RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix

«Vi er snekkere, mens Norge er IKEA»

Sist oppdatert:
Wolfgang Pichler er halvt toller og halvt landslagssjef, men helt frittalende.

Wolfgang Pichler. Mannen som virkelig talte Moskva midt i mot. Engasjert, omstridt og frittalende.

Fra sitt hjem i Rupholding styrer 54-åringen det svenske skiskytterlandslaget med jernhånd - og kjærlighet. Faktisk har han også tatt ei norsk jente under sine vinger:

- Jeg var i tvil om jeg skulle ta et år til. Jeg har samarbeidet med Wolfgang før og hoppet på muligheten når han sa han hadde tid til meg, sier Liv-Kjersti Eikeland til Nettavisen.

- Hvordan er han som trener?

- Utrolig engasjert. Vanvittig engasjert! Han brenner for dette. Han er så oppdatert på trening, og har veldig lyst til å prøve ut de nye metoder på oss - for å se om det fungerer. Han har en utrolig interesse for dette.

Pichler setter opp ukentlig treningplaner for sine utøvere. Etter endt uke mottar han pulsprofilen i retur. Slik kan han kontrollere hvor godt utøverne hans faktisk utøver jobben.

Vaktbikkje mot Russland - og Østerrike
Ved siden av sjefsjobben for de svenske elitelagene jobber han som toller på den tyskøsterrikske grensen. I tillegg er tyskeren så frittalende som det vel går an å bli. Under VM i Pyeongchang var han involvert i en konstant verbal feide med det russiske landslaget.

- Sporten vår har et dårlig rykte nå. Vi må bekjempe dette med harde midler. Dopingproblemet er stort. Hadde disse (russerne) hatt karakterstyrke i det hele tatt, hadde de reist hjem herfra. Det har jeg sagt fra dag én i dette mesterskapet, sa Pichler til Nettavisen i Sør-Korea.

Det var Jekaterina Jourijeva, Albina Akatova og Dimitrij Jarotsjenko som ble doptatt og sendt hjem, men den svenske landslagssjefen ble opplevde både et fysik angrep og drapstrusler.

- Lærte du noe av det?

- Som lag tror jeg dette har gjort oss sterkere. Det er ikke slik at det tar presset fra våre egne skuldre, snarere tvert i mot, men det gjør at vi danner en sterk front mot doping. Hvis utøverne ikke takler det, får de heller dra hjem. Når tre av utøverne fra den russiske kontigenten blir tatt for doping i Östersund, kan det ikke være snakk om annet enn systematisk doping. Da er det viktig at noen sier klart i fra: Det er ikke slik vi vil ha, sier Pichler til Nettavisen fredag.

- Du lar deg ikke kneble foran årets sesong heller?

- Jeg tror det blir bedre denne sesongen og vi er optimistiske. Samtidig er det viktig at de nasjonale forbundene setter i verk tøffe sanksjoner mot dem som blir tatt. Dersom man blir utstengt i to år, skal man ikke delta på nasjonale treningssamlinger i den perioden. Jeg tror nok ikke at om noen norske eller svenske utøvere hadde blitt tatt, ville man ikke deltatt på den neste samlingen. Da hadde man blitt hjemme og skammet seg i stedet. Det er slik det må være. '

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Snekkere mot IKEA
Det er ikke bare russerne han har meninger om. Han sender gjerne et stikk til sine norske venner også.

«Vi er som snekkerne som må kjempe mot IKEA» uttalte Pichler om styrkeforholdet på Sverige og Norge i et intervju med Biathlonworld i sommer.

- Hva mente du med det, Pichler?

- Norge har jo ti ganger så høyt budsjett som oss. Vi er små og er nødt til å tenke deretter. Vi må opptre som krigende snekkere mot den store giganten. Norge, Tyskland – vi er ikke nærheten av slike ressurser. Men det er bare slik det er, vi kan ikke bruke det som en unnskyldning for ikke å skape resultater.

- Vi har god backing i vårt eget forbund og vi har et par tunge sponsorer på laget. Vi har et budsjett på 4,5 millioner svenske kroner og vi har alt vi trenger.Dessuten liker jeg det norske laget godt. Det er et lag med glimrende utøvere. Derfor handler ikke bare om penger, legger han til.

Strøk i matematikk?
Idrettssjef Per-Arne Botnan kjenner seg ikke helt igjen i beskrivelsen fra sin fargerike kollega.

- 10 ganger større budsjett? Nei, da tror jeg det står dårlig til med mattkunnskapen til Pichler.

- Hva er det korrekte tallet?

- Det er mulig det stemmer for omsetningen til Norges skiskytterforbund totalt. For toppidretten, med alt som finnes av samlinger og utgifter i forbindelse med verdenscupen, ender vi under 20 millioner kroner, sier Botnan til Nettavisen.

- Men i forhold til Norge er det en liten satsing...

- Størrelsen på vårt lag er bygd opp over en årrekke. Det er ikke mange år du skal tilbake i tid, før satsingen vår var mye mindre. Svenskene har ligget bak oss tidligere også, men mitt inntrykk er at det bygges og mer og mer. De får i hvert fall mye ut av sine egne ressurser og har fått fram flere spennende utøvere.

Vant verdenscupen
I fjor vant Helena Jonsson verdenscupsammenlagt og ble den svenske VM-dronningen med sine tre medaljer. På herresiden gikk det tyngre i VM, men både Bjørn Ferry og Carl Johan Bergmann ble topp 10 i verdenscupen sammenlagt.

Så langt i sesongen har det i hvert fall gått bra, sier Pichler.

- Vi er faktisk friske og raske alle mann. Vi har holdt oss unna svineinfluensaen og håper at flaksen er med oss denne gangen. Alle våre utøvere blir vaksinert mot sykdommen i disse dager, opplyser han.

- Hva med Ferry?

- Han brakk kragebenet under et rulleskirenn i Rupholding, men ellers ser det ganske bra ut. Vi ser fram mot årets sesong med optimisme. Både Ferry og Carl Johan Bergman er svært sterke utøvere.

Sveriges mål: Én medalje
Når det blir snakk om OL i Vancouver er Pichler ikke like tøff i trynet. Hør bare på hva slag målsetting det svenske laget har satt opp i forkant av sesongens store høydepunkt:

- Minimum en medalje. Vi vet hvor tøft dette selskapet er, og mener at en medalje er et realitisk mål. Dersom vi har tur, blir det kanskje noe mer. OL-løypene er ikke spesielt harde, så mye vi avgjøres med gode ski og litt flaks. Det viktigste for oss er å beholde roen. Vi kan ikke gjør noe annet enn vårt beste, sier han.

- Hvor høyt bør Norge sikte?

- Norge har et veldig sterkt lag. Med utøvere som Ole Einar Bjørndalen, Emil Hegle Svendsen og Lars Berger er man nødt til å gå for gull i hvert eneste løp. Det er på et mye høyere nivå enn det svenske laget, det må vi bare innse.

Botnan: - Beskjedent
Det norske herrelaget har som mål om å vinne stafetten og å ta medaljer i alle enkeltdistanser.

- Går dere for gull på hver distanse?

- Tja. Noen er vel bedre enn andre, så det er vel ikke alle som tar mål av seg om å gå for gullet. Men er du med på det norske laget, er det et krav at du går for medalje. Alle løperne våre er gode nok for det, forsikrer Emil Hegle Svendsen.

Damelaget har som mål å ta medalje på stafetten og å kjempe om medaljer på enkeltdistansene. En ganske annen målsetting enn laget som har fjorårets verdenscupvinner på laget, altså.

- Når de er såpass offensive i mange andre uttalelser, er det rart de ikke er mer offensive i målsettingen sin også. Jeg synes dette var relativt beskjedent, sier idrettsjef Botnan.

Slik er det med denne Pichler, da. Det blir debatt hver gang han åpner kjeften. Og det kommer til å skje igjen.

PS! Liv-Kjersti Eikeland på plass på Beitostølen i håp om å kapre en av de fem ledige plassene på kvinnenes verdenscuplag foran åpningen i Östersund.

Følg sesongåpningen i langrenn og skiskyting i Nettavisens vintersportsmagasin hele uka!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere