RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Heiko Junge / SCANPIX

VIF krever NFF-hjelp

Vålerenga hadde så få spillere på trening forrige uka at de måtte spille tre mot tre. Nå forlanger de å møte fotballforbundet.

VALLE (Nettavisen): Torsdag var det sjeldent mange folk på VIF-treninga på Valle. Riktignok manglet tre norske landslagsspillere – Daniel Fredheim Holm var den eneste VIF-spilleren i Åge Hareides siste landslagstropp som trente for fullt – samt en islandsk keeper, men det var mer enn nok til at trener Petter Myhre kunne få gjennomført de fleste av de øvelsene han ønsker under en normal fotballøkt.

Sånn har det ikke vært den siste tida.

Three-a-side
Ti spillere har vært opptatt med landslagsfotball den siste tida, ni av disse på forskjellige, norske landslag, mens fem spillere var syke eller skadet. Så ille var det forrige uke, at Oslo-laget på tre av treningsøktene kun fikk kjørt øvelser med tre mot tre.

Det liker trener Petter Myhre dårlig, og nå krever han at NFF kommer de mest utsatte klubbene i møte.

- Vi må i dialog med NFF om dette, klubber og forbund må samarbeide, mener VIF-treneren.

Risikerer forgubbing
Med en a-stall full av folk på aldersbestemte landslag, og for sikkerhets skyld med fire mann inne på det gjeveste laget, har Vålerenga vært særlig utsatt. VIF-treneren understreker at det aldri vil være aktuelt å nekte spillerne å representere landet sitt.

Men: I verste fall kan det få konsekvenser for klubbens a-lagsprioriteringer, skulle problemet vedvare.

- I ytterste konsekvens kan det bli slik at klubben i stedet velger å satse på eldre spillere, sier sportsdirektør Jan-Erik Aalbu.

Skulle Vålerenga – og andre klubber i samme situasjon – velge å satse på spillere som har passert 22 år, vil det kun være a-landslagsspillere som forsvinner på fremtidige landslagssamlinger.

- Petter Myhre blir deppa når det blir så få spillere på treningene. I forrige uke var det så lite folk på den ene treninga, at vi bare begynte å le, forteller Aalbu galgenhumoristisk.

Gjensidig optimisme
Likevel er han optimistisk, og tror at man skal få til et møte hvor alle parter blir forlikte.

- Jeg vet ikke hva vi ønsker å oppnå, kanskje kan man legge landskampdatoene for aldersbestemte landslag til forskjellige datoer. Jeg er i alle fall helt sikker på at vi skal få til en løsning hvor alle blir enige, sier Aalbu optimistisk.

Optimist er også NFFs spillerutvikler, Nils Johan Semb. Men en ting er i alle fall uaktuelt – å flytte landslagsdatoene.

- Datoene er regulert internasjonalt, så de kan vi ikke noe med, slår den gamle landslagssjefen fort fast.

- A-landslaget og U21-landslaget spiller på samme dato, og etter hvert er det blitt vanlig at G19 gjør det samme. Sånn er det bare blitt i internasjonal fotball.

- Men hva kan dere da gjøre for klubber som er i Vålerengas situasjon?

- Det man kan se nærmere på, er spillere som er i Muhammed Fellahs situasjon. Nå spiller han for to landslag, G19 og G18. Kanskje kan vi lage en plan, som ser hele sesongen i sammenheng. De født i ’88 spiller stort sett kvalifisering på vårsesong, mens ’89-spillerne har det mest hektisk på høsten – sånn at han kan være mer med i en periode for hvert av landslagene.

- Et annet alternativ er selvfølgeølig at den type spillere bare spiller for et av de aldersbestemte landslagene, antyder Semb.

Lover snarlig møte
Selv om Vålerenga er i en særstilling i norsk fotball med så mange spillere i a-lagstroppen på aldersbestemte landslag, minner Semb om at det ikke er noe spesielt i internasjonal fotball.

- Både Manchester United og Arsenal har det akkurat på samme måte.

- Samtidig er det viktig å se på hva som er best for spilleren, og at klubbene sier i fra, slik at denne type ting tas opp tidlig.

Dermed blir det ikke lenge til Vålerenga og fotballforbundet setter seg ned og tar en prat, lover NFFs spillerutvikler, Nils Johan Semb.

- Det blir på denne siden av fotballferien, garanterer han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere