Gå til sidens hovedinnhold

- Vi kjempet som ulver

Norge rystet «söta bror» og vant åpningskampen i VM.

NORGE - SVERIGE 5-4 (4-4):

Ishockey-VM er i gang i slovakiske Bratislava, og Norges åpningskamp var et klassisk hatoppgjør mot Sverige - en nasjon som historisk sett er mye bedre i ishockey, med åtte VM-gull å vise til. Roy Johansen manglet i tillegg store navn som Mats Zuccarello Aasen, Patrick Thoresen, Pål Grotnes og Jonas Holøs, og det var dermed ventet et knalltøft oppgjør mot «søta bror».

Og knalltøft ble det.

Men de norske guttas fantastiske innsats på isen sørget for at Sverige aldri var så overlegne som ventet.

Faktisk var det Norge som var best store deler av kampen, og svenskene ble rystet da 3-3- og 4-4-utligningene kom.

Til slutt måtte straffer til for å avgjøre VM-kampen, og stjerneskuddet Lars Haugen, som ble kastet inn i målet grunnet Grotnes' skade, sørget for en herlig seier.

For første gang i et mesterskap slo Norge dermed Sverige i ishockey.

- Jeg drømte om det i natt, men helt ærlig så tenkte jeg ikke at vi kom til å vinne før kampen. Dette er definitivt den morsomste kampen jeg har spilt, sa kampens beste spiller, Haugen, til Viasat etter den sensasjonelle seieren.

Og med to poeng i åpningskampen kan VM bli et fantastisk norsk eventyr.

Best i den andre perioden
Etter en dårlig førsteperiode, der Sverige gikk opp i en 3-1-ledelse etter scoringer av Loui Eriksson og Patrik Berglund, rystet Norge de knallgule, og utlignet til 3-3.

Målene var det Martin Røymark, Morten Ask og Marius Holtet som sto for.

I den tredje og siste perioden jaget Norge en matchvinnerscoring og var desidert best på den slovakiske VM-arenaen, som til tider var preget av amper stemning mellom naborivalene.

Men så kom utvisningene. Målscorerne Ask og Holtet måtte begge ut i to minutter, og svenskene utnyttet overtallet. For tredje gang i kampen scoret svenskene med én spiller mer på banen, og gikk opp i en 4-3-ledelse. Igjen var Eriksson sist på pucken.

Den norske gnisten nektet imidlertid å slukke, og fem minutter før slutt utlignet Anders Bastiansen til 4-4.

Dermed gikk åpningskampen til sudden death og landslagstrener Johansen fikk uansett med seg ett sterkt poeng.

Måtte avgjøres på straffer
Norge måtte spille nesten to minutter i undertall, men klarte å avverge svensk scoring, mye takket være en fantastisk Haugen, som debuterte i det norske målet. Isteden fikk de rød en kjempemulighet til å avgjøre kampen, men Holtet sendte pucken rett på den svenske keeperen.

Og uten nettkjenning gikk naboduellen til straffer.

Per-Åge Skrøder og Ken André Olimb tok de norske straffene, og begge puttet.

Samtidig klarte en Haugen proppfull av selvtillit å avverge to svenske straffer, og Norge vant dermed sensasjonelt over Sverige for første gang i et mesterskap.

- Vi kjempet som ulver. Denne seieren fortjente vi, sa en lykkelig Haugen.

Finland tok revansje
Danmark sjokkerte alle da de slo Finland 4-1 i åpningskampen i VM i fjor. Lørdag fikk finnene revansje og vant 5-1.

Det samme ble resultatet i kampen mellom USA og Østerrike, som spiller i samme gruppe som Norge. Med 19 NHL-spillere i troppen var amerikanerne desidert best. Norge møter USA på mandag og Østerrike på onsdag.

Kommentarer til denne saken