JORDAL (Nettavisen): Norge forbereder seg for tiden til hockey-VM i Tyskland og spiller i kveld mot Sveits i den nest siste landskampen før alvoret starter i Mannheim 9. mai.

Det norske hockeylandslaget leverte en solid innsats i Vancouver-OL. Selv om det ble stortap mot finalelagene Canada og USA, var Roy Johansens utvalgte nær ved å slå ut semifinalisten Slovakia. Denne gang blir det imidlertid langt tøffere. Det ser i alle fall sånn ut på papiret.

- Det er ikke akkurat positivt at vi har flere nøkkelspillere ute, sier Mats Zuccarello Aasen til Nettavisen.

Drømmer om Sveriges skalp
Tore Vikingstad har sagt nei. Mats Trygg venter familieforøkelse og står derfor over. Per-Åge Skrøder, Mads Hansen og Morten Ask er alle uaktuelle på grunn av skader. Ole-Kristian Tollefsen er med i troppen, men soner karantene i de tre første kampene.

- Det er kjedelig å være uten de beste, uten disse nøkkelspillerne, men nå kommer det nye spillere inn og det har skjedd før at nye spillere har gjort det bra, er kommentaren som Zuccarello Aasen nærmest er programforpliktet til å gi.

Han vant poengligaen i Sverige denne sesongen og ble kåret til den svenske eliteseriens beste spiller. 22-åringen drømmer selvfølgelig å krone alt dette med seier over Sverige i den første VM-kampen, men innser at det høyst sannsynlig blir med drømmen.

- Det hadde vært moro å ta skalpen til Sverige, men nå får vi kanskje være litt mer realistiske og satse på kampen mot Frankrike, erkjenner Modo-spilleren, som spiller i National Hockey League (NHL) neste sesong.

Må ta mer ansvar
Vikingstad stod for halvparten av Norges åtte mål i OL, Mads Hansen for ytterligere ett og Mats Trygg var den nest mest brukte spilleren i Vancouver. Landslagssjef Roy Johansen legger ikke skjul på at han er skuffet over at Vikingstad ikke stiller opp.

- Det blir mer press på de som har vært med før; Patrick Thoresen, Mathis Olimb, Anders Bastiansen og meg. Vi må steppe opp et par hakk og kanskje bære laget litt mer i stedet for å bare være med. Det blir en utfordring for oss. Vi får gjøre vårt beste og se hvordan det går, sier Zuccarello Aasen.

Seier mot Frankrike vil høyst sannsynlig redde plassen i A-puljen, ettersom kun bunnlaget i hver gruppe går videre til nedrykksspill. Norge møter i tillegg til Sverige og Frankrike også Tsjekkia.

Norges største fordel er kontinuiteten i laget. Roy Johansen har vært landslagstrener i ni år og spillerne kjenner derfor svært godt til hvordan Johansen ønsker at laget skal spille.

- De fleste har vært innom før og vet hva Roy står for. Det er positivt. Jeg tror stemningen i det norske landslaget er bedre enn i alle andre landslag. Det er et lite miljø, og kommer det inn noen nye, kjenner du dem uansett fra før. Det er en god tone her. Det kan være en fordel for oss, tror Zuccarello Aasen.

Mister skjebnekampen
Uansett hvor godt miljøet er, blir det tøft å redde plassen i det gjeveste selskapet med så mange forfall. Situasjonen blir ikke bedre av at Ole-Kristian Tollefsen er ilagt tre kampers karantene og må stå over hele gruppespillet, inkludert skjebnekampen mot Frankrike.

- Ja, den karantenen passet dårlig. Men det er viktig å ha han med. Han må stå over tre matcher, men han får spille enten nedrykksspillet eller kvalifiseringsspillet. Han skaper bra trygghet bak der, det merket jeg under OL. Han har vært med på en del. Han er veldig viktig, sier Zuccarello Aasen til Nettavisen.

Verdensmesterskapet i 2010 blir det femte strake som Norge deltar i. Johansen ledet laget helt til kvartfinale i Sveits i fjor.

- Det er veldig stor forskjell på A- og B-VM. Det er en folkefest å være med på A-VM. Da er vi blant de tolv beste i verden. Det vil ikke være bra for Norge om vi rykker ned, men skjer det, så skjer det og da får vi bare spille oss opp igjen.