(Drammens Tidende): – De 25 årene han har levd, det har vært 25 flotte år. Det er det vi har snakket om siden i går.

Isa Heggedal er gråtkvalt. Hun og ektemannen Bjørn Baklid trente Audun Heimdal «i alle år», som Heggedal sier. Audun Heimdal rakk å bli en merittert orienteringsløper, både til fots og på ski, før han natt til lørdag døde av kreft. Heimdal sovnet stille inn med familien rundt seg.

Heimdal ble 25 år gammel og døde etter en periode med sykdom, skriver orienteringsforbundet.

Når Drammens Tidende snakker med Isa Heggedal på telefonen, er hun sammen med foreldrene til Audun, Tove Heimdal og Geir Holm Gundersen.

– Det er fryktelig tøft. Men de er sterke, de står oppreist begge to. Vi i orienteringsgruppa i Konnerud er en storfamilie. Det er flere fra gruppen som har vært her både i går og i dag, sier Heggedal videre.

Audun flyttet til Trondheim for å studere høsten 2016. Etter det har han løpt orientering for NTNUI (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitets idrettsforening), mens skiorientering har blitt gjennomført med Konnerud IL på brystet.

Æresmedlem

I mars i 2021 ble han verdensmester i skiorientering. En bragd som gjorde at Konnerud IL gjorde ham til æresmedlem i klubben. Det samme ble Jørgen Baklid som også ble verdensmester i skiorientering i 2021.

– Dette er et stort tap for orienteringsmiljøet. Audun var det første æresmedlemmet i Konnerud basert på sportslige resultater. Han og Jørgen ble æresmedlemmer begge to, fortsetter Heggedal.

2022 startet med deltakelse i EM i skiorientering i januar, der ble han nummer fire. Deretter tok han medalje i NM i februar.

– Det er ikke lenge siden han var topptrent, sier Heggedal.

I påsken fikk Audun Heimdal påvist kreft i magen. Heggedal sier at det var en type kreft legene ikke klarte å behandle.

– Han var en fantastisk person. Han har hatt utrolig mye å si for miljøet alle årene han har vært med. Han har oppnådd utrolige resultater. En lojal og fin gutt å ha med å gjøre. Han stilte opp på alle treninger, klaget aldri. Var aldri den som tok mest plass, men alltid et forbilde. Han gjorde det han kunne for å bli best. Han er en alle har respektert – som alle har sett opp til.

I tillegg til VM-gullet, hadde Heimdal VM-sølv i orientering, og et tosifret antall NM-gull på merittlista.

Da Drammens Tidende intervjuet Heimdal sommeren 2021, sa han følgende om målene han hadde satt seg for framtiden:

– Å bli den første herren som er verdensmester i både orientering og skiorientering hadde vært moro.

Forbilde

Styreleder for orienteringssatsingen i Konnerud IL, Morten Herman Vogt, sier at Audun Heimdal var et forbilde for unge og gamle.

– Det er helt ubeskrivelig trist. Han var jo et helt unikt menneske. Han var veldig flink til å ta vare på og hjelpe de rundt seg, sier Vogt.

Han fortsetter:

– Audun var et forbilde for både unge og gamle. Han behersket alle deler av idretten.

– Med Audun Heimdal har Norsk orientering mistet en fantastisk utøver og menneske. Audun var ikke den som ropte høyest eller tok mest plass, men med sin væremåte har han vært et stort forbilde for de rundt seg. Både i klubben Konnerud, hvor han vokste opp, og nå de siste årene i NTNUI og på landslagene, sier president i Norges Orienteringsforbund, Leif Størmer til eget nettsted.

For et snaut år siden var han i en egen klasse under NM-uka i orientering. Der vant han mellomdistansen med to minutter, før han avgjorde stafetten dagen etter til nytt gull.

– Audun har betydd veldig mye for mange, og han vil bli sterkt savnet, sier Størmer.

Heimdal var deltidsstudent og tok en master i materialteknikk på NTNU, han ville vært ferdig utdannet neste sommer. Han etterlater seg foreldre, en kjæreste, en lillebror og et orienteringsmiljø som er en profil fattigere.