ULLEVAAL STADION (Nettavisen):

U21-landslagssjef Tor Ole Skullerud tok onsdag ut den norske troppen til sommerens U21-EM i Israel.

Blant de største overraskelsene er utelatelsen av spillere som Markus Henriksen, Fredrik Ulvestad, Mushaga Bakenga, Stian Ringstad, Muhamed Keita og Jonas Svensson, for å nevne noen.

Henriksen ble ikke tatt ut fordi han blir prioritert på A-landslaget, de andre ble ikke bedømt som gode nok.

Tunge telefoner
Tirsdag kveld satte Skullerud seg ned og ringte til spillerne som ble vraket fra U21-troppen. Det var ikke en morsom opplevelse, innrømmer U21-sjefen.

- Det er tunge samtaler å ta, og noen ble fryktelig skuffet. De fikk en beskjed de absolutt ikke hadde håpet på eller ventet. Sånn er det bare, toppidretten er sånn, sier Skullerud til Nettavisen.

- Hvordan var det å ta telefonene?

- Det synes jeg var helt greit, og jeg synes det er det eneste riktige å gjøre i en sånn situasjon. Jeg tror det viktigste er at de fikk høre det fra meg, slik at de slapp å sitte her i dag og få beskjeden slengt i trynet. Det fortjener de ikke, så det var viktig for meg å si med egne ord hvorfor vi valgte som vi gjorde, sier Skullerud.

I A-troppen til Albania-kampen ble det tatt ut fire spillere som holder U21-alder. Joshua King, Håvard Nordtveit, Valon Berisha og Markus Henriksen skal alle være med landslaget til Tirana, men det er kun Henriksen som ikke får lov til å slutte seg til U21-troppen etter Albania-kampen er ferdigspilt.

Tor Ole Skullerud innrømmer overfor Nettavisen at «vrakingen» av Henriksen var et gedigent dilemma.

- Det var den vanskeligste vurderingen jeg gjorde, sier Skullerud til Nettavisen.

Ville ikke gamble
Grunnen til at Henriksen ikke ble tatt ut til U21-landslaget, er ifølge U21-sjefen at de ikke ville gamble på slitasje i spillergruppa. Med fire «ubrukte» plasser i troppen, og med trolig mye spilletid mot Albania for King, Nordtveit, Berisha og Henriksen, valgte Skullerud å kun holde tre plasser åpne. Dermed ble den spilleren som ligger best an til spilletid mot Albania spart, og det er Markus Henriksen.

- Vi kunne ha gamblet, tatt ut 19 spillere og fått fire ned fra A-landslaget. Men vi hadde sett fryktelig dumme ut om vi hadde sittet der nede og ikke hatt folk til å spille indreløper, brukt en back som kant og så videre. Det ønsker vi ikke, og i mitt hode har vi funnet en god løsning på det, utdyper Skullerud.

Han forklarer at «det var veldig kjipt å ta telefonen til Henriksen tirsdag kveld».

- Han er en fin gutt som uttrykker forståelse for valget. Men når han får tenkt seg om, tipper jeg at han er skuffet over det. Og jeg beklager at det blir sånn, sier Skullerud.

Det var en sjelden gang større interesse for U21-troppen enn A-landslagstroppen på Ullevaal onsdag. Skullerud gikk fra det ene intervjuet til det andre, og ble stående i over halvannen time og snakke med journalistene etter uttaket.

Han er enig med Lars Tjærnås, som på Twitter etter uttaket skrev at det finnes spillere som ikke ble tatt ut på U21 som fint kunne klart seg på A-landslaget.

- Jeg synes vi skal hylle det, at vi har så mange å velge blant. Det skal vi være stolte av, og det er et luksusproblem, sier Skullerud.

Dilemma på midtbanen
Særlig den sentrale midtbaneplassen bød på et dilemma for Skullerud. Han forteller at midtbanen var den lagdelen som ga ham størst hodebry før uttaket på Ullevaal onsdag formiddag.

- Det er mange som har grunn til å være skuffet der, sier han

Han forteller at U21-landslaget har et mål om å komme seg videre fra gruppespillet i EM, og er svært fornøyd med den gjengen han tar med seg til Israel.

- Det er en helt uvurdelig erfaring. Et mesterskap er noe helt spesielt, og det er en helt spesiell ramme rundt det. Dette blir en fantastisk utviklingsarena for gutta. Det er en fantastisk opplevelse å få lov til å være med på, avslutter Skullerud.

Her er de som får lov til å være med i troppen:
Keepere:
Gudmund Taksdal Kongshavn - Vålerenga Fotball
Ørjan Håskjold Nyland - Molde FK
Arild Østbø - Strømmen IF

Forsvar:
Martin Linnes - Molde
Omar Elabdellaoui - Eintrach Braunschwig
Stefan Strandberg - Rosenborg BK
Thomas Rogne - Celtic FC
Fredrik Semb Berge - Odd
Vegar Eggen Hedenstad - SC Freiburg
Alexander Groven - Hønefoss BK

Midtbane:
Magnus Wolff Eikrem - Molde FK
Anders Konradsen - Rennes
Harmeet Singh - Feyenoord
Stefan Johansen - Strømsgodset
Håvard Nordtveit - Borussia Mönchengladbach
Abdissalam Ibrahim - Strømsgodset
Yann-Erik de Lanlay - Viking FK

Angrep:
Flamur Kastrati - FC Erzgebirge Aue
Joshua King - Blackburn Rovers
Håvard Nielsen - Red Bull Salzburg
Marcus Pedersen - Odense BK
Jo Inge Berget - Molde FK
Valon Berisha - Red Bull Salzburg

Slik blir EM for Norge:
Gruppe A:
5. juni: Norge - Israel 18.00.
8. juni: Norge - England 18.00.
11. juni: Norge - Italia 18.00.

Semifinaler 15. juni: De to beste fra gruppe A og B.

Finale: 18.juni

Gruppe A:
Norge, Israel, England og Italia.

Gruppe B:
Spania, Tyskland, Nederland og Russland.

*TV 2 har sikret seg rettighetene til U21-EM.

LES OGSÅ: