VIF og Storhamar fikk ikke lisens

Utrolig, men sant: De fire beste klubbene i eliteserien i ishockey har ikke fått lisens for spill neste sesong.

22.06.05 19:11

Kun tre av ti klubber fikk lisens da forbundet nylig leverte ut de første. De tre var Sparta, Frisk og Lillehammer. De sju andre klubbene fikk ikke ny lisens.

For Stjernen og Trondheim er det økonomien som har skylden.

For Vålerenga og Storhamar er det snakk om en prinsippsak. Norges Ishockeyforbund krever nemlig at klubbene leverer inn et normal regnskap ved slutten av året. I tillegg krever forbundet en revisorbasert balanse etter sesongen (30.april) fra alle klubbene.

Utfordrer forbundet
Det er dette Vålerenga og Storhamar protesterer mot. De to klubben unnlot å leverte inn regnskapet etter årets sesong, og har derfor ikke fått klubblisens.

- Vi omsetter for over 25 millioner kroner i året. Da sier det seg selv at en fullstendig revisjon på klubb og selskap blir omfattende og dyrt. Vi synes ikke det er rett når vi er så flinke til å spare på alle områder, sier Storhamars daglige leder, Pål Jan Stokke, til TV 2 Nettavisen.

- Hvis man må bruke 25.000 kroner på en ny revisjon, betyr det at alle eliteserieklubbene til sammen bruker 250.000 kroner på dette. Det synes vi blir feil, sier Vålerengas markedsdirektør, Jan Tore Kjær.

- Nakent uten oss
Begge påpeker at det vanlige i Norge er at bedrifter leverer regnskap én gang i året. Storhamar og Vålerenga har klaget på at de ikke fikk lisens, og forbundet skal nå behandle saken.

- Dette er en prinsippsak for oss, sier Kjær videre.

- Dette kan bli en prinsippsak for begge parter, men en eliteserie uten Vålerenga og Storhamar vil være ganske naken, sier Stokke.

Og lar det skinne gjennom at han føler seg sikker på at dette går i orden.

Forbundet mener imidlertid ikke at saken er like klar. Klubbene, Storhamar spesielt, tok opp sin misnøye med å måtte levere inn ny revisjon 30. april på helgas hockeyting. Der ble klagen avvist av forbundsstyret.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

- Derfor forholder jeg meg til at klubbene etterkommer dette kravet. Man kan ikke gå solo på tvers av reglementene, sier forbundets generalsekreætær, Terje Jørgensen, til TV 2 Nettavisen.

I tillegg til Storhamar og Vålerenga, har heller ikke Trondheim, Stjernen, Stavanger, Comet eller Manglerud/Star fått klubblisens. Grunnene er forskjellige.

- For noen av dem er det ganske enkelt. Det er bare snakk om formaliteter. For andre kan utfordringen bli større, sier Jørgensen.

- Men dette er ikke dramatisk. Mer normalt. Og det er ikke grunnlag for å si at noen av disse kanskje ikke får lisens til slutt, fortsetter han.

Slik er statusen i de fem andre klubber:
Trondheim
sliter med kortsiktig gjeld, og må ordne opp i dette.

- Vi har en del ting å rette opp i. Det gjelder økonomi og planene fremover. Spesielt den kortsiktige gjelden. Vi jobber med dette nå, og regner med å ha det i orden i løpet av et par uker. Sånn det ser ut i dag, frykter vi ikke at vi blir stående uten lisens, sier TIKs daglige leder, Arne Kristian Svendsen, til TV 2 Nettavisen.

Stjernen hadde budsjettert med et overskudd i fjor, men endte med et underskudd. Dette er grunnen til at de ikke fikk fornyet lisens.

Forbundet leste først Manglerud/Stars regnskap feil. Leder Sissel Faller hevder at klubben derfor har fått lisensen.

- Vi har pene tall, og kontroll over økonomien, sier hun.

Stavanger Oilers må ifølge direktør Pål Higson kun sende inn et skriv (som de først ikke var klar over måtte leveres) for å få lisens.

Comet skjønner lite av det som nå foregår.

- Vårt regnskapsfirma ble ikke ferdig med regnskapet innen tiden. Vi informerte dermed forbundet om at det ville bli sendt etter et ekstraordinært årsmøte 13. juni. Det ble sendt samme kveld. 14. juni hadde lisensutvalget sitt første møte, men hadde da ikke fått sett på vår informasjon. Vi tror vi vil få lisens når de får sett på det vi sendte inn, sier styremedlem Unni N. Lie.

PS: Det har aldri skjedd før i norsk ishockey at en klubb ikke har fått fornyet lisens.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.