Gå til sidens hovedinnhold

Verdens beste spiller

Zinedine Zidane fortjener ikke Gullballen, mener TV 2 Nettavisen. Og Diego Maradona er enig med oss.

Glem Zinedine Zidane - den beste spilleren i VM-sluttspillet i Tyskland var Fabio Cannavaro.

Søndagens VM-finale var Cannavaros 100. landskamp for Italia. 32-åringen har bare scoret ett fattig landslagsmål, men det spiller ingen rolle. Det er ikke hans jobb å score mål. Han skal forhindre dem. Og det er det ingen som gjør bedre enn nettopp Cannavaro.

VM i 2006 har vært napolitanerens store mesterskap. Nå er det ingen som snakker om Alessandro Nesta lenger.

Hylles av Maradona og Rossi
- Fabio Cannavaro har vært den beste spilleren i dette VM. Ja, det var kanskje et mesterskap uten én dominerende spiller, men Fabio var enorm, sier Diego Maradona.

Maradona er ikke den eneste som skryter av napolitaneren.

- Cannavaro har vært utrolig i dette VM. Jeg tror ikke det er noen som helst tvil om at han er den beste forsvarsspilleren i verden, sier Marcello Lippi, Italias suksesstrener.

Også Paolo Rossi vil være med på hyllesten:

- Han har vært ekstraordinær. Han har ikke gjort noen feil. Han er en spiller med stor erfaring og modenhet, og har hatt en fantastisk turnering. Zinedine Zidane har spilt bra, men for meg er Cannavaro den beste spilleren i VM, sier den italienske spisslegenden Paolo Rossi.

Ballgutt i 1990
Det er 16 år siden Italia spilte VM på hjemmebane. Og Fabio Cannavaro var med allerede den gang, i 1990, selv om han bare var 16 år. Han var nemlig ballgutt da Italia tapte 3-5 på straffespark mot Argentina i semifinalen.

- For en som var ballgutt i 1990, er dette en drøm, sa Cannavaro før VM-finalen. En drøm var også spillet hans i søndagens finale. Cannavaro vant så å si hver eneste duell.

Under straffekonken stod han stille som en bauta hver gang Italia scoret. Han fortrakk ikke en mine - før Fabio Grosso satte inn den gullbelagte femte straffen som sikret Italia landets fjerde VM-gull.

Da eksploderte kapteinen i gledesrus.

Ble stor i Parma
Fabio Cannavaro ble født i Napoli 13. september 1973. Han er bare 176 centimeter høy, men kompenserer for de manglende centimeterne med sin enorme spenst.

Karrieren startet med 68 kamper og to mål for Napoli i årene 1992 til 1995. Men det var først i sin neste klubb - Parma - at han skapte seg et navn. Sammen med stoppermakker Lilian Thuram og keeperen Gianluigi Buffon sørget Cannavaro for at Parma kanskje hadde det beste forsvaret i Serie A. I Parma spilte han også sammen med lillebroren Paolo, som nå er i Napoli.

Den første landskampen kom i januar 1997, da Italia vant 2-0 over Nord-Irland. Cannavaro gjorde åpenbart sakene sine bra - han har vært fast på laget siden den kampen.

Etter 212 kamper og 5 mål for Parma skiftet Cannavaro adresse til Milano og storklubben Inter.

Det ble ikke mer enn 50 kamper og to mål der, før Juventus hentet ham inn i 2004. I 2005 vant han for første gang scudettoen - det italienske seriemesterskapet. Seriegull nummer to kom i år.

Karantene i 2002
Nå risikerer han å miste begge seriegullene. Det er ventet at dommen i den italienske kampfiksingskandalen kommer mandag, og Juventus risikerer å bli fratatt sine to siste seriemesterskap og tvangsflyttet til Serie C.

Cannavaro spilte samtlige kamper da Italia røk ut for Frankrike etter straffekonk i VM i 1998. Fire år senere pådro han seg to gule kort i gruppespillet og satt maktesløs på benken og så Italia tape for Sør-Korea i åttedelsfinalen.

«Jeg har sex, selv om det ikke er blitt så mye i det siste...»

Fabio Cannavaro

Han sonet karantene da Italia ble slått ut av Sør-Korea fire år senere, ettersom han pådro seg to gule kort i gruppespillet. I mellomtiden var han også med da Italia tapte EM-finalen i 2000 - nok en gang mot Frankrike. Denne gang etter golden goal.

Fabio Cannavaros største styrke er, foruten den utrolige spensten, evnen til å lese spillet. Han er knallhard, men uitaliensk fair i duellene. I årets VM pådro han seg for eksempel ikke et eneste gult kort.

Lever sunt
Forklaringen? Cannavaro mener hans atletiske evner er belønningen for et sunt liv.

- Jeg spiser helsemat fordi det er viktig å spise sunt. Jeg har sex, selv om det ikke har blitt så mye i det siste, og jeg sover mye. Jeg røyker ikke og jeg drikker heller ikke alkohol. Men jeg drikker Coca-Cola, sa han med et smil under en pressekonferanse før finalen.

Kilder: AP, Reuters, PA, Fifaworldcup.com, Wikipedia.

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen

Kommentarer til denne saken