Gå til sidens hovedinnhold

Video viser øyeblikket da VM-doperen Max Hauke blir tatt på fersk gjerning

Det østerrikske nettstedet Vol.at har torsdag fått tilgang til politivideoen.

SEEFELD (Nettavisen): Meldingen om at fem utøvere var arrestert, mistenkt for bloddoping slo ned som en bombe i VM-byen Seefeld onsdag.

Torsdag ble det bekreftet at utøverne det dreide seg om var Aleksej Poltoranin fra Kasakhstan, Dominik Baldauf og Max Hauke fra Østerrike og estlenderne Andreas Veerpalu og Karel Tammjarv.

Det østerrikske nettstedet Vol.at har nå fått tilgang til politivideoen, som viser Hauke i det han blir tatt på fersk gjerning av politiet. NRK er de første til å vise videoen i Norge.

Se sjokkvideoen øverst i saken.

Den ni sekunder lange viser en fortomlet Hauke mens han sitter i en sofa på hotellet, med politifolk rundt seg og en nål i armen.

– Det er jo surrealistisk. Jeg synes jo bare synd på gutten, at han kan være så dum at han går i dopingfella. Det hører ikke hjemme noe sted i internasjonal idrett. At han blir tatt er jo bare en lykke for idretten, sier Norges landslagssjef Vidar Løfshus da NRK viste ham sjokkvideoen.

La kortene på bordet

Torsdag skal Hauke, Dominik Baldauf og Poltoranin ha lagt kortene på bordet overfor politiet og innrømmet alt.

- De to østerrikerne, samt kasakhstaneren har erkjent bloddoping og gitt omfattende informasjon, skriver Kurier.

Torsdag skriver avisen Kronen Zeitung at alle de fem pågrepne utøverne nå risikerer tre års fengsel. Det er statsadvokaten som skal ha bekreftet dette overfor avisen.

Ifølge østerriksk lovverk er det bare straffbart med doping hvis du gjør det mot noen andre. At man doper seg selv er det ingen lover mot. Hvis utøverne blir dømt, blir det i så fall for svindel, skriver avisen.

Nossum: - Trist

Norges landslagstrener Eirik Myhr Nossum karakteriserer hele situasjonen som trist:

- Det er ekstremt trist det som har skjedd, men jeg føler jeg vet litt lite om hele saken. Det er visstnok nå bekreftet at det er de utøverne det var rykter om i starten, og jeg er veldig glad for at vi har et system som fanger opp dette, sier han til Nettavisen og fortsetter.

- I dette tilfellet er det en ganske koordinert politiaksjon virker det som, og det gir meg på sett og vis troa på at de som prøver seg kan bli tatt.

Espen Bjervig, langrennssjef i Norges Skiforbund, har ikke sett den aktuelle videoen når han snakker med Nettavisen torsdag kveld, men legger ikke skjul på at han er skuffet over saken som har rammet Seefeld-VM.

- Det er tragisk, sier Bjervig til Nettavisen.

- Nå har det vært en politietterforskning og så får vi håpe at WADA tar tak i dette raskest mulig og får en sak på det, sier langrennssjefen.

Det har så langt vært ganske stille fra Det internasjonale skiforbunet (FIS) i forbindelse saken som nå har rammet VM.

Torsdag kveld opplyser imidlertid Jenny Wiedeke, kommunikasjonsdirektør i FIS, til Nettavisen at forbundet venter på mer informasjon fra politiet.

- Utøverne er i avhør hos østerrikske myndigheter i 48 timer og myndighetene vil komme med oppdatering etter det, forteller Wiedeke.

Hun forklarer at FIS vil vurdere hva de skal gjøre videre med utgangspunkt i de faktaopplysningene som myndighetene legger frem.

Kommentarer til denne saken