Vålerenga røk på hodet ut av cupen med 0-3 hjemme for Odd onsdag, og i Eliteserien har det ikke gått mye bedre for Dag-Eilev Fagermos mannskap den siste tiden.

I løpet av de åtte siste serierundene har Oslo-laget kun tatt én seier - hjemme mot bunnlaget Stabæk 29. august.

- For lite tempo og for dårlig forsvar

Eurosports fotballekspert Joacim Jonsson mener det er flere grunner til at Vålerenga igjen ender opp som en middelhavsfarer i Eliteserien etter fjorårets oppløftende bronsemedalje.

Les også: Søndagens Premier League-rykter

- Én ting er at forsvaret er for dårlig. Det er udiskutabelt. Vålerenga har hatt noen gode enkeltkamper, ja, men stort sett kladdet for dem fra dag én i år. De kunne gjemme seg litt bak Dønnum en periode, men etter at han forsvant, har de mistet en god del kreativitet og evnen til å utfordre én mot én og skape ubalanse. Det er vel egentlig bare Osame Sahraoui som er igjen nå, sier Jonsson til Nettavisen.

Eurosport-eksperten mener også det er altfor lite tempo i dagens Vålerenga-lag.

- Framfor alt har Vålerenga et litt for tregt lag. De må ha mye mer tempo i laget sitt. Jeg tror Vålerenga er det laget som har høyest treffprosent i pasningsspillet sitt. Man kan tenke at det er bra, men det er ikke nødvendigvis det, for det vitner om at man tar veldig lite risiko i spillet sitt.

Les også: Bittert derbytap for Deila og New York City

- Uten at jeg skal forsvare Layouni for mye, så er det kanskje litt sånn at man spiller heller en pasning på tvers enn i lengderetning. Det går for trent og blir for enkelt og forutsigbart. De må ha mer fremoverrettet spill, og laget er generelt tregt. Tempo er avgjørende i dagens fotball. De må få inn flere temposterke typer.

VIF-Ingebrigtsen svarer

Konfrontert med Jonssons kritikk om manglende tempo og svakt forsvarsspill, sier sportslig leder i Vålerenga, Jørgen Ingebrigtsen følgende:

- Det var jo litt rart at dere ikke ringte etter kampen mot Molde, da. Da så det ikke sånn ut, som du beskriver nå. Vi skjønner også at når det ikke går bra, så ser det ikke bra ut heller. Åpentbart har vi ikke forsvart oss godt nok til å vinne kamper i det siste, men vi har vel kanskje fire tap på de siste 30, så det har ikke gått veldig dårlig heller, forsvarsmessig. Men sånn som i går, slipper vi inn for enkle mål, åpentbart, sier Ingebrigtsen.

- Jeg tror det har litt å gjøre med at vi har litt nye folk i nye posisjoner utover kampen i går. Vi blir tvunget til det fordi vi får Ivan skadet, så må vi flytte på Oldrup og inn med Tobias Christensen. Fredrik Holmé er ny på back, men det er klart at de målene i går skal vi ikke slippe inn.

- Det tror jeg ikke Jonsson tror selv

Joacim Jonsson mener også at Vålerenga ikke var godt nok forberedt da millionene rant inn på konto i sommer, etter salgene av Kristoffer Klaesson, Sam Adekugbe og Aron Dønnum.

- De har ikke evnet å fornye seg i sommer. De har solgt for 50 millioner, og det taklet de ikke. De har ikke klart å erstatte Dønnum og var ikke føre-var. Det var nesten som om man ble overrasket over at man fikk de pengene og begynte å jobbe da. Da er det for sent, sier Jonsson.

Ingebrigtsen er klar på at VIF-ledelsen hele tiden jobber med en vanskelig balansegang, der unge, fremadstormende skal slippes til, samtidig som troppen skal styrkes utenfra, med begrensede midler.

- Det tror jeg ikke at Jonsson tror på selv, at vi begynte å jobbe etter vi solgte dem. Det er kanskje litt spissformulert fra han, sikkert. Å erstatte Aron tror jeg ikke er mulig i Norge i dag, økonomisk. Balansegangen mellom å slippe til noen nye, få inn noen nye spillere fra utsiden, balansert med den økonomien vi har tilgjengelig, var det som var målet etter Arons avgang. Det er hele tiden en vanskelig balansegang. Å bruke alle de pengene har vi ikke anledning til. For det første har vi ikke fått alle pengene, for det andre, er det ikke sånn at styret budsjetterer med at alle pengene inn på sport går ut på sport. Vi må bruke de pengene vi har tilgjengelig fra styret til å forsterke så godt vi kan.

- Sesongen er ødelagt

Jonsson er klar på at årets sesong er så godt som over for Vålerenga og at klubben nå må begynne å se fram mot neste sesong

- Denne sesongen er ødelagt. Jeg hadde trodd og håpet av Vålerenga skulle etablere seg i toppen av norsk fotball, og det trenger norsk fotball. Det er viktig. I stedet faller man tilbake og blir en middelhavsfarer, som de har vært i mange, mange år. Det er alarmerende i en periode der det åpnes opp igjen og man skal skape entusiasme og engasjement i nærområdet. Det er uheldig, mener Eurosports fotballekspert.

Les også: Tidligere Arsenal-spiller langer ut mot dyrt forsvarskjøp: - Jeg forstår det ikke

Ingebrigtsen sier at planleggingen av neste sesong er i gang og er klar på at det ville den vært, uavghengig av Vålerengas resultater denne høsten.

- Disse syklusene går kontinuerlig. Du fortsetter å følge de spillerne du har sett deg ut, men ikke klart å lande eller følge posisjoner der du mener at du trenger å styrkes. Det er elleve kamper igjen, så vi må bare sørge for å prestere bra med det laget vi har og jobbe for å ta poeng og klatre på tabellen. Samtidig må trenerteamet og jeg gjøre oss klare for neste vindu, både med tanke på hvem som skal inn, basert på behovet som trenerteamet skisserer og hvem vi tror går ut, ut ifra dialogen vi har med andre klubber og agenter.

- Feil bruk av stjernespiller

Fronttrioen Dønnum, Lyouni og Kjartansson, som var offensive før sesongstart, er nå oppløst etter salget av førstnevnte, mens de to andre står med henholdsvis tre og to mål denne sesongen.

Jonsson er klar på at duoen ikke har levert opp mot sitt beste, selv om han mener Vålerenga heller ikke har fått nok ut av sine offensive spillere.

- Når det gjelder Layouni, så synes jeg ikke han har blitt brukt riktig. Han har ikke fått utnyttet styrkene sine, men ja, han har skuffet.

- Når det gjelder Kjartansson, så har ikke Vålerenga skapt nok sjanser og boks-spill. Det er fremfor alt der Kjartansson er god. Nå har ikke han vært skarp nok heller. Han har sett litt trøtt og mett ut, sier Jonsson.

Vålerenga møter serieleder Bodø/Glimt i Eliteserien søndag kveld.