Gå til sidens hovedinnhold

- Vi reagerer på at Johnsrud Sundby klager på lønna

Tom Hilde mener langrennsløperne ikke har noen grunn til å klage over lønnen fra Norges Skiforbund.

Forrige uke skrev Nettavisen om langrennsløper Martin Johnsrud Sundby, som fortalte at han forsto at Petter Northug lot seg friste av et privatlag på grunnlag av økonomien.

- Jeg forstår Petter godt på grunnlag av økonomi. Det er et tilbud det er vanskelig å si nei til. Å være utøver på landslaget er i alle fall ikke lukrativt. Jeg tror mannen i gata hadde blitt overrasket hvis han visste hva vi tjener. Det er nok ganske mye mindre enn de fleste tror, forteller Johnsrud Sundby til Nettavisen.

Ifølge langrennsløperen ligger tarifflønnen på 180.000 kroner.

- Det er ikke mye å leve av, gitt, sier 28-åringen.

- Rart å klage
Uttalelsene har fått skihopper Tom Hilde til å reagere. Han synes ikke Johnsrud Sundby har «noen grunn til å klage» over utbetalingene fra Norges Skiforbund.

- Vi har snakket litt om det. Vi synes det er rart å klage over en mulighet man får. Man bør være stolt og fornøyd når man får spørsmål om man vil være med på et norsk A-landslag, og ikke si at jeg har familie og utgifter - hvor mye penger får jeg for å representere Norge, sier Hilde.

For mens langrennsløperne, ifølge Sundby, tjener cirka 180.000 kroner, får skihopperne ikke utbetalt en krone fra forbundet, forteller Hilde.

- Vi reagerte litt på at Johnsrud Sundby klager over at de bare har 180.000 i grunnlønn. Vi sitter her med null. Men vi klager ikke, sier skihopperen.

- Det begynner å bli noen år siden at vi reagerte på at vi ikke fikk lønn. Vi ser på det her som en mulighet til å tjene penger. Det å være på landslaget ser vi på som den perfekte muligheten til å få lov til å tjene penger. Skihopp er veldig heldig på premiepengefronten. Vi får vel mest, hvis jeg ikke tar helt feil, sier Hilde.

Får premiepenger og stipend
I tillegg til premiepenger får også skihopperen støtte fra Olympiatoppen.

- Vi får premiepenger og støtte fra Olympiatoppen, men det er prestasjonsbasert. Fra Olympiatoppen får jeg 70.000 kroner. Det er et stipend, så jeg får omtrent alle pengene mine fra personlig sponsor, forklarer Hilde.

Skihopperen har imidlertid ingen problemer med at langrennsløperne tjener mer enn hopperne.

- Det går på hva man er verdt. Forbundet synes ikke at vi er like mye verdt som langrennsløperne, men det er vi ikke, hvis man ser på markedsverdien i Norge. Vi går ut til det norske markedet for å skaffe oss sponsorer. Langrenn har Northug, Bjørgen, Johaug som frontpersoner. Nå har vi fått Bardal, men før det så har vi ikke en eneste frontperson. Alpint har Aksel som skaffer masse penger. Vi trenger bedre resultater over tid for å kunne håve inn, sånn som de gjør, forklarer Hilde.

- Vi får ikke inn mer enn vi er verdt, sier skihopperen fra Asker.

Vanskelig å konkurrere med langrenn
Asker-hopperen tror heller ikke at hopperne vil klare å konkurrere med langrennslandslaget om sponsorer med det første.

- Jeg tror ikke det i Norge. Som en sponsor er det lettere å få tilknytning til langrenn. De har jo sånn runder hvor de drar til sponsorene for å lære dem om grunntrening. Jeg tror ikke våre sponsorer får noe ut av at vi stikker ned dit og forteller de hvordan de skal hoppe over en kjempehøy hekk. Men jeg tror TV-messig skal vi få det til hvis vi hopper godt nok. Presterer vi over tid så skal vi greie det. Jeg mener jo at det er morsommere å se på hopp på TV enn det er å se individuellstarter i langrenn, sier Hilde.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler

Kommentarer til denne saken