*Nettavisen* Sport.

VIF, RBK og Stabæk etterforskes

Foto: (Scanpix)

Politiet tar grep etter overgangsbråket.

17.11.11 13:53

«Asker og Bærum politidistrikt har etter en totalvurdering besluttet å iverksette etterforskning i overgangsaken mellom Stabæk og Vålerenga fotballklubb. Det vil bli gjennomført nødvendige etterforskningskritt for å vurdere eventuelle straffbare forhold i tilknytning til saken», skriver politiet i en pressemelding.

Asker og Bærum politidistrikt har i sakens anledning innledet et samarbeid med øvrige berørte politidistrikt.

- Av allmenne hensyn
Kriminalsjef i Asker og Bærum politidistrikt, Nina Karstensen Bjørlo sier det er av allmenne hensyn at politiet nå velger å iverksette etterforskning av saken.

- Vi hadde et møte med fotballforbundet og påtalenemnda på mandag. På bakgrunn av det møtet, har vi gjort en totaltvurdering og besluttet at vi iverksetter etterforskning med allmenne hensyn til grunn, sier Bjørlo til Nettavisen.

Bjørlo avviser at den store medieomtalen har vært en medvirkende årsak til at politiet nå går inn i saken.

- Nei, det er en totalvurdering vi har gjort. Vi ser at det er viktig opp mot NFF og klubbene at denne saken blir belyst, sier Bjørlo.

Hvor lang tid etterforskningen vil ta er vanskelig å anslå, mener kriminalsjefen.

- Det er vanskelig å gi noe tidspunkt, men vi håper å komme raskt inn i saken og skaffe oss et godt bilde for å vurdere eventuelle straffbare forhold.

- Også RBK etterforskes
Etterforskningen vi skje i samerbeid med Sør-Trøndelag politidistrikt for å avdekke Rosenborgs rolle.

- Det vil også bli gjort undersøkelser omkring deres rolle i saken, sier Bjørlo.

Bakgrunnen for etterforskningen er den omstridte overgangen til Veigar Pall Gunnarsson fra Stabæk til Vålerenga. Den islandske spissen ble solgt for én million kroner, men samtidig kjøpte Vålerenga en opsjon på da 15 år gamle Herman Stengel for fire millioner kroner.

Gunnarssons forrige klubb, franske Nancy, skulle ha halvparten av et videresalg. Siden islendingen bare ble solgt for en millioner kroner, slapp Stabæk med å betale en halv million til Nancy. Hadde kjøpesummen vært fem millioner, ville Stabæk ha måttet betale 2,5 millioner kroner.

Rosenborg skal ha bydd 4.25 millioner kroner for bosmanspiller Johan Anderson, og én million for Gunnarsson, men avtalen ble ikke gjennomført.

Innstilt på bøter
Norges fotballforbund etterforsker også saken, og påtalenemnda i NFF har lagt ned påstand om å straffe Stabæk Fotball en bot på 500.000 kroner og Vålerenga på 350.000 kroner.

Styreleder i Stabæk, Erik Loe, er innstilt til en straff med tap av rett til å ha valgte eller oppnevnte tillitsverv innenfor NFF for en periode på 18 måneder.

Sportslig leder Inge André Olsen innstilles til samme straff, mens Vålerengas sportslige direktør, Truls Haakonsen, innstilles til tap av rett til å ha valgte eller oppnevnte tillitsverv innenfor NFF for en periode på 12 måneder.

Haakonsen besvarte ikke Nettavisens henvendelser torsdag formiddag, mens Inge André Olsen svarte at han var for opptatt i øyeblikket til å kommentere saken. Loe henviser til Jarl Øverby, som er styreleder i Stabæk mens Loe har permisjon.

Politiet har lenge vurdert om de skulle gå inn i saken.

- Vi har fulgt med på det som har skjedd fra sidelinjen, både i pressen og ellers, og derfor mener vi at det på dette tidspunktet er grunnlag for å få vite ordentlig hva som har skjedd ved overgangen, og om det er snakk om brudd på norsk straffelov, sa Gro Smogeli, som er leder for finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo politidistrikt til TV 2 for en uke siden.

- Vi ønsker å få en redegjørelse, og ut fra den redegjørelsen så vil vi kunne ta stilling til om det bør etterforskes og eventuelt hvor det bør og skal etterforskes, sa hun.

- Ingen bagatell
Smogeli understreker at politiet ser svært alvorlig på saken, og at de nå venter på svar fra Norges Fotballforbund.

- Dersom det er brudd på bedrageribestemmelsene i straffeloven, så er det selvfølgelig ingen bagatell, sier Smogeli.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.