*Nettavisen* Sport.

VIF skal bli bedre enn RBK

Foto: (foto: scanpix)

Vålerenga har tredoblet omsetningen siden 2003, og går vel 14 millioner i overskudd før avskrivninger i gullsesongen.

01.02.06 15:10

- Vi er veldig godt fornøyd med fjorårsresultatet. Vålerenga følger nå et helt opplagt prinsipp om å ikke bruke penger man ikke har, og føler vi har vært flinke til å bygge ut merkevaren. VIF skal bli den best profesjonelt drevne klubben i Norge, sier Stig Grimsgaard Andersen.

Han er styreleder for og medeier i Vålerenga Invest Fotball ASA. Grimsgaard Andersen presiserer at 2005-regnskapet ikke er endelig vedtatt ennå.

Vil bli Nordens ledende
- Vi har en ambisjon om å bli Nordens ledende klubb, og vil da ligge på et europeisk mellomsjikt. Hvis vi tar med inntektene fra Sjappa (som selger supportereffekter, og som VIFs aksjeselskap eier 22 prosent av, journ. anm.) og Rosenborg holder Champions League-inntektene utenfor, er Vålerenga allerede i dag økonomisk jevnstore med Rosenborg, sier styrelederen til TV 2 Nettavisen.

Omsetningen for 2005 ligger an til å bli 99 millioner, mot vel 37 millioner i 2003 og 68 millioner i 2004. 2005-budsjettet var på nøkterne 75 millioner, og for 2006-sesongen legger man opp til en tilsvarende omsetning som i fjor.

- 2005-resultatet ender på rundt 14 millioner før avskrivninger, men vi kommer til å avskrive sign-on-bonuser og spillerkontrakter for 10-12 millioner, forteller Grimsgaard Andersen.

Langsiktige sponsoravtaler
Noen sentrale prinsipper ble innført etter at det nye aksjeselskapet kom på plass i januar 2004:

+ Likviditeten måles månedlig og sterk kostnadskontroll er innført.

+ De totale personalkostnadene i klubben skal aldri overstige 45 prosent av omsetningen.

+ Et budsjett skal aldri gjøres opp uten buffer, og VIF skal ha minimum 10 prosent driftsmargin før avskrivninger.

+ Vålerengas elitesatsning skal være selvfinansierende og har i dag ingen lån.

+ Mer enn 70 prosent av sponsoravtalene går over mer enn tre år, noe som sikrer økonomien selv om man skulle få en svak sesong.

Kan omsette for 200 mill.
I inneværende år legger Vålerenga an til å omsette for vel 100 millioner.

- Vi har både i 2004 og 2005 gått over budsjettene vi har lagt. Usikkerhetsfaktoren denne sesongen er fotball-VM, for vi vet ikke hvordan det vil slå inn på billettinntektene. Royal League- og europacupspill er også usikkert. Vi budsjetterer kun med matcher vi vet om, og legger ikke inn inntekter ved avansement. Gevinst på salg av spillere budsjetterer vi heller ikke med, sier styreleder Stig Grimsgaard Andersen.

Han mener Vålerenga langt fra har utnyttet sitt potensiale.

- Med egen stadion får vi en helt annen kontroll over omsetningen enn i dag. Vi vil da kunne hente inn mer på reklamesalg og VIP-fasiliteter. Med egen arena må det være et mål noen år frem i tid å omsette for 200 millioner.

Skal ta medalje i 2006
TV 2 Nettavisen skrev før jul at Oslo-politikerne nå stiller seg bak Vålerengas ønske om å bygge egen arena sentralt i Oslo. Men hvor, er ennå usikkert.

- Et nytt stadion i Bjørvika ville vært fantastisk, men vi er åpne for alle alternativer. Nå håper vi på en avgjørelse til sommeren og at første spadfestikk blir tatt neste sommer, sier styreleder Grimsgaard Andersen.

Målet for kommende sesong er å bli blant de tre beste i serien og å nå Champions League.

- I år skal vi stabilisere oss i toppen, for vi kan ikke forlange å bli seriemester hvert år. Vi håper på avansement i Champions League, selv om det avhenger veldig av hvilken motstander vi trekker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.