Gå til sidens hovedinnhold

- Vi blir diskriminert

Ola Vigen Hattestad er skuffet over Vegard Ulvang og det internasjonale skiforbundet (FIS).

Fredag tar Hattestad et oppgjør med FIS' holdning til spesialsprintere. I et innlegg på Sprintgutta.no kritiserer han en rekke grep det internasjonale forbundet har gjort med sprintlangrenn de siste årene.

- Katastrofalt

  • FIS har økt antallet løpere som går videre fra prologen i sprintrenn fra 16 til 30.

- Tanken var at det trangeste nåløyet for en allrounder var prologen, men at de ville komme sterkere utover i konkurransen, poengterer Hattestad.

  • FIS vil dele ut sprintpoeng etter prologen under verdenscupavslutningen i Bormio. Den vil være 3,3 kilometer lang, ifølge den offisielle terminlisten.

- Det har ikke noe med sprint å gjøre, fastslår Hattestad, som i sitt innlegg riktig nok hevder at distansen er 4,5 kilometer.

  • FIS har innført poeng som teller i sprintverdenscupen på de to sprintene som er innlagt i Tour de Ski.

- Katastrofalt, er ordet Hattestad bruker.

- FIS jobber mot oss
Han er spesielt opptatt av de to siste punktene.

- Både i Tour de Ski og verdenscupavslutningen er sprintene lagt inn i allroundkonkurranser. Når FIS ikke samtidig utvider kvotene, betyr det at det nærmest blir umulig for oss som er spesialsprintere å kvalifisere oss for laget, konstaterer han overfor Nettavisen.

Det bekrefter sprinttrener Ulf Morten Aune:

- Sprinterne vil nok ikke bli prioritert, med mindre de kjemper om sammenlagtseier i cupen. Skal sprinterne gå, går det på bekostning av allrounderne, sier Aune.

Av de sju løperne på det norske sprintlandslaget, er det Vigen Hattestad, Børre Næss, Johan Kjølstad og Trond Iversen som rammes hardest. Tor Arne Hetland, Eldar Rønning og Øystein Pettersen har allroundegenskaper som gjør at de vil kunne være aktuelle – og hevde seg.

- Det virker for meg som om FIS jobber veldig mye mot oss spesialister og for allrounderne. Det kaller jeg diskriminering, sier Ola Vigen Hattestad.

- Ønsker ikke deling
Vegard Ulvang, som er leder i langrennskomiteen i FIS, bekrefter langt på vei at Vigen Hattestad har rett.

- FIS er ikke imot spesialisering. Men det er riktig som Hattestad sier at det er et politisk ønske i FIS om å stimulere til allroundsatsing. Vi synes det er positivt at løpere som Tobias Angerer, Petter Northug og Jens Arne Svartedal også kan være med i sprint og hevde seg der, sier Ulvang til Nettavisen.

- Hvorfor?

- Fordi vi mener langrenn som idrett ikke vil tjene på å deles i to grupper. Det var i ferd med å skje. Vi må huske at selv om langrenn er stort i Norge, er det en liten idrett i de fleste land. Derfor er det viktig at vi klarer å beholde langrennsfamilien samlet.

- Finnes det krefter internasjonalt som jobber for et skille mellom sprint og distanselangrenn?

- Det finnes mange som ser ting fra sitt ståsted. Men det er ingen som har fremmet forslag i den retning. I øyeblikket er det politisk enighet om at vi ikke ønsker å dele langrennssporten.

- Forsøker å reversere
Ulf Morten Aune, som er sjef for det norske sprintlandslaget, inntar en mellomposisjon.

- Jeg har vært trener i Sveits også, og deler delvis bekymringen for at langrennssporten kan bli splittet. Men her opplever jeg at FIS forsøker å reversere en prosess som allerede har kommet ganske langt. Flere og flere nasjoner har nå egne sprintlag, bare se på Canada, og til og med Russland, som var veldig imot sprint i starten. Så jeg er langt på vei enig med Ola, sier Aune til Nettavisen.

Den norske sportssjefen, Åge Skinstad, sier det sånn:

- Jeg har stor respekt for Olas meninger. Men jeg synes det er riktig å stimulere til at den allsidige utøveren fortsatt er den største eneren.

- Tour de Ski er en lapskaus
Den norske landslagsledelsen er i hvert fall klokkeklar på én ting: Å dele ut sprintpoeng i Tour de Ski, er meningsløst.

- Tour de Ski er en allroundkonkurranse, altså en konkurranse for løpere som hevder seg både i sprint og distanselangrenn. Da mener jeg poengene kun bør telle i den totale verdenscupen, ikke i sprint- og distansecupen, sier Åge Skinstad.

- Tour de Ski, slik det fungerer i dag, er en lapskaus. Jeg er veldig for Tour de Ski som en allroundkonkurranse, men sprintere har ingenting der å gjøre, fastslår Ulf Morten Aune.

Ola Vigen Hattestad avslutter sitt innlegg med å stille spørsmålet om sprintlangrenn bør løsrives fra FIS’ terminliste.

Les flere skisaker i Nettavisens vintersportsmagasin!

Bør det bli et klarere skille mellom sprint- og distanselangrenn? Si din mening!

Reklame

Badetøy og bikini: De største trendene i 2021

Kommentarer til denne saken