Alt tyder nå på at Egil Drillo Olsen onsdag eller torsdag blir presentert som Norges ny landslagssjef. På midlertidig basis.

Det valget hylles av flere norske eksperter.

- Det har vist seg at vi ikke kan spille som Barcelona, og hvis folk tror at Drillo kun står for langpasninger fra Stig Inge Bjørnebye til Jostein Flo, så er det feil. Folk får sette seg ned og se på mange av kampene våre. Hjemme mot Italia, borte mot England, hjemme mot Nederland. Vi spilte en fotball som var bygget på stram defensiv organisering. I tillegg var vi jævlig gode på breakdown. Jeg er sikker på at Norge, med Drillo, vil vise seg som et mye bedre lag enn det Norge gjorde i 2008, sier TV 2-ekspert og tidligere landslagsspiller Mini Jacobsen til Nettavisen.

- Et trygt og godt valg, sier NRK-ekspert Karl-Petter Løken.

Se vidoe av gode, gamle Drillos nederst i saken.

- Siden vi ikke har så mange spillere på øverste nivå, bortsett fra John Carew, John Arne Riise og Brede Hangeland, så blir det ekstra viktig med egenart. Selv om fotballen er mer teknisk og hurtigere nå, har det ikke skjedd noen kvantesprang innen fotballen.

- Kjepphestene gjenvinning, dødballer og gjennombrudd er fortsatt veldig viktig, legger han til.

Spente
Selv om flere tidligere har kalt Drillo-fotballen avlegs, har fotballprofessoren selv hele tiden tviholdt på prinsippene sine. I et intervju med Nettavisen 8. desember, da Åge Hareide trakk seg, fortalte Drillo at han ønsker å spille enda mer gjennombruddshissig enn det norske landslaget gjorde på 90-tallet.

- Jeg tror at dette er den måten vi kan hevde oss på, ved å spille ekstremt fremoverrettet fotball. Jeg hadde klare vyer om å utvikle framoverspillet ett hakk til. Det tror jeg er mulig med større bevegelse og systematikk, sa Drillo til Nettavisen.

Les hele intervjuet her!

Ekspertene Nettavisen har pratet med tror det hele kan fungere igjen.

- I 1988 vant vi The Double i Rosenborg ved å spille fotball på en måte. Ti år senere, i 1998, vant vi The Double igjen. Da spilte vi på samme måte. Bare bedre, sier Mini.

- Men har vi gode nok spillere nå?

- Da vi startet opp i 1990-91 så var vi vel på mange måter en gjeng «høkkerter». Vi var i alle fall en stor gjeng lokale spillere ispedd et par stjerner. Den gangen var stjernene kun Erik Thorstvedt og Rune Bratseth. Da vi så ble veldig gode utover på 90-tallet, endret dette seg.

- Den rette løsningen
Odd Grenland-trener Dag-Eilev Fagermo er enig:

- Det var mange spillere som ble gode under Egil Drillo Olsen og Nils Arne Eggen, men det var takket være suksessen i klubb- og landslag, sier han.

Fagermo er spent på hvor gode Norge kan bli med å nå vende tilbake til Drillo-stilen.

- Drillo er den helt rette løsningen, og nå har han muligheten til å bevise at Drillo-stilen ikke er gammeldags. På kort sikt har Drillo pondus og kunnskap til å tydeliggjøre hvordan Norge skal spille. Så spørs det om det hele kan gi like sterke resultater som på 90-tallet, legger han til.

- Nivået og bredden på toppen er så stor nå at det blir vanskelig å gjenskape det som skjedde på 90-tallet, sier Løken.

- Gjerne fast løsning
Med Drillo som landslagssjef kvalifiserte Norge seg for to VM-sluttspill på 90-tallet. Først eliminerte Norge England, og henviste Nederland til andreplass i gruppa da vi kvalifiserte oss til fotball-VM i USA. Fire år senere lekte vi oss gjennom gruppa for å kvalifisere oss til VM i Frankrike.

Ekspertene utelukker ikke at Drillo etter hvert blir en permanent løsning.

- Rosenborg skal underholde trøndere. Fotballandslaget skal underholde hele Norge. Hvis Drillo klarer å engasjere igjen så er det ingen grunn til at han ikke skal bli fast trener på sikt, sier Mini.

-Han har bevist at han er en stor landslagstrener. Han har vært den beste landslagssjefen vi har hatt, og hvis han skulle være motivert for det så skulle det ikke være noe problem at han også blir det på permanent basis.

- Nødløsning
Arne Sandstø går imidlertid mot flokken.

- Dette er en nødløsning.De har lett etter et alternativ, men ender på en nødløsning. Det er viktig at forbundet er klar på hva de vil. Har de en plan for sommeren, så må du kjøre hardt på det, uansett Drillos resultater.Likevel er den gamle Odd- og Start-treneren ikke negativ til en permanent Drillo-løsning.

- Jeg tror Drillo er gira på oppgaven, og det er ikke noe galt i det. Jeg skjønner også at hvis han vinner de tre privatkampene så vil mange ha ham med videre. Og: Får han resultatene, gjør det meg ingen ting om han fortsetter, og jeg tror heller ikke det blir så stor debatt rundt det. «Det er lov til å være klok i fotball...», legger Sandstø megetsigende til.

- Har han ikke mye å tape på dette?

- Nei. Han har vist at han er mer landslagstrener enn klubbtrener, og han kan ikke gjøre det dårligere enn det som har vært gjort nå, sier fjorårets Start-trener.

«Den største noensinne»
Mini er uenig.

- Han har masse å tape på dette. Det er det ingen tvil om. Han er jo den største norske landslagstreneren noensinne.

Slik tror også NRK-ekspert Karl Petter Løken at Drillo-minnene vil forbli.

- Han vil alltid bli husket for det han gjorde for landslaget, uansett hva som skjer, samtidig har han vel alt å vinne ut fra resultatene det siste året. Jeg tror imidlertid ikke det blir noen reprise på Kamerun-kampen i debuten. Vi kunne nok hatt en enklere motstander enn Tyskland borte - et nederlag der er som forventet, mener Løken.

Husker du Drillos? Sjekk denne videoen!

HTML EMBED

Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).