Gå til sidens hovedinnhold

- Vi skulle knuse dem uansett

Øystein Pettersen forteller om en glød som er på vei tilbake i det norske sprintlaget.

Øystein «Pølsa» Pettersen har aldri lagt skjult på at resultatene de siste sesongene har vært skuffende.

Med en 30. plass, en 18. plass og en femteplass som beste plasseringer i verdenscupen forrige sesong var 30-åringen klar på at endringer må til for at han skal kjempe seg tilbake igjen til verdenstoppen.

Også lagkameratenes prestasjoner har vært variable.

Denne sesongen har Pettersen og de andre langrennssprinterne imidlertid fått deres nye trener Arild Monsen på plass, og Pettersen er stor optimist før snøen faller.

- Det er veldig god stemning i sprintlaget. Alt fungerer veldig bra. Det fungerer godt med Arild og veldig bra med Ulf Morten i den nye rollen. Det går også veldig fint med oss gutta på laget, sier Pettersen til Nettavisen.

- Vi har gjort en del endringer med treningen og jeg synes jeg lærer mye nytt hver dag når det gjelder både trening og teknikk. Det er veldig inspirerende å være 30 år på det norske landslaget, forteller Pettersen.

Friskt pust
«Pølsa» mener det er lenge siden det har vært like stor optimisme på sprintlaget.

- Den største forskjellen er nok at vi har fått inn et nytt friskt pust fra siden som har blåst inn ny glød i gruppen. Da jeg kom inn på det norske landslaget så var det en sånn holdning at vi reiste rundt og det spilte ingen rolle om vi skulle møte en russer, en svenske, en tysker eller sveitser, fordi vi skulle knuse dem uansett. Den gløden er vi i ferd med å få tilbake nå, forklarer «Pølsa».

Landslagstrener Arild Monsen sier til Nettavisen at han kjenner igjen gløden Pettersen snakker om.

- Jeg har prøvd å bringe med meg den holdningen. Jeg kan ikke snakke om hva som er gjort tidligere, men vi tar tak i det som bor i hver enkelt i laget, og da finner vi fort ut at det er ingen grunn for dem å stå med lua i hånda med de kvalitetene de har, sier Monsen til Nettavisen.

- Enkeltprestasjonene i fjor var for dårlige ut ifra de forutsetningene man har, så da får vi håpe at vi får framgang til vinteren, sier Monsen.

Trener mer med allroundlaget
Landslagstreneren tror han har suksessformelen klar.

- Uten å gå for dypt i det, så må vi se mer på hvordan sprinten og framtiden vil bli. Da ser vi at det går mer og mer på utholdenhet. Det har alltid vært min filosofi, også da jeg var trener i Sverige. I sommer har vi trent mer distansetrening enn hva som er gjort tidligere. Vi har redusert trening på kortere distanser og syretrening, og så har vi erstattet det med litt lengre intervalldrag og lengre terskeltrening. Det har blitt mer fokus på utholdenhet sånn som distanselaget gjør det, forklarer Monsen.

Sprintlandslaget kom forrige uke hjem fra et 16 dagers langt høydeopphold i italienske Livigno sammen med allroundlandslaget.

Tidligere har det norske sprintlaget trent mye for seg selv, men Pettersen skryter av det nye treningsopplegget.

- Det blir gjort mye annerledes. Som for eksempel at vi har trent mer med distanselaget. Nå har vi vært 16 dager i høyden sammen med dem, og har trent hardøkter med dem, i stedet for å trene for oss selv. Sånne ting er med på å heve oss kapasitetsmessig. Vi trener litt mer tradisjonelt enn vi har gjort tidligere. Om det vil gi gode resultater vil vise seg, men vi har det i hvert fall veldig moro på jobb, og alle gutta er skikkelig giret på å vise seg fram, sier Pettersen.

- Har blitt tatt godt imot
Landslagstrener Monsen er også meget fornøyd med responsen fra sine nye elever.

- Det har vært veldig bra. Denne gjengen har bestandig vært positiv på sin måte, men noen ganger kan det være greit å få inne noen nye ansikter. Det har ikke vært noen totalomveltning fra det de har gjort før, men det har kanskje blitt et nytt klima på grunn av at det har kommet noen nye inn, sier Monsen til Nettavisen.

- Jeg har blitt veldig godt tatt imot, og vi har hatt en veldig bra start. Nå har vi holdt på en god stund og jeg tror det har vært veldig bra. Vi har fått gjennomført akkurat det som var mine tanker med laget, forteller sprinttreneren.

Monsen, som tidligere har vært trener for det svenske landslaget, sier han forventer at det norske laget vil prestere bedre kommende sesong enn hva de gjorde forrige vinter.

- Jeg forlanger det ikke, men jeg håper virkelig at hver enkelt utøver på laget kan få et løft. Jeg håper at de kan bli mer stabile og ikke bli slått ut - det forventer jeg. Det er det absolutte håpet, at laget som helhet løfter seg mye, sier Monsen.

Om halvannen uke vil det norske sprintlaget igjen møtes på samling, men denne gangen uten allroundløperne. Monsen forteller også at det vil bli mer fokus på sprintrelatert trening når sesongen nærmer seg, men at de fortsatt vil trene i perioder med allroundlaget.

29. november får det norske landslaget første indikasjon på om de er på rett vei når verdenscupen starter i finske Kuusamo.

Kommentarer til denne saken