*Nettavisen* Sport.

Vi ha skandinavisk superliga

Foto: (foto: scanpix)

FC København-formann Flemming Østergaard ønsker seg en egen skandinavisk superliga bestående av de beste klubbene fra Norge, Sverige og Danmark. - En utopi, mener Karen Espelund i NFF.

20.03.06 22:35

Royal League har aldri blitt den suksessen arrangørene hadde håpet på. Den skandinaviske turneringen gir i sin nåværende form ikke adgang til verken Champions League eller UEFA-cupen.

Det har fått styreformann i Ståle Solbakken og Brede Hangelands klubb FC København, Flemming Østergaard, til å reagere.

- Må tenkes større
Han mener det må tenkes enda større om skandinavisk klubbfotball skal makte å blande seg i toppen av Europa.

- Personlig synes jeg at det kunne vært morsomt å danne en egen skandinavisk Superliga, bestående av de fire beste klubbene fra Sverige, Norge og Danmark. Og ha en 1. divisjon med de fire nestbeste klubbene og i tillegg arrangere lokalturneringer, sier Østergaard til TV 2 Sporten.

- I den beste ligaen blir en enige om at de aller beste får spille kvalifisering til Europa-cupene. Det blir litt annerledes, men avstandene blir ikke så store som i dag, sier han videre.

Generalsekretær Karen Espelund i NFF liker imidlertid FCK-formannens forslag svært dårlig.

- Dette synes jeg ikke noe om. Det grunnleggende fundamentet i internasjonal fotball er jo de nasjonale ligaene. Det er er helt klart i strid med de premisser og forutsetninger som ligger til grunn i fotballen, og jeg tror både FIFA og UEFA vil gå i mot dette, sier hun.

Kan gi Champions League-plass
UEFA-direktør Lars-Christer Olsson uttalte nylig at Det europeiske fotballforbundet ser på Royal League som en treningsturnering der de skandinaviske klubbene får sjansen til å holde formen inntak i vinterpausen.

Olsson sa at det neppe ble aktuelt at vinneren av Royal League får plass i UEFA-cupen.

Flemming Østergaard mener at UEFA vil se helt annerledes på dette om en legger ned de nasjonale ligaene og danner en egen skandinavisk Superliga.

- En kunne så ha en avstemning over hvor mange plasser i Europa en hadde å spille om, slik at vi kommer tettere på de fem store ligaene i Europa (Italia, Spania, England, Frankrike og Tyskland, red. anm). Det tror jeg kunne være spennende, sier FCK-bossen.

Ståle Solbakkens sjef er klar over at forslaget hans er kontroversielt.

- Kontroversielt
- Jeg tror selvfølgelig at det blir en masse politikk inne i bildet her. Men for fotballens skyld, og også ønsket om at danske og skandinaviske klubber skal spille en større rolle i Europeisk fotball, så er dette bedre, konstaterer han.

Norsk toppfotball ønsker forslaget velkommen.

- Et spennende forslag. Med utgangspunkt i det sportslige, er det veldig interessant. Det kan gi de store klubbene et optimalt tilbud, sier Boye Skistad.

Royal League-ledelsen er i ferd med evaluere dagens oppsett i turneringen. Denne sesongen er de fleste kampene blitt flyttet til mindre kunstgressarenaer på grunn av baneforholdene i Norden om vinteren.

- Flytt Royal League til Spania
- Flytt turneringen til Spania, lyder forslaget fra Flemming Østergaard.

Og forklarer:

- Jeg synes ikke at noen kan være tilfredse med å spille i 16 minusgrader i en svensk by med 2.000 innbyggere. Personlig kunne jeg tenke meg at en for eksempel på La Manga satte av tre uker og spilte turneringen frem til semifinalene, og så spilte finalene hjemme. Jeg tror også at fansen ville tatt turen for å følge sine lag i Spania. De får flyturen til Spania for en fornuftig penge, oppsummerer han.

Kilde: TV 2 Sporten Norge & Danmark

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag