*Nettavisen* Sport.

Verdensmester kan bli grisebonde

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

«Sykkelsporten er død – lenge leve sykkelsporten».

22.11.10 13:47

Neste sesong står Tyskland uten lag på sykkelsportens øverste nivå. Team Milram deler nemlig skjebnen med Gerolsteiner og T-mobile.

De opphører:

- Den profesjonelle sykkelsporten trenger Tyskland. Spørsmålet er om Tyskland trenger den profesjonelle sykkelsporten, uttalte Milram-manager Gerry van Gerwen i forbindelse med avviklingen av laget.

Nordmilch bestemte seg tidlig for at sponsorarbeidet var slutt etter årets sesong. Og da letingen etter en ny hovedsponsor ikke førte fram, markerte det et ny bunnotering for den tidligere sykkelstormakten.

Tysk talent til HTC
Selv om tittelen i Stuttgarter Nachrichten («Sykkelsporten er død – lenge leve sykkelsporten») antyder det, er det ikke helt riktig at tysk sykkelsport har avgått med døden til følge.

14 av rytterne i Milram-stallen er plukket opp av andre profflag, og listen inkluderer blant annet Gerald Ciolek (Quick Step), Linus Gerdemann (Luxembourg) og Fabian Wegmann (Luxembourg).

Les også: Slutt for Milram

I tillegg fortsetter kontinentallag som Team NetApp, Team Nutrixxion Sparkasse og Thüringer Energie Team med å fostre morgendagens talenter.

En av årets mest spennende ryttere, John Degenkolb, har for eksempel gått gradene i Thüringer-laget. 21-åringen tok sølv under landeveisrittet i U23-VM denne sesongen, og har allerede undertegnet en kontrakt med HTC-High Road.

Fra sykkel til gris?
Men det stemmer selvsagt at tyskerne er utslettet fra ProTour-scenen, og ni av rytterne på dagens Milram-mannskap har fremdeles ikke avklart fremtiden sin.

- Det ser mørkt ut for tysk sykkelsport, medgir Markus Fothen overfor Stuttgarter Nachrichten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

29-åringen ble for sju år siden U23-verdensmester i tempo. Nå vurderer han å tjene til livets opphold som grisebonde på foreldrenes gård.

Mathias Russ er et annet eksempel. 26-åringen kombinerer terrengsykling og ingeniørutdannelse neste sesong.

- Svært negativt
Det er 20 år siden Tyskland glimret med sitt fravær i sykkelsportens fineste selskap.

- Det er svært negativt. Uten lag på øverste nivå, mister man strukturen man trenger for å utvikle nye talenter, mener tidligere Gerolsteiner-sjef, Hans Holczer.

Så kan man hevde at tyskerne har ødelagt for seg selv. I tur og orden har tidligere stjerner i T-mobile innrømmet systematisk dopingbruk på 90-tallet.

Bare navnene Erik Zabel, Brian Holm, Bjarne Riis, Jörg Jaksche og Oscar Sevilla bør være nok å nevne i den sammenhengen. Også Gerolsteiner (Stefan Schumacher og Bernhard Kohl) og Team Milram (Alessandro Petacchi og Roy Sentjens) har sine svin på skogen.

Frykt for nye skandaler
Det kuliminerte under 2007-utgaven av Tour de France da TV-stasjonene ARD og ZDF valgte å forlate rittet etter at blant andre Alexander Vinokourov og Michael Rasmussen ble avslørt som juksemakere underveis.

Frykten for nye dopingskandaler og negative presseoppslag, fikk etter hvert tyske sponsorer til å flykte fra sporten. Da belgiske Roy Sentjens testet positivt på EPO under årets Vuelta a España, hadde Milram allerede mistet hovedsponsoren sin.

Det ble likevel hengende igjen i lufta som et tragisk sorti for den siste tyske proffsatsingen.

- Publisiteten man oppnår ved å sponse et sykkellag, er verdt mye, mener Holczer.

- Men frykten for doping gjør at alt har stanset opp i Tyskland, legger han til.

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.