*Nettavisen* Sport.

Verdens beste må stoppes

I dag møter Norge verdens beste kvinnelige fotballspiller, som var ønsket til Serie A.

19.06.05 16:01

Birgit Prinz har scoret 85 mål på 137 landskamper, og den raske, sterke og effektive angriperen jakter mer nettsus i dagens finale. Hun var ikke med i åpningskampen mot Norge, ettersom hun slet med en lårskade hun fikk i den tyske cupfinalen.

Mot Italia i gruppespillet var hun tilbake, og hun scoret hun sitt første mål i årets EM. Det var samtidig hennes 84. for Tyskland, noe som er ga henne den tyske rekorden alene. Mot Canada i april utlignet Prinz Heidi Mohrs 83 mål for landslaget.

Hun har likevel noen nettkjenninger igjen før hun tar verdensrekorden til amerikanske Mia Hamm. Den er på 158 mål.

Ønsket i Serie A
I 2003 påsto Perugia-president Luciano Gaucci at han skulle kjøpe inn en damespiller til laget sitt. Den eksentriske sjefen hadde visstnok de svenske stjernespissene Hanna Ljungberg og Victoria Svensson som førstevalg, men kastet så øynene på Birgit Prinz.

Gaucci gikk så langt at han påstå at avtalen var undertegnet, men det ble aldri spill i serie A for Prinz. Hun takket kontant nei til å bli brukt i Perugias jakt på oppmerksomhet.

Det spørs vel om det noen gang var meningen fra Perugias side at hun skulle vise seg banen, det hele fremsto som et gigantisk PR-stunt fra Gaucci, som tidligere har kjøpt sønnen til Libyas statssjef Muammar Gaddafi. Gaddafi junior ble senere tatt i doping, og spilte aldri en offisiell kamp for klubben.

Uansett var Birgit Prinz den største europeiske stjernen i kvinnefotballen, kun overgått i popularitet av den amerikanske kjæledeggen Mia Hamm.

Klikk på bildet for å forstørre.

Press
Men alt har ikke bare vært en dans på roser for Prinz. Hun har tidligere slitt med forventningspresset, og har sviktet i enkelte viktige kamper.

- Jeg pleide å ha problemer med at folk alltid forventet ekstraordinære opptredener fra meg, uttalte hun til Uefas hjemmeside før EM.

- Jeg vet nå at jeg bare er en fotballspiller og at jeg ikke kan spille på mitt høyeste nivå i hver kamp. Jeg legger ikke så mye press på meg selv lenger, sa reflekterte Prinz, som er utdannet fysioterapeut og massør.

Som 16-åring startet hun i den lokale klubben FSV Frankfurt, og gjorde kometkarriere. Hun debuterte på landslaget mot Canada i juli 1994, tre måneder før hun fylte 17 år. I en vennskapskamp i USA i 1994 vant Tyskland 6-3 over Norge. En av målscorerne var den unge Prinz.

I 1995 scoret hun Tysklands andre mål i EM-finalen mot Sverige, som tyskerne vant 3-2. Prinz ble også seriemester i Tyskland det året.

I EM i 1997 scoret hun i sin andre finale på rad, da Tyskland slo Italia 2-0. Og ennå var hun bare 19 år.

Prinz vant serien og to cuper for FSV det samme året, men gikk likevel over til erkerivalen FFC Frankfurt. Ikke overraskende hjalp hun klubben til å vinne den tyske serien i 1999, 2000, 2001 og 2002.

Verdens beste
I 2001 var hun også med på det tyske laget som vant sitt tredje strake EM. I 2002 scoret Prinz i Uefa-cupfinalen mot svenske Umeå, men like etterpå dro hun til USA. Der vant hun WUSA-tittelen med Carolina Courage før hun dro tilbake til Tyskland igjen.

FFC Frankfurt vant serien nok en gang i 2003, og Prinz var strålende i VM i 2003, som Tyskland vant. Prinz ble både toppscorer og kåret til sluttspillets beste spiller.

Dermed ble den 179 cm høye spissen også kåret til verdens beste spiller i 2003, noe som gjentok seg i fjor. Og det var i 2003 Perugia sørget for å gi henne litt ekstra oppmerksomhet. Bare et OL-gull mangler i samlingen, der tok Tyskland bronse både i 2000 og 2004.

Mot Norge jakter hun sin fjerde EM-tittel.

Birgit Prinz er utvilsomt spilleren Norge må stoppe. Finalen spilles klokken 1615.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.