Gå til sidens hovedinnhold

VIF er langt bak gullet. Nå kommer klubben med et hårete mål

- Vi er de første til innrømme at vi ikke er veldig fornøyd med tabellen slik den står nå, men har ikke panikk av den grunn, sier sportslig leder i VIF Damer Eli Landsem til Nettavisen før storoppgjøret mot LSK.

Søndag ettermiddag er det duket for toppoppgjør på Intility Arena, da Vålerenga møter Lillestrøm til derby i Toppserien.

Gjestene har foreløpig et tak på vertene og ligger fem poeng foran med én kamp mindre spilt, og kan med seier holde fast i drømmen om seriegull.

Les også: Sandvikens Guro Bergsvand om landslaget: - Trodde jeg var for gammel

- Hater jo Vålerenga

Thor-Arne Strandli og resten av LSK-tilhengerne er tilfreds med at klubben nå er foran den argeste konkurrenten både på kvinne- og herresiden.

- Det er en stor kamp, og som vi pleier å si så hater jo vi Vålerenga i alle former og fasonger. Vi jobber jo med å hause opp stemning før og under en kamp som dette i Toppserien, og spille på den derbyfølelsen også på kvinnesiden. «Denge Enga» gjelder også her, forteller supporterleder i Kanarifansen Thor-Arne Sandli til Nettavisen.

- Hvordan er det å være LSK-tilhenger for tiden, med VIF bak seg på både herre- og kvinnesiden?

- Nå er vel ting slik de skal være? Det er naturligvis en god følelse å være der vi er nå, og vise at Lillestrøm er en klubb å regne med. Vi gjør det godt nedover i junioravdelingene og, så akkurat nå er vi der vi skal være.

Stein Ellingsen er fersk i jobben som administrerende leder i LSK Kvinner, og gleder seg til derbyet søndag.

- Det å være gul nå kontra blå er jo veldig fint akkurat nå, sier han til Nettavisen, og ler.

Før han fortsetter:

- For vår del er det jo ting som er viktigere enn å bare komme foran Vålerenga på tabellen, men det er absolutt en positiv greie. Vi må nok være forberedt på en jevn og tett kamp mot en god motstander på en vanskelig bortebane.

Les også: Sen Fornes-scoring berget Rosenborg

Lillestrøm har vært Norges klart beste lag på kvinnesiden de siste ti årene, men ligger per nå ni poeng bak serieleder Sandviken, med én kamp mindre spilt. Ifølge Ellingsen jobbes det nå med å få klubben tilbake på toppen av norsk fotball igjen.

- Vi jobber med å komme oss tilbake på det nivået vi var, hver dag. Det gjør vi med en strategi hvor vi setter oss noen realistiske, men også noen håret mål for framtiden. For å nå de målene må vi blant annet få maksimalt ut av de ressursene vi har.

- Skal bli Nordens største

I Vålerenga er stemningen mer trykket, etter svake resultater både på kvinne- og herresiden. Eliteserie-laget ligger elleve poeng bak serieleder Bodø/Glimt, og VIF kvinner er hele 14 poeng bak Sandviken.

- Vi er de første til innrømme at vi ikke er veldig fornøyd med tabellen slik den står nå, men har ikke panikk av den grunn. Klubben har et lengre perspektiv enn akkurat her og nå, så for oss handler det om å forbedre oss fram til neste gang vi er i posisjon til å være i toppen igjen. Nå er vi nok nødt til å gi opp gullet, men håper på en topplassering til slutt, sier sportslig leder i VIF damer Eli Landsem til Nettavisen.

- Hvilke planer er det klubben har satt seg for framtiden?

- Den planen er at vi skal være Nordens beste fotballag i løpet av tre år. Det blir man ikke over natta, så man skal være forberedt på at man møter noen hinder på veien. Man må forholde seg til fakta, slik at man ikke begynner å evaluere på synsing.

Les også: Raya med «naturstridig» redning da Liverpool snublet: - Kan ikke fatte det

Det har vært dramatikk på oppgjør mellom Vålerenga og Lillestrøm på herresiden tidligere:

Oslo-klubben var nylig ute i en Champions League-kvalik, hvor de fikk seg en liten fotballeksjon fra svenske Häcken. Dobbeltoppgjøret endte 6-3 i favør de svenske jentene, som på mange måter ble en realitetssjekk mener Landsem.

- Vi er avhengige av å få teste oss mot de beste, og vi fikk en god pekepinn på hva det er, mot Häcken, sier den tidligere landslagssjefen og humrer.

- Dere har en motstander på søndag som har vært et flaggskip i norsk fotball, hva kan man lære av det LSK har gjort?

- De har vært en klubb alle har sett på for å ta videre steg, men også der har man møtt på hindringer underveis. Vi lærer av hverandre, og det er naturligvis meget bra det LSK har gjort det siste tiåret.

Talsmann for Klanen, Trond Larsen, forteller at supporterne gleder seg til kamp og passer samtidig på å oppfordre andre til å ta turen.

- Rivaliseringen skjer jo først og fremst i Eliteserien, fordi man ikke har klart å skape den skikkelig på kvinnesiden enda. Jeg skulle selvfølgelig ønske at Toppserie-kampene gikk for fulle hus, men jeg tror ikke det skjer før mediene tar skikkelig tak i det, sier han til Nettavisen.

- Kan Klanen og supporter-Norge gjøre mer for å komme dit også?

- Det er klart, og vi er allerede en rekke mennesker som stiller opp på Toppserie-kampene. Dessverre kan vi ikke beordre folk, og dessverre får kvinnefotballen litt for lite oppmerksomhet. Som er veldig synd, for det er i voldsom utvikling.

Les også: Gueye og Draxler sørget for ny PSG-seier

Til tross for svake resultater har Larsen troen på at VIF damer vil nå toppen av norsk fotball om kort tid.

- Vi trodde jo kanskje at denne andresesongen skulle gå litt bedre, men jeg er ikke i tvil om at klubben har ressursene og forutsetningene til å bli Norges beste lag. Det som skjer på Champions League-siden i kvinnefotballen, gjør at det vil være svært lukrativt å komme oss inn dit. Noen trekker jo sammenligninger til at det kan bli som Rosenborg på 90-tallet i Champions League, avslutter han.

Kampen mellom de to rivalene kan du se søndag ettermiddag, på NRK1 16:00.