).

I fjor tok hun utrolig nok sitt femte VM-sølv på rappen på landeveien. Som plaster på såret ble hun både nasjonal- og verdensmester i sykkelcross, tok VM-tittelen på bane og vant Giro d’Italia og La Flèche Wallonne.

- Hun er veldig dominerende. Litt som Philippe Gilbert, men hun er vel enda bedre i sin klasse. Noe av det skyldes nok at det er smalere i toppen av damesykling også, sier Karl Lima i Team Hitec Products UCK.

Frykter for motivasjonen
Opp nettopp denne dominansen gjør at Jeroen Blijlevens nå åpner opp for å matche henne mot gutter i enkeltritt i årene som kommer.

Han begrunner ønsket med frykt for manglende motivasjon i årene som kommer.

- Jeg tror ikke det blir noe problem for Marianne i 2012, ettersom både OL i London og VM i Limburg venter, men det kan bli et problem i årene som kommer.

- Det ligner ikke henne å si at hun ikke hadde det morsomt, slik hun gjorde etter det nasjonale mesterskapet i sykkelcross forrige helg. Derfor må vi må passe at hun ikke mister motivasjonen, forteller Blijlevens til wielerland.nl.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ER DET MULIG? Her snyter Giorgia Bronzini Marianne Vos for VM-gullet for andre år på rad. De siste fem årene har den nederlanske jenta blitt henvist til andreplassen hver gang. Heldigvis har hun vunnet omtrent alt annet i samme tidsrom.
ER DET MULIG? Her snyter Giorgia Bronzini Marianne Vos for VM-gullet for andre år på rad. De siste fem årene har den nederlanske jenta blitt henvist til andreplassen hver gang. Heldigvis har hun vunnet omtrent alt annet i samme tidsrom.

Tittelen var for øvrig hennes 11 seier på rad (i 2011 og starten av 2012-sesongen, vår anm.).

Hitec-sjefen: Ideen høres kul ut
Lima, som styrer Skandinavias beste sykkellag på damesiden, synes det er et sprekt utspill som nå har kommet fra treskolandet.

- Hele ideen høres kul ut. Hos oss har Sara Mustonen (svensk rytter) kjørte en sesong i herreklassen under svenske cupritt. Motivasjonen var å få tøffere matching, ettersom nivået på damesiden ikke var godt nok. Sara fullførte rittene og klarte å følge med hovedfeltet inn, forteller sykkelsjefen.

- Hva tror du en rytter som Marianne Vos kan få til?

- Jeg tror ikke hun vil gjøre det særlig godt i den sammenhengen, men det kommer selvsagt an på hvilket nivå og hva slags ritt hun skal kjøre. Jeg tror mer det blir en slags gimmick, og det skal bli spennende å se hva hun kan få til.

- Innenfor kvinnesykling, hvor unik er denne jenta?

- De fleste som er såpass gode, er i Thor Hushovd-alder. Det vil si at de har passert 30 og har utviklet styrke og utholdenhet over tid. Marianne er kun 24 år, og måten hun dominerer på forteller alt om hvor unik hun er. Hun er egentlig god på alt, og er kanskje svakest på tempo. Likevel er hun blant de beste der også. Hun har et voldsomt rykk, er en veldig god spurter og klatrer omtrent like godt. Det er en sjelden kombinasjon, påpeker Lima.

- Vil heve seg blant guttene
Vos har ledet verdensrankingen omtrent hele veien siden gjennombruddet i 2006.

24-åringen tok da det som – utrolig nok – er hennes eneste VM-tittel på landeveien.

Under Giro d’Italia dominerte hun voldsomt, og har i tillegg til det trukket i trådene slik at lagvenninnen Annemiek van Vleuten har vunnet en rekke ritt denne sesongen.

Dersom hun skulle vinne både OL og VM denne sesongen, tror altså sjefen hennes at hun er moden for enda større utfordringer:

- Jeg tror det vil hjelpe henne å konkurrere i noen av de mindre rittene på herresiden. Det vil holde henne i utvikling. Jeg tror hun kan bli mye bedre. Sammen med mannfolkene, tror jeg hun kan heve prestasjonene sine til et enda høyere nivå, mener Blijlevens.

Sterke testresultater
Under testing i Nederland skal Vos ha fått målt et oksygenopptak på 72,8 (måles i millimeter/kg/minutt, vår anm.).

Dersom man sammenligner med noen av de norske guttene, lå Kurt Asle Arvesen på 93 i 1997, Edvald Boasson Hagen testet 86,4 (hos HTC-Columbia i 2008) og Lars Petter Nordhaug har notert 86.

HØYT NIVÅ: Therese Johaug hadde 73 i oksygenopptak allerede som 18-åring.
HØYT NIVÅ: Therese Johaug hadde 73 i oksygenopptak allerede som 18-åring.

For å sammenligne med noe mer nærliggende, har Marit Bjørgen oppnådd 75, Kristin Størmer Steira 80, mens Therese Johaug testet 73 allerede som 18-åring. Hun har nok testet høyere etter det, men langrennssjef Åge Skinstad har valgt å holde testresultatene hemmelige de siste årene.

Marianne Vos har også produsert 6,63 watt per kilo i tråkket, noe flere av hennes mannlige kolleger i Rabobanks WorldTour-mannskap sliter med å matche.

Strøm Solli: - Det hadde vært artig
Tidligere langrennssprinter Guro Strøm Solli har masteroppgave i fysiologi og jobber til daglig på testsenteret til Melkesyrefabrikken i Oslo.

- Det hadde vært veldig artig å se henne konkurrere i gutteklassen, utbryter Strøm Solli.

Hun får likevel ikke bakoversveis av testresultatene.

- 72,8 i VO2-maks er høyt, men det er ikke eksepsjonelt om du sammenligner med kvinnelige utøvere i andre utholdenhetsidretter. Uten at jeg sitter på tallene, vil jeg tror at veldig mange av langrennsløperne plasserer seg mellom 70 og 80, sier Strøm Solli til procycling.no.

Kanonkombinasjon
Ettersom Vos er 1.68 høy og veier 58 kilo er det også en fare for at hennes verdier overestimert ettersom hun er betydelig lettere enn mannlige utøvere. Basert på VO2max-verdien og kroppsvekt kommer Strøm Solli fram til at Rabobank-rytteren har en literverdi på 4,2.

- Det er høyt til å være dame, men ikke ekstremt. Flere av de mannlige utholdenhetsutøverne ligger på seks liter i oksygenopptaket.

- Hva sier det om hennes muligheter til å lykkes blant gutta?

- Jeg vil tro at hun vil slite når det flater ut litt. I tempodisiplinen skal hun nok få kjørt seg. I motbakkene vil hun profittere på vekten, så der tror jeg hun vil henge med i vært fall et godt stykke oppover. Det kommer også an på hva slags terreng man møter. Therese Johaug slår mange av sine mannlige kolleger oppover den siste bakken i Tour de Ski. I sykkelsporten vil man også profittere på at man kan ligge bak konkurrente og utnytte dragsuget. Dermed kan en rytter som kanskje ikke er like god til å klatre, klare å komme seg over toppen og likevel ha en sjanse til å vinne spurten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

POSITIV: Tidligere langrennssprinter Guro Strøm Solli er spent på hva Marianne Vos kan få til i konkurranse med guttene. Her overvåker hun V02max-testen til procycling.no-blogger Sigurd Sollien.
POSITIV: Tidligere langrennssprinter Guro Strøm Solli er spent på hva Marianne Vos kan få til i konkurranse med guttene. Her overvåker hun V02max-testen til procycling.no-blogger Sigurd Sollien.

- Til slutt må jeg spørre hva du selv hadde i oksygenopptak da du selv var aktiv?

- Jeg testet 61 en gang, men jeg var jo langrennssprinter de luxe. Jeg husker en speaker uttalte en gang at jeg var «sprinteren som aldri lyktes i lange løp». Da sto jeg på startstreken og skulle ut og gå tremil. Det var ikke så veldig motiverende, svarer hun.

Hva synes du om forslaget om å teste Marianne Vos i herreklassen? Kom med ditt innspill i kommentarfeltet under artikkelen!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere