RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Vi er bare et arbeidslag fra Norge»

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
- Vi gjør alt på akkurat samme måte som vi alltid har gjort.

LONDON (Nettavisen): I 2009 tok Thorir Hergeirsson over som landslagssjef for de norske håndballjentene. Islendingen hadde i mange år vært en del av teamet til suksesstrener Marit Breivik.

Allerede i sitt første år ledet han laget til bronse i VM. En brukbar prestasjon, med tanke på at Norge kun hadde vunnet verdensmesterskapet én gang i historien. Dette var imidlertid bare starten.

Under EM på hjemmebane og i Danmark i 2010 fikk publikum virkelig oppleve hva Hergeirssons jenter representerte. Norge storspilte gjennom hele mesterskapet, og vant ganske lett EM-gull.

Blir det tre strake?
Året etter gjentok han suksessen under Brasil-VM. Selv om islendingen måtte tåle noe kritikk innledningsvis, løftet laget seg, og kunne igjen juble for gull. Norges andre VM-triumf noensinne.

Til sammenligning brukte Marit Breivik fem år på å vinne sitt første VM. Det skjedde på hjemmebane i 1999. Året før hadde Norge også tatt EM-gull. Det brukte Brevik fire år på å sikre landslaget.

Brevik hadde, som alle vet, en svært suksessrik karriere som trener, og la mye av grunnlaget for det laget vi ser nå. Fra hun tok jobben i 1994 brukte hun 14 år på å sikre Norge det kanskje største, nemlig OL-gull.

I år kan Hergeirsson kopiere bedriften, og forsvare gullet som Brevik ledet Norge til i Beijing. Og det på første forsøk. Skulle Norge vinne lørdag, vil islendingen ha vunnet EM, VM og OL, i løpet av tre år.

- Gjør alt på samme måte
Under turneringen i London denne sommeren har Hergeirsson og hans stab også måtte tåle noe kritikk, men igjen har ringreven snudd flisa. Hemmeligheten er å ha full tiltro til sine egne metoder.

Metoder han har lært av Marit Breivik, og senere videreutviklet.

- Vi gjør alt på akkurat samme måte som vi alltid har gjort, sier treneren til Nettavisen.

- Vi endrer ikke på hvordan vi forbereder laget, ting i forhold til trening, eller taktiske tilpasninger med tanke på motstanderen. For oss handler dette om kontinuerlig arbeid, som startet rett etter VM.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Hergeirsson er kjent for sin arbeidsmoral, og han og temaet hans jobber omtrent døgnet rundt.

- Det som er viktig for oss, er å være klar over hvilke spillere vi ikke har klart å jobbe fram, og fått fram i turneringen. Men vi har uansett tatt ut det laget som er mest kvalifisert for å være her, sier han.

- Et arbeidslag
Han påpeker at folk litt for ofte venter at de norske håndballjentene skal varte opp med storspill.

- Folk må innse at vi ikke er tekniske, vi er et arbeidslag fra Norge. Når vi jobber så hardt som vi gjør, kan vi spille slik som mot Sør-Korea, men slipper vi oss ned til 90-95 prosent, kan vi ikke det, sier han.

Selv mens nesten «hele» Norge lurte på hva som var galt med håndballjentene, var Hergeirsson rolig. Treneren har vært ute en vinterdag før, og lot seg ikke stresse av oppgulpet som kom i media.

- Vi har tro på konseptet vårt. Det er det vi snakker om hele tiden. Vi ventet litt på den der ketsjupeffekten, men når vi finner dynamikken, så løsner det. Da gir vi gass, i stedet for å bremse.

- Vi har alltid hatt god kultur for å jobbe metodisk, bygge lag, og ha tro på det vi gjør. Jeg har alltid hatt troen. Spillerne må la seg inspirere av hverandre og ta med seg det positive, sier treneren.

Møter Montenegro
I gruppespillet vant Norge mot Danmark og Sverige, mens det ble tap for Frankrike og Spania. I tillegg ble det uavgjort mot Sør-Korea. I sluttspillet ble både Brasil og sørkoreanerne feid av banen.

I finalen lørdag venter Montenegro og superstjernen Bojana Popovic. Montenegrinerne slo ut både Frankrike og Spania på sin vei til finalen, de to lagene Norge tapte for i gruppespillet.

21.30 får vi svaret på om Thorir Hergeirsson kan lede Norge til et nytt OL-gull.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere