Kajsa Vickhoff Lie (24) ligger an til å ta sin første verdenscupseier i alpint under utforrennet på «hjemmebane».

Lie er den første norske kvinnelige alpinisten til å vinne et utforrenn i verdenscupen.

– Det er helt sinnssykt. Har du sett denne stemningen, hør da, sier Vickhoff Lie til TV 2.

– Det har vært en drøm hele livet mitt å gjøre dette. Jeg kunne ikke hatt det noe bedre, fortsetter hun.

Bærumsjenta klinte til fra startnummer tre og kjørte inn til soleklar ledelse med 95 hundredeler ned til sveitsiske Priska Nufer.

I ettertid var det flere som sneik seg foran sveitseren, men Lie ser det ut til å være uslåelig ned Kvitfjell-løypa.

– Jaggu på tide

Lie hadde to 2.-plasser som sine beste resultat i verdenscupen før lørdagens seier. De tok hun i super-G-rennet i Garmisch-Partenkirchen i 2021 og utforrennet i Cortina d' Ampezzo i januar.

Under alpin-VM i Courchevel/Meribel tok 24-åringen også bronse i super-G.

Lagvenninnen Ragnhild Mowinckel klarte ikke å følge opp Lies suksess og kjørte inn til en foreløpig 18.-plass.

– Det er jaggu på tide. Det er så kult det Kajsa gjør i dag. Jeg er så vanvittig glad på henne vegne, sa Mowinckel til TV 2.

Sist det ble arrangert utforrenn for alpinjentene i Norge, var helt tilbake til verdenscupavslutningen på Kvitfjell i 2003. Før det igjen må vi tilbake til Narvik i 1996.

Ellevilt comeback

Vickhoff Lie kom nylig tilbake fra et halvannet års skadeavbrekk etter at hun falt stygt i super-G-rennet i Val di Fassa i februar 2021.

Hun fikk en trå start på sesongen med to strake 30.-plasser. Likevel fant hun toppnivået i tide til VM i Frankrike og verdenscuphelgen på hjemmebane.

VM-bronsen i super-G var den første medaljen en norsk kvinne hadde tatt i en fartsdisiplin i VM siden Astrid Lødemel vant sølv i utfor og bronse i super-G i 1993.

Sikret verdenscupen

Det amerikanske alpinesset, Mikaela Shiffrin, fikk også en meget fin dag på Kvitfjell. Aleksander Aamodt Kildes kjæreste endte på en delt 5.-plass.

Det ville vanligvis ikke betydd mye for 27-åringen, som står med 85 verdenscupseire, men ettersom hennes største rival i sammendraget, Lara Gut-Behrami bare klarte en 21.-plass, har amerikaneren nå sikret sin femte verdenscuptittel.

Shiffrin leder verdenscupen med 761 poeng ned til sveitseren da det står igjen sju renn av sesongen. Amerikaneren vil få overrakt «den store kula» under verdenscupavslutningen i Andorra 19. mars.

(©NTB)