HTML EMBED

Ironman er kanskje verdens mest kjente, men det er én ting som skiller den konkurransen fra Norseman.

- I motsetning til Ironman er det oppover hele veien, sier André Borka på Team United Bakeries, til Side3.

Eneste unntaket er de 3,8 kilometerne deltakerne svømmer på begynnelsen av konkurransen. Til gjengjeld blåste det opp til storm.

- Ja, det begynte å blåse veldig. 28 stykker klarte ikke å fullføre, og ble plukket opp av vannet. Flere av følgekajakkene veltet i vinden, forteller Borka.

Svømmer, sykler og løper 25 mil

Norseman blir arrangert den første helgen i august, i år ble det lørdag 5. august. United Bakeries har publisert en ni minutter lang video som illustrerer hvilke enorme prøvelser de 250 deltakerne skal gjennom.

Se videoen i HD i toppen av denne artikkelen.

Løpet starter med 3,8 kilometer svømming i Hardangerfjorden inn til Eidfjord. Så sykles det 200 kilometer over Hardangervidda til Geilo og videre til Tinnsjøen. Herfra løpes det maratondistanse på 42 kilometer via Rjukan til Gaustatoppen 1883 meter over havet. Total distanse blir altså over 25 mil.

Vinneren ble tidligere Ironman-verdensmester Tim DeBoom. Han brukte litt over elleve timer. Beste kvinne ble Susanne Buckenlei, på drøye 13 timer.

Borka, som omtaler seg selv som «helt normal» brukte rundt 16 timer, og kom på 185. plass.

- Helt normal kan man ikke være for å sette i gang med noe slikt?

- Vi er vanlig dødelige. Naboene synes vi er gærne, men vi er helt normale i de miljøene vi trener, sier Borka, og innrømmer at han er veldig misfornøyd med plasseringen.

Samlet én million kroner

Team Untited Bakeries har flere toppidrettsutøvere i ulike grener i Norge. Vi finner blant annet Thomas Alsgaard på bakeriets førstelag på ski.

Til Norseman 2011 ble det opprettet et eget United Bakeries Triathlon Team, og litt av målsettingen var å samle inn penger til et godt formål samtidig.

- En baktanke her var å gjøre noe godt, og vi klarte å samle inn én million kroner til «Aktiv mot kreft», forteller Borka.

Sjekken ble delt ut av skiløperen Øystein «Pølsa» Pettersen på toppen av Gaustatoppen.

Norseman ble første gang arrangert i 2003 og har vært arrangert årlig siden. Løpet er anerkjent som verdens hardeste Ironman-distanse