Gå til sidens hovedinnhold

- Vi må selge drømmen om Europa

Slik lokker Solskjær talentene til Molde.

MOLDE (Nettavisen): Selv om laget har slitt i Tippeligaen denne sesongen, var Molde Fotballklubb representert med fire spillere i den norske troppen som deltok i U21-EM i Israel tidligere i sommer.

Martin Linnes, Jo Inge Berget, Magnus Wolff Eikrem og Ørjan Håskjold Nyland hadde alle sentrale plasser på laget som røk ut i semifinalen mot mesterskapsvinner Spania. Keeper Håskjold Nyland kom også på The Guardians liste da de presenterte sin beste ellever fra mesterskapet.

Tidligere i uken ble Magnus Wolff Eikrem solgt til nederlandske Heerenveen, et lag Molde forøvrig slo ut i ”play-off”-finalen til Europa League forrige høst. Martin Linnes mener at Eikrems kommende proff-tilværelse er positivt for de andre spillerne i klubben.

- Selvsagt er det motiverende. Jeg har trent med han i ett og et halvt år. Vi har spilt på samme lag lenge. Det gir deg håp og tro på at det er mulig å komme seg videre, forklarer Martin Linnes til Nettavisen.

- Selge dem drømmen
Molde-manager Ole Gunnar Solskjær mener at drømmen om proff-spill er Moldes sterkeste forhandlingskort når man sitter på forhandlingsbordet med potensielle nye spillere og deres agenter.

- Vi er nødt til å selge drømmen om å utvikle seg. Nå har vi solgt spillere til utlandet i to og et halvt år. Vi må selge dem drømmen om at de kan få utvikle seg nok til å få komme seg ut i Europa, om de velger Molde, forteller Ole Gunnar Solskjær til Nettavisen.

Den tidligere Manchester United-spissen trekker frem sitt kompetente trenerteam når han forklarer hvorfor Molde har de beste utviklingsmulighetene for spillere her til lands. Trenerteamet består av blant andre de tidligere Manchester United-trenerne Richards Hartis og Mark Dempsey.

Hentet Meulensteens assistent
Moldes fysiske trener, René Skovdahl, jobbet som assistenttrener for René Meulensteen i danske Brøndby. Meulensteen ble senere førstelagstrener i Manchester United under sir Alex Ferguson, men forlot jobben da David Moyes tok over storklubben.

- Trenerteamet mitt er det beste i hele Norge. Vi selger inn dette budskapet, det har vi vist gang på gang. Men vi vil ikke selge for mange spiller på én gang. At vi ikke gjorde det, var suksessformelen i fjor, sier Ole Gunnar Solskjær til Nettavisen.

At Molde jakter forsterkninger på overgangsmarkedet er ingen hemmelighet. Ifølge Sandnesposten vil den kontroversielle spissen Tommy Høiland bli Molde-spiller i løpet av kort tid. På spørsmål om det er hold i ryktene, har Ole Gunnar Solskjær følgende å si:

- Vi ser etter spillere som kan komplimentere de vi har, og som kan gi oss ekstra råskap. Jeg har ikke snakket med Tommy (Høiland) selv, men vi får se hva som kommer inn. Tommy er norsk, han er ung, og vi er nødt til å se mye innenlands når vi skal hente spillere, forteller den tidligere Manchester United-proffen.

Utenlandskvote
Utenlandskvoten i norsk toppfotball hindrer klubbene i å registrere mer enn ni spillere definert som utlendinger for spill i Tippeligaen. Molde har maksimert denne kvoten, og må derfor se til det norske spillermarkedet når de skal hente spillere, om de ikke selger noen av spillerne som er definert som utenlandske av Norges Fotballforbund.

I tillegg til å se på nasjonalitet, ser Solskjær selvfølgelig også på hvilke kvaliteter spillerene har. Manageren fremhever de mentale kvalitetene som viktige.

- Vi trenger spillere som vil ha ballen uansett hvor trangt det er, og som har ekstra ”guts”. Vi skal bekrefte når det skjer noe på overgangsfronten. Vi vil jobbe i det stille, men det er ikke alltid det fungerer, avslutter Ole Gunnar Solskjær til Nettavisen.

Premier League-nivået
Sarpsborg 08-trener Brian Deane har lang erfaring fra engelsk fotball, og kjenner nå også norsk fotball godt. Selv om det norske U21-landslaget slo England 3-1 i EM i Israel, er ikke briten sikker på om noen Tippeliga-spillere vil kunne spille på nivået til sine engelske motstandere.

- Jeg vet ikke om spillerne vil kunne gå rett inn i Premier League. Jeg studerer bare mine egne spillere. Dessverre har ikke vi (Sarpsborg 08, red. anm.) noen spillere som kan gå rett inn i Premier League, sier Brian Deane til Nettavisen.

Han vil likevel trekke frem Strømsgodset som et eksempel på god spillerutvikling. Det samme gjør han med Molde.

- La oss være ærlige
- Det er noen gode spillere i Norge, og et par av dem er i Strømsgodset. Vi har sett noen gode spillere her også (kampen mellom Molde og Sarpsborg, red. anm.). Men la oss være ærlige. Vi snakker om Premier League, og de får inn de beste spillerne fra hele verden.

Men ifølge Deane er det ikke bare positivt at engelske klubber har hele verden som markedsplass når de skal hente nye spillere. Han mener de engelske talentene lider av kjøpegalskapen i England.

- Det gjør ikke den britiske fotballen noe godt. Det som skjer her i Norge er at spillerne blir gitt en mulighet til å få utvikle seg. Mange unge spillere kommer opp, og de får godt med spilletid på det øverste nivået gjennom hele sesongen. Det tror jeg er Norges styrke. Om man ser på engelske spillere, hvem er det som kommer opp der nå?, avslutter Brian Deane retorisk til Nettavisen.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken