Gå til sidens hovedinnhold

- Vi har blitt «straffet»

Endelig kan Norge stille med maksimal VM-kvote i langrenn – 12 løpere av hvert kjønn.

Dette er nytt av året, og en regelendring som langrennssjef Åge Skinstad er glad for.

- Nå blir situasjonen mer rettferdig i forhold til de andre nasjonene. Tidligere har de nasjonale kvotebegrensningene slått negativt ut for Norge. Vi har blitt «straffet» fordi vi har så stor bredde, alle tre disiplinene totalt sett, sier Skinstad til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Seks mer enn sist
I Oslo-VM for to år siden hadde hver nasjon en maksimumskvote på 32 utøvere. Da hopp for menn og kvinner, samt kombinert hadde fått sitt, til sammen 14 plasser, sto det igjen 18 til langrenn.

Et land som for eksempel Sverige, som har verken hoppere eller kombinertløpere, kunne dermed stille med desto flere i langrenn. Det gjaldt også de fleste andre nasjonene.

Men foran VM i Val di Fiemme i februar blir det lettere for Norges Skiforbund å legge denne kabalen. Nå er maksimumskvoten utvidet til 41. Om de ønsker det, kan hopp ha med 11 (seks menn og fem kvinner) og kombinert seks. Da er det 24 plasser igjen til langrenn – 12 av hvert kjønn – altså totalt seks mer enn sist.

Men det er ikke dermed sagt at langrennsledelsen kommer til å fylle opp hele kvoten,

Neppe full kvinnekvote
- På herresiden er det stor sannsynlighet for at vi vil gjøre det. Der har vi mange flere spesialister enn blant jentene, der veldig mange er anvendelige til de fleste distansene. Derfor er det ikke sikkert vi trenger å bruke hele kvinnekvoten, påpeker Skinstad.

Et blikk på vinterens resultater så langt bekrefter dette. Marit Bjørgen, Therese Johaug, Kristin Størmer Steira, Heidi Weng og Vibeke Skofterud er bankere. Også de fire som utgjør sprintlandslaget kan føle seg sikre: Maiken Caspersen Falla, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Ingvild Flugstad Østberg og Celine Brun Lie. De øvrige VM-kandidatene begrenser seg til maksimalt to: Marthe Kristoffersen og Martine Ek Hagen.

Uttak etter NM
Våre tre tittelforsvarere fra Oslo i 2011, Marit Bjørgen, Therese Johaug og Petter Northug, sørget for at Norge har en ekstra plass i samtlige individuelle kvinnerenn samt skiathlom og femmila for menn.

VM-troppen blir tatt ut etter NM på Vang den siste helga i januar. (ANB)

Reklame

- Den beste barbecuesausen vi har smakt

Kommentarer til denne saken