OSLO (NTB): Norsk og albansk fotball lever sitt liv i hver sin ende av UEFAs fair play-ranking. De norske frykter ikke kulturkollisjonen fredag.

- Vi er klar over at det blir en heksegryte, og vi vet at det kan komme rasistiske tilrop. Jeg var ikke klar over at Albania er så langt nede på fair play-rankingen, men vi må nok gå gjennom det på et møte, sier Egil «Drillo» Olsen til NTB.

Fredag tar Albania imot Norge til en VM-kvalifiseringskamp som er svært viktig for begge lag. Evnen til å holde hodene kalde blir viktig for de norske, uansett hva slags tjuvtriks og provokasjoner som kommer fra motspillere eller tilskuere.

- Før hjemmekampen pekte jeg på at albanerne har en tendens til å legge seg ned og filme, men det ble ingen stor greie på Ullevaal, påpeker Drillo.

De siste ti årene har Norge vært i topp tre på fair play-rankingen åtte ganger, og tronet aller øverst fire ganger. De tre siste årene er plasseringene 1-1-2.

Albania har på sin side plasseringene 52-47-51 på listen som er utarbeidet ut fra oppførsel på og utenfor banen i alle internasjonale kamper gjennom sesongen. Andorra er eneste land som har scoret dårligere enn Albania på UEFAs fair play-kriterier de tre siste årene.

Tøffe i hodet
- Vi har ikke pratet noe om det, men jeg tror vi er tøffe nok i hodene til å takle det vi møter der nede, sier Alexander Søderlund til NTB.

Han frykter ikke trykket fra tribunene på Qemal Stafa stadion.

- Det vil bare være inspirerende. Det var fullt stadion i Sveits i fjor høst, og det var en av mine kjekkeste opplevelser som fotballspiller. Det er da det er gøy å spille.

Albania pådro seg fem gule og ett rødt kort i 1-0-seieren på Ullevaal i mars, og tre spillere må stå over fredag på grunn av det.

3632121

Norge har heller ikke vært spart for kortkarantener i kvalifiseringen, og Vegard Forren er utestengt fredag. Han er den fjerde norske spiller som soner karantene i VM-kvalifiseringen.

På grunn av manglende spilletid ville han neppe vært aktuell fra start likevel, og albanerne er utvilsomt hardest rammet. Kaptein Lorik Cana og kantspillerne Andi Lila og Odise Roshi blir savnet.

Stolte
- Albania mister noen veldig sentrale spillere, mens vi får noen tilbake (Daniel Braaten og Espen Ruud, som var utestengt sist). Jeg tror vi er noe bedre rustet nå, sier Drillo.

Ruben Yttergård Jenssen mener Norge må ta vare på kvalitetene som år etter år gir plassering blant de beste på fair play-rankingen.

- Vi er stolte av å være øverst på den rankingen. Det er også viktig fordi det gir en ekstra europacupplass, sier han.

Tromsø skal spille europaligakvalifisering i sommer på grunn av Norges 2.-plass forrige sesong, men det blir uten midtbanestjernen som fortsetter karrieren i tysk fotball hos Kaiserslautern.

Jenssen er ikke redd for at de norske skal la seg provosere til å miste hodet i Tirana og ødelegge for seg selv både i VM-kvalifiseringen og på fair play-tabellen.

- Vi skal være forberedt på alt og prøve å ta det som det kommer, sier han. (©NTB)