RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Verdens ti beste fotball-øyeblikk

Foto: Tor Richardsen/Scanpix
Sist oppdatert:
De færreste klarer å glemme Ole Gunnar Solskjærs 2-1-scoring på overtid mot Bayern München i Champions League-finalen i 1999. Øyeblikket er kåret til det niende største i fotballhistorien. Sjekk listen her.

Solskjærs scoring betydde at Manchester United vant Champions League på overtid, etter å ha ligget under 0-1 til det gjensto bare noen få minutter. Gleden og rusen som sto å lese i nordmannens ansikt og øyne etter scoringen, er av fotballmagasinet FourFourTwo kåret til fotballhistoriens niende største øyeblikk.

Her er listen fra 10. plass og nedover:

Nummer 10:

Bayern München-Atletico Madrid 1-1, finale i Europacupen 15. mai 1974:

Georg Schwarzenbeck som dundret inn utlikningsmålet for tyskerne med bare sekunder igjen å spille av ekstraomgangene. Midtstopperen fant ingen å sentre til, og bestemte seg istedenfor å avansere med ballen. Fra 25 meter banket han ballen i mål bak Miguel Reina i Atletico Madrid-målet.

I omkampen vant Bayern 4-0¿

Nummer 9:

Manchester United-Bayern München 2-1, finale i Champions League 26. mai 1999:

Trener man si noe mer? En nordmann avgjør finalen i Europas hardeste turnering med en tåspiss som ingen United-fan noen gang kommer til å glemme?

Han er sikret en plass i historiebøkene for evig og alltid.

Nummer 8:

Røde Stjerne-Bayern München 2-2 (4-3 sammenlagt), semifinale i Europacupen, 2. kamp, 24. april 1991:

Idet dommeren blåste i fløyta si for full tid, stormet tusenvis av Røde Stjerne-fans inn på banen. For første gang i historien var Røde Stjerne klare for en finale i Europacupen, og fansen ville ha en bit av banen som minne. Den var nemlig hellig grunn, og det var ikke mye igjen av den da fansen hadde gjort sitt...

Nummer 7:

Vasas-Inter 0-2 (1-4 sammenlagt), 2. runde Europacupen 8. desember 1966:

Sandro Mazzola, som ventet 12 sekunder på målstreken før han dyttet ballen inn, bare for å ydmyke motstanderen og keeperen enda en gang.

- Jeg tok meg forbi tre motstandere og rundet keeperen. Jeg så enda en midtstopper komme imot meg, og jeg kunne ikke motstå fristelsen. Så jeg rundet han også, før jeg ventet 12 sekunder før jeg rullet ballen i nettet, sa Mazzola.

Nummer 6:

Barcelona-Sampdoria 1-0, finale Europacupen 20. mai 1992:

Tidlig om morgenen, dagen etter at Barcelona hadde vunnet finalen, kom en dryppende våt vise-president opp av Themsen. Joan Gaspart hadde lovet at hvis klubben vant sin første Europacup-pokal, skulle han kaste seg i Themsen.

Dagen etter måtte han holde det han lovet¿

Et uforglemmelig øyeblikk for Barcelona-fansen som hadde festet hele natten.

Nummer 5:

Celtic-Inter 2-1, finale Europacupen 25. mai 1967::

Tommy Gemmells utlikningsmål, etter at Sandro Mazzola hadde gitt Inter ledelsen på straffespark. Skuddet fløy inn i vinkelen.

Nummer 4:

AC Milan-Barcelona 4-0, finale Champions League 18. mai 1994.

Marcel Desaillys mål, som fastsatte sluttresultatet til 4-0. Sjelden har et lag blitt så rundspilt i en Champions League-finale, og med Desaillys skrudde skudd i hjørnet var ydmykelsen total.

Han er ikke akkurat kjent for sine måljeger-instinkter.

Nummer 3:

Real Madrid-Ajax 0-1 (sammenlagt 1-3), semifinale Europacupen, 2. kamp 25. april 1973:

Gerrie Muhrens triksing midt på banen på stillingen 0-1. Han holdt på i evigheter før han sentret videre til Ruud Krol. Selv Real Madrid-fansen reiste seg og applauderte.

For mange var akkurat det selve øyeblikket som definerte toppfotballen, og samtidig øyeblikket da Ajax detroniserte Real Madrid som Europas beste fotball-lag.

Nummer 2:

Real Madrid-Eintrach Frankfurt 7-3, finale Europacupen 18. mai 1960 :

Ferenc Puskas scoret fire mål, mens Alfredo di Stefano nettet tre ganger for Real Madrid. Likevel var Puskas klar på hvem som skulle ha matchballen: Eintracht Frankfurt-spilleren Erwin Stern, som scoret to av målene til Frankfurt.

- Jeg tenkte: Jeg vil gjerne ha denne ballen, men denne fyren scoret to ganger og tapte kampen. Det var det minste jeg kunne gjøre, sa Puskas.

Nummer 1:

Manchester United-Benfica 4-1, finale Europacupen 29. mai 1968:

På Russel Hotel står Matt Busby på et bord. Rundt ham er alle de overlevende og deres slektninger etter den tragiske flykrasjen ti år tidligere, der store deler av Uniteds lag omkom.

United har akkurat, som første engelske lag, vunnet Europacupen. Med skjelvende stemme synger han:

”It’s a wonderful world.”

Øyeblikket er kåret til fotballhistoriens største av fotballmagasinet FourFourTwo.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere