RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Vi holdt alltid pusten når flyet tok av»

Foto: Montasje/AFP/AP/Scanpix
Sist oppdatert:
Flere var bekymret for sikkerheten på russiske fly. Avdøde Brad McCrimmon ble advart.

Det var onsdag ettermiddag at tragedien inntraff. Et fly krasjet rett etter take off i den russiske byen Jaroslavl og 43 mennesker mistet livet.

Blant disse var 27 spillere fra ishockeyklubben Lokomotiv Jaroslavl, klubbens canadiske trener Brad McCrimmon, ni andre fra støtteapparatet og sju ansatte hos flyselskapet.

- Dette er den mørkeste dagen i hockeyens historie, sier president i det internasjonale ishockeyforbundet, Rene Fasel.

- Dette er ikke bare en russisk tragedie. Klubben hadde spillere og trenere fra 10 nasjoner. Det er en fryktelig tragedie for ishockey verden om, fortsetter presidenten.

- Var alltid bekymret
Ifølge russiske medier krasjet flyet, av typen Yak-42, ved kanten av elven Volga, rett etter at flyet hadde tatt av fra flyplassen. Det skal ha vært sol og oppholdsvær da flyet krasjet.

Flere av flyene i Russland skal imidlertid være gamle, noe som har bekymret mange som har jobbet med ishockey i Russland. Trener McCrimmon skal også ha blitt advart mot dette.

- Jeg snakket med ham før han tok jobben i Russland og sa at det eneste jeg alltid var bekymret for var reisene, sier tidligere hockeytrener Dave King.

King har selv fartstid fra russisk hockey og McCrimmon skal ha rådført seg med 63-åringen før han takket ja til å ta over Lokomotiv i mai dette året.

- Ting er litt annerledes i Russland og forholdene er ikke alltid så bra. Alt annet var bra, men flyturene gjorde meg bekymret. Flyene var utdatert, forteller King.

- Kona mi var også alltid bekymret for reisene. Når flyene er 20-25 år gamle, er det lett å tenke: «Hvor mye mer har de i seg», fortsetter den tidligere treneren.

- Vi holdt pusten
Også den kanadiske keeperen Yann Danis, som tidligere har spilt for KHL-klubben Amur Khabarovsk, kan fortelle at flysituasjonen i Russland var en grunn til bekymring.

- Vi var mye i fly, ofte den samme modellen som nå krasjet. De fleste av dem er gamle, helt tilbake fra sovjettiden og har sett bedre dager, sier burvokteren.

- De fleste av flyene i Russland er fra tidlig 1980-tallet og lite moderne. Vi holdt alltid pusten ved take off, fortsetter mannen som nå spiller for Edmonton Oilers i NHL.

30-åringen tror også at onsdagens tragiske ulykke vil gjøre det tøffere for russiske klubber å rekruttere spiller fra utlandet i tiden framover.

- Dette kommer nok ikke til å hjelpe ligaen der borte. De som tidligere har hatt tvil om de skulle reise, kommer nok ikke til å bli overbevist av dette, sier Danis.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Skulle debutere
Lokomotiv-trener Brad McCrimmon ble 52 år gammel. Han tok som nevnt over som trener for klubben den 19. mai 2011, men fikk aldri ledet laget i en KHL-kamp.

Canadieren, født i Plenty, Saskatchewan, hadde 18 sesonger bak seg som spiller i NHL og var med å vinne Stanley Cup med Calgary Flames tilbake i 1989.

Da han la hjelm og kølle på hyllen i 1997 satset han alt på å bli trener.

Han var assistent i klubber som New York Islanders, Atlanta Trashers, Calgary Falmes og Detroit Red Wings, før han fikk tilbud om hovedtrenerjobben i den russiske klubben.

- Han sørget alltid for at alle følte seg som en del av laget. Han gikk ikke av veien for å invitere nykommere hjem på middag for at de skulle føle seg velkommen, sier Brian Propp.

Propp spilte sammen med McCrimmon under tiden i Philadelphia Flyers.

- Han hadde vunnet Stanley Cup og var en spiller du alltid ville ha på banen. Både offensivt og defensivt ville du ham ved siden av deg på isen, fortsetter 52-åringen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Mange profiler
McCrimmon var imidlertid langt fra den eneste profilerte hockeypersonligheten som omkom i onsdagens flystyrt. Lokomotiv hadde flere store stjerner i stallen, mange med fartstid fra NHL.

Pavol Demitra, Ruslan Salei, Josef Vasiceck, Jan Marek, Karlis Skrastins, Karel Rachunek, Alexander Karpovtsev, Igor Korolev og den svenske målvakten Stefan Liv var noen som mistet livet.

Trioen Marek, Rachunek og Vasiceck var alle viktige medlemmer av det tsjekkiske landslaget i ishockey og nyheten om deres bortgang ble mottatt med stor sorg i hjemlandet.

- De hadde alle bidratt stort til Tsjekkias suksess på hockeyisen de siste årene. De var viktige spillere da vi vant VM-gull i 2005 og 2010, sier Tsjekkias hockeypresident Tomas Kral.

- De var fantastiske spillere, men hadde også herlige personligheter. Det er slik vil vfor alltid vil huske dem, fortsetter presidenten.

I Sverige har nyheten om den polskfødte målvakten Stefan Livs bortgang blitt mottatt med sjokk. Burvokteren var sentral på det svenske landslaget og elsket blant folket.

- Det var alltid fantastisk å se Stefan spille for landslaget. Han var en utrolig fin person og en bra lagkamerat, sier landslagskollega og NHL-proff Nicklas Lundqvist.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Én spiller overlevde
Det var kun to mennesker som overlevde den fatale flystyrten. Lokomotiv-spilleren Alexander Galimov og en av de ansatte ved flyselskapet.

Galimov skal ha fått forbrent 80 prosent av kroppen i ulykken og kjemper nå for livet på et sykehus i Russland.

- Situasjonen for begge er fortsatt svært kritisk, men det er fortsatt håp, sier Alexander Degyatryov, lege ved sykehuset i Jaroslavl.

De siste rapportene i russiske medier hevder at det var dårlig bensin som var hovedårsaken til flykræsjen.

Selskapet Jak Service, som eier ulykkesflyet, har en historie med flere anmerkninger når det gjelder flysikkerhet. Russlands luftfartsmyndigheter forbød i fjor selskapet å fly i europeisk luftrom.

PS. Til tross for ulykken har Lokomotiv Jaroslavl bestemt seg for å delta i KHL denne sesongen. Åpningskampene i liagen har imidlertid blitt utsatt inntil videre.

Kilder: TSN, Wikipedia, Expressen, Yahoo News, Philadelphia Enquirer, TT.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere