Søndag ble portugisiske Rui Costa noe overraskende verdensmester på landeveien i Italienske Firenze.
26-åringen utnyttet kampen mellom gigantnasjonene Italia og Spania til det fulle. Mens Joaquin Rodriguez satte konstant press på Vicenzo Nilbali med sine gjentatte angrep, satt Costa klokelig på hjul og ventet på det perfekte øyeblikket.
Da Costa angrep på flatene inn mot mål, satt hans lagkamerat i Movistar Alejandro Valverde rolig og så på portugiseren kjøre seg opp til Rodriguez.
Valget til Valverde var VMs største taktiske blunder.
Allerede i 2012 ble Rui Costa kåret til årets idrettsnavn i Portugal, foran Christiano Ronaldo. Sommerens to etappeseirer i Tour de France og VM-gullet i Firenze vil gjøre han enda mer populær.
Søndagens gull kom attpåtil i samme by hvor hans landsmann og navnebror spilte seg til heltestatus gjennom 276 kamper og 50 mål for byens stolthet AC Fiorentina.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Vil kjøre for egne sjanser
I løpet av sommeren ble det klart at Costa ikke kom til å fortsette karrieren i Movistar-laget. Med Alejandro Valverde som den store stjernen, og Nairo Quintana på vei opp, var det ikke plass til Rui Costa, dersom han ville ha flere sjanser til å kjøre for seg selv.
Derfor ble det lagbytte og valget falt til slutt på Italienske Lampre, etter at Astana også var med i kampen om signaturen til Costa.
- Jeg har hatt en jevn utvikling de siste årene, og nå tror jeg at jeg er sterk nok til å sikte mot et toppresultat i Tour de France. Lampre-Merida vil være ideelt for meg, og jeg takker dem for muligheten jeg vil få i laget, sa Costa til det italienske laget, da han signerte.
Gullkantet økonomisk valg
I sykkelsporten er det ikke like vanlig med lange kontrakter, slik som i mange av de store lagidrettene. Rytterne må ofte ta til takke med ettårsavtaler, mens en kontrakt på to år kanskje er det vanligste.
Rui Costa hadde muligheten til å skrive under for tre år hos Lampre, men nøyde seg med bare ett.
- Det letteste er å signere for tre år fordi da er du garantert en god kontrakt og du slipper mye press, men jeg er ikke enig i det mentalt. Den letteste veien er ikke alltid den beste. Jeg tror det som er mest rett og rettferdig for begge parter er å signere for ett år slik at vi kan ble kjent med hverandre og tilpasse hverandre, skrev Rui Costa om valget på sin egen hjemmeside.
Portugiseren har fokus på det sportslige, men det er ingen hemmelighet at valget Costa har gjort nå vil gjøre han til en meget holden mann. Mest sannsynlig har han en lønn på flere millioner allerede, og med verdensmestertittelen i boks vil han sitte med meget gode forhandlingskort om ett år.
Spesielt dersom han fortsetter å levere varene på landeveien i 2014.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
- Ville vært bedre å forhandle nå
TV2s sykkelkommentator Ole Kristian Soltenberg tror Costa sitter med gode kort på hånden.
- Under regnbuen skal det være en kiste med gull. I Rui sitt tilfelle kan det stemme ganske bra, forteller Stoltenberg til procycling.no, med en solid porsjon glimt i øyet.
- Allikevel sitter jeg med en følelse at den kista hadde vært større om det var akkurat nå han skulle forhandle. Men å ha vært verdensmester er noe som alltid henger med og omtales. Gullet vil gi ham gode kontrakter lenge, analyserer Stoltenberg.
Lønnsnivået i sykkelsporten er ikke like høyt som i mange andre idretter, men de beste rytterne tjener over 10 millioner kroner i året. I det sjiktet finner norske Thor Hushovd og høyst trolig også Edvald Boasson Hagen.
Alexander Kristoff skal tjene rundt fem millioner fra neste sesong. Stoltenberg tror Costa kan vente seg å tre inn i lønnseliten fra og med 2015.
- Det faller meg ganske lett å si at han vil havne i toppsjiktet med drøye ti millioner i året, avslutter Stoltenberg.