Gå til sidens hovedinnhold

- Vi har faktisk et veldig godt forhold

Nei, det er ikke de svenske løperne Eldar Rønning snakker om.

VAL DI FIEMME (Nettavisen): Listen over dopingdømte langrennsutøvere er overlegent dominert av russere og finner. Skal vi tro de siste dagers avsløringer, vil en svensk dokumentar hevde at også norske og svenske navn bør føres opp på listen. Foreløpig må imidlertid våre grensenaboer i nord tåle den verste dopingmistanken, men utøverne selv velger å tro at sporten er skinnende ren.

- Jeg stoler på alle som er med i sirkuset og har veldig god tro på at dette blir et rent VM, sier Eldar Rønning til Nettavisen.

Selv om russisk langrenn har en skitten historie, er det få lag de norske herreløperne har et bedre forhold til i dag.

Samme skimerke
Petter Northug skrøt hemningsløst av Nikita Kriukov etter at russeren tok gullet på torsdagens VM-sprint, og hevdet blant annet at verdensmesteren er vanvittig sterk mentalt, og at han er et prakteksempel når det kommer til staking. Northug la også til at han har sansen for Kriukov på privaten.

- Han er den russeren jeg har best tone med. Han snakker bra engelsk og har kul humor, sa trønderen etter at han hadde sikret sprintsølvet.

Også Rønning har sansen for Kriukov.

- Kriukov har jeg hatt god kontakt med lenge fordi han har vært den eneste som snakker engelsk, også går vi på det samme skimerket. Vi har også mye kontakt med Legkov og Tsjernousov. Forholdet vår til russerne generelt er faktisk veldig bra, forteller Rønning, som ankom VM-byen torsdag, og skal gå lørdagens 30-kilometer med skibytte etter at Didrik Tønseth måtte melde forfall grunnet ryggproblemer.

- De er utrolig hyggelige
Odd-Bjørn Hjelmeset, som var aktiv på både 90- og 2000-tallet, forteller at kontakten mellom det norske og det russiske laget ikke var så tett på hans tid.

- Vi hadde et greit forhold, men de snakket ikke engelsk, så det var ikke så mye kontakt, forteller han til Nettavisen.

41-åringen er ikke overrasket over at Northug, Rønning og co. har god kontakt med russerne.

- Det er utrolig mange hyggelige folk i den russiske troppen, sier han.

Selv om flere russere ble tatt i doping mens Hjelmeset var aktiv, mistenkte han aldri konkurrentene.

- Vi gikk ikke rundt med mistanke om at russerne var dopet, selv om det var mange saker. Har du ikke blitt tatt, er du ikke dopet. Det er den holdningen man må ha, mener han.

Kriukov, Aleksandr Legkov, Ilja Tsjernousov og Maxim Vylegzhanin har for alvor brakt russerne tilbake i langrennstoppen, og når det arrangeres OL i Sotsji neste år, er Hjelmeset overbevist om at vertsnasjonen blir en ekstrem trussel for norske medaljesjanser.

- Det er bare bra for sporten at russerne er tilbake for fult. De kommer til å være ekstremt sterke når det er OL i Sotsji neste år.

Men først skal det kjempes om VM-medaljer. Både herrene og damene skal kjempe om gull i skiathlon lørdag.

Kommentarer til denne saken