Gå til sidens hovedinnhold

«Vi kunne enten dope oss, eller bli frakjørt»

Lance Armstrongs mest betrodde mann snakker ut om sykkelsportens dystre periode.

Mange, inkludert Lance Armstrong selv, trodde nok dagen aldri kom da lojale George Hincapie skulle røpe US Postal-lagets innerste hemmeligheter.

Ryktene har svirret lenge om at 39-åringen var blant vitnene i saken, og onsdag kveld ble amerikanerens forklaring under ed offentliggjort av amerikanske antidopingmyndigheter.

Historien han forteller gir et skremmende innblikk i hvordan rytterne tenkte, og tilstandene som rådet da erytropoietin - EPO - ble gjort tilgjengelig for rytterne på midten av 90-tallet.

- I 1995 virket det som det som om hovedfeltet var helt forandret. Det ble veldig vanskelig å henge med, og jeg forsto at årsaken var utstrakt bruk av erytropoietin (EPO), et forbudt stoff som sendte oksygenopptaket i blodet til værs, og det ikke fantes noen effektiv dopingtest for. Ettersom gjennomsnittsfarten i hovedfeltet økte, fikk vi valget om enten å bruke EPO eller bli frakjørt i rittene, har Hincapie forklart under ed.

«Vi blir rævkjørt der ute»
Hjelperytteren forteller om en samtale med Lance i etterkant av Milano-Sanremo i 1995.

De to syklet da sammen på Motorola-laget, og sistnevnte var svært misfornøyd med prestasjonene i den italienske vårklassikeren.

- Dette er bare dritt, folk bruker noe. Vi blir rævkjørt der ute, skal Lance ha ytret.

Hincapie tolket dette som om det nå var på tide at laget startet med EPO.

Tok EPO for første gang
Ifølge vitneforklaringen kjøpte Hincapie EPO for første gang på et apotek i Sveits. Året var 1996 - det samme året som han meldte overgang til US Postal. Laget Armstrong også syklet for.

- Jeg injiserte det i underhuden på samme måte jeg hadde satt vitaminsprøyter tidligere. Jeg begynte å bruke 2000 internasjonale enheter hver andre eller tredje dag. Jeg innfant meg med at jeg måtte gjøre dette, dersom jeg skulle være profesjonell sykkelrytter.

Hincapie var ved Armstrongs side under hele hans storhetsperiode, og fullførte samtlige Tour de France-versjoner mellom 1999 og 2005.

Det er disse titlene Armstrong står i fare for å miste.

Bevisoppgaven fra antidopingbyrået beskriver et systematisk og omfattende dopingprogram i det amerikanske laget.

- Det ble straks klart for meg at de fleste rytterne på laget, om ikke alle, benyttet seg av EPO. Man er nødt til å oppbevare EPO kjølig, og rytterne begynte å ha med seg frysebokser og termoser med is. Jeg husker at de aller fleste på laget mitt også hadde en termos.

Samarbeidet med doplegene
Hincapie kommer med gjentatte eksempler på hvordan sykkellegene forsynte utøverne med doping og hvordan ledelsen - og Armstrong - oppfordret til bruk av forbudte stoffer.

Han ble forsynt med EPO og veksthormon av Pedro Ceyala i 1997. To år senere hentet generalmanager Johan Bruyneel dopinglegen Luis Garcia del Moral og trener José Pepe Marti fra Once-laget. Alle disse (med unntak av Bruyneel) har nå blitt utstengt fra sykkelsporten på livstid.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I tillegg har Hincapie pleid kontakt med Dr. Michele Ferrari - Armstrongs «trener» gjennom store deler av karrieren.

Hincapie forteller også at han var «klar over at Armstrong brukte testosteron gjennom hele perioden de syklet på lag sammen»:

* Under et spansk ritt i 2000 skal Armstrong ha fortalt til Hincapie at han følte seg uthvilt og sprek etter å ha tatt «olje» (Dr. Ferraris miks av testosteron og olivenolje). Da Hincapie hørte at det var dopingjegere på hotellet sendte han Lance en SMS og ba han holde seg unna hotellet. Som et resultat sto Armstrong av rittet.

Sterke anklager mot Armstrong
Eksempelet er ikke enestående i det 16 sider lange vitnesbyrdet:

* I 2000 følte ikke Hincapie at han fikk resultatene han ønsket av all treningen han la ned. Han snakket derfor med Lance om Dr. Ferrari og Armstrong lovte å ta kontakt med legen på Hincapies vegne.

* Hincapie snakket i 2001 med Armstrong om å begynne på bloddopingprogrammet.

* I 2003 tok Armstrong kontakt med Hincapie fordi han trengte å gjøre noe privat, som han ikke kunne gjøre hos seg selv siden de hadde besøk. Hincapie sa ja og Lance kom sammen med Dr. Luis Garcia del Moral. Sistnevnte bar det Hincapie mente at så ut som en blodpose. Han ba om å låne en kleshenger, før han lukket døren og de to forble på rommet i cirka 45 minutter. Fra egen erfaring visste Hincapie at det var så lang tid en blodoverføring tok. Han visste også at det var vanlig å bruke en kleshenger til å henge opp blodposen, slik at blodet lettere rant inn i årene. Selv om de ikke diskuterte hendelsen tror Hincapie det ble gjennomført en blodtilførsel.

- Så lagkamerater tappe blod
Hincapie forteller også han har sett flere av hans lagkamerater i US Postal motta blodoverføringer.

Disse blir navngitt, men med unntak av Floyd Landis, er navnene sensurert.

Bak sladden skjuler nok andre navn som har fortalt sin historie om kulturen i laget som dominerte sykkelsporten på slutten av 90- og starten av 2000-tallet.

Totalt har 11 tidligere lagkamerater bidratt til etterforskningen av Armstrong. Det er Frankie Andreu, Michael Barry, Tom Danielson, Tyler Hamilton, Floyd Landis, Levi Leipheimer, Stephan Swart, Christian Vandevelde, Jonathan Vaughters, Dave Zabriskie og altså Hincapie.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Ut av samtalene mine med Lance og opplevelsene med ham, vet jeg at han benyttet seg av blodoverføringer fra 2001 til 2005, forteller Hincapie.

Han forteller også at Armstrong skaffet to doser EPO foran Tour de France i 2005, og under et treningsopphold i Santa Barbara.

- Lance og jeg ble igjen noen dager i etterkant av leiren, og jeg spurte ham og han hadde noe EPO. Lance supplerte meg deretter stoffet.

Ville utsette vitnemålet
Hincapie hevder at han gradvis tonet ned dopingbruken og samarbeidet med Dr. Ferrari i løpet av 2006-sesongen.

Han meldte siden overgang til Columbia-Highroad og BMC Racing. Ifølge eget utsagn var han «ikke klar over noen form for dopingbruk på disse lagene».

I forbindelse med 2010-touren fortalte han Armstrong at FBI ønsket å snakke med ham vedrørende dopingbruken i US Postal. Lance oppfordret ham så til å forlenge oppholdet i Europa.

- Jeg forsto det slik at han ønsket at jeg holdt meg unna myndighetenes rader og utsatte vitnemålet så lenge det lot seg gjøre.

Hincapie kjørte sin siste sesong på toppnivå denne sesongen. Han har blant annet syklet brosteinsklassikeren Paris-Roubaix ved 17 anledninger. Flere av dem skjedde altså med forbudte midler i kroppen.

Reklame

Så enkelt kan du sende blomster på døren

Kommentarer til denne saken