Ligue 1-klubben Reims har fått mye oppmerksomhet for sin hovedtrener William Still. Ikke bare er han blant de yngste trenerne på toppnivå, men 30-åringen har også en helt spesiell historie.

Still havnet nemlig i fotballens verden gjennom sin kjærlighet for dataspillet «Football Manager» og bestemte seg raskt for å ta Uefas trenerutdanning. Denne er han fortsatt ikke ferdig med, noe som gjør at klubben får skyhøye bøter hver gang Still entrer fotballbanen.

Historien om treneren som i utgangspunktet bare spilte dataspill har vekket oppsikt over hele Europa, men det er ikke bare bakgrunnen og de stadig økende bøtene som har satt Still i søkelyset. En video hvor han sømløst bytter mellom forskjellige språk har fått mye oppmerksomhet på nett.

@primevideosport

Will Still's pre-match team talk before his side secured a point away at PSG 😮💪 #sports #football #ligure #reims #psg

♬ original sound - Prime Video Sport

Still er fra Belgia, men i en video der han snakker til egne spillere, skifter han raskt mellom fransk og britisk.

«Dette er den kommende beste treneren i verden», skriver en supporter i kommentarfeltet.

«Måten han bytter mellom språk er helt sinnssykt», skriver en annen.

– Kunne ikke hatt det bedre

Still snakker en rekke språk, noe som bunner i at foreldrene flyttet fra Storbritannia til Belgia før han ble født. Der gikk han på en fransk skole og snakket dermed britisk hjemme og fransk på skolen. I tillegg snakker han nederlandsk fordi han spilte for flere klubber i Nederland gjennom ungdomstiden. Ifølge nettstedet Transfermarkt har han både belgisk og engelsk statsborgerskap.

– Jeg tilbrakte tid i England da jeg var 18 og gikk på universitet der. Det var da jeg innså at det var mye mer innen fotballen enn bare det å spille. Det var trenerjobben, analyse, speiding, fysioterapi og det mentale ved det. En jobb som trener virket som det beste for meg. Det var det nærmeste jeg kom til det adrenalinkicket jeg fikk da jeg spilte, har Still uttalt til The Guardian.

Siden har han vært innom flere klubber som både assistent, hovedtrener og analytiker. Til den britiske avisen forteller han at han ble sjokkert da Reims ringte og ville snakke med ham. Det skulle imidlertid vise seg å bli et svært vellykket samarbeid.

– Som 30-åring leder jeg en Ligue 1-klubb. Jeg kunne ikke hatt det bedre.

Les også: Varsleren som kan ha avslørt Manchester City – dette er Rui Pinto

Tror Still er populær i spillergruppa

Direktesports Ligue 1-kommentator Robin Haugen er overrasket over at klubben faktisk har valgt å stå ved treneren, selv om bøtene har haglet inn.

– Det er fascinerende at de velger å gjøre det, men det er på grunn av resultatene at de har valgt å stå i det. De ser nok mye potensial, i tillegg til at han er nødt til å være ganske populær i spillergruppa, sier Haugen til Nettavisen.

Still har nemlig en solid seiersrekke etter at han tok over Reims og har ledet laget bort fra nedrykksstriden på fransk toppnivå.

– Med de resultatene han har vist, er det ikke vanskelig å forstå at de står ved ham. Han har gjort de mye bedre spillemessig. Han har tatt vare på det beste fra da Oscar Garcia var trener, men gjort de om til et mye bedre organisert lag defensivt. Det han har prestert til nå er veldig lovende.

Still var tidligere assistenttrener i Reims, men ble hovedtrener da Garcia fikk fyken i fjor høst. Han er i gang med trenerutdannelsen, men har ikke Uefa pro-lisensen som kreves for å lede et lag på toppnivå i Frankrike. Dermed får klubben en bot på svimlende 25.000 euro for hver kamp Still entrer banen.

Les også: Kalte Fagermo for pappskalle i TV 2-intervju - nå svarer Vålerenga

– Ikke lett

Med sine 30 år er Still en av de yngste fotballtrenerne på øverste nivå. Da er det kanskje ikke så rart at videoer av opptredenen hans på treningsfeltet vekker oppsikt. Ligue 1-kommentatoren er overbevist om at de språklige ferdighetene er en fordel for den belgiske treneren.

– Reims er et lag med mange forskjellige nasjonaliteter, så jeg er sikker på at det at han snakker flere språk hjelper på. Med den alderen så er det ikke lett å få den autoriteten i en spillergruppe. Det at han har fått det, tyder på at han har veldig mye å komme med.

For øyeblikket ligger Reims på tiende plass i Ligue 1. Haugen mener både Still og Folarin Balogun har skylden for at laget nå presterer såpass godt. Balogun er toppscorer i ligaen med sine 15 mål denne sesongen.

– Det er mye interesse for de to og for klubben, det er noe de må omfavne. Vanligvis er det en klubb folk ikke hadde giddet å bry seg så mye om.

Still fikk jobben som hovedtrener etter at Garcia fikk fyken i klubben. Haugen tror likevel at Reims nå kommer til å stå ved den midlertidige løsningen.

– Med resultatene han har levert og det faktum at de har stått med ham såpass lenge, så kan jeg ikke skjønne noe annet enn at de fortsetter med ham. Det er ikke en klubb som kan velge fra øverste hylle og Still har tatt de fra under streken og gjort en helt fantastisk jobb.

Reims spiller sin neste kamp mot Nice lørdag. Oppgjøret kan du se direkte hos Nettavisen her.