RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(FOTO: Heiko Junge/Scanpix)

VIF-topper slakter avlyttingsidé

Sist oppdatert:
Vålerenga jubler ikke over lydanlegget på Ullevaal som kan fange opp alt som blir sagt på banen.

VALLE (Nettavisen): Det var Vålerengas hjemmeside som i går avslørte at det på Ullevaal er installert et lydsystem som gjør det mulig å zoome inn lyd på banen – nesten slik man gjør det med bilder fra de store kampene. Nå lanseres ideen om at det skal kunne få muligheten til å høre hva Christian Grindheim sier etter han har bommet for åpent mål, men å si at et slik system har skapt høy stemning i Vålerenga-brakka, er dog en sterk overdrivelse.

- Jeg må begynne å banne på islandsk da, sier keeper Árni Gautur Arason med et smil om munnen.

Arason ser ingen fordeler
Han mener ideen er betenkelig, og mener den i verste fall kan få folk til å endre atferd på banen.

- Jeg kan ikke så noen fordel med noe sånt. For noen år siden gjorde de et tilsvarende forsøk på Island. Det viste at spillerne bannet mye, påpeker den islandske landslagsspilleren, og mener at ikke selv for en milliard kroner er det verdt å få en slik overvåkning.

- Jeg stoler på Datatilsynet, legger han tørt til.

Myhre ser ikke poenget
Det gjør også trener Petter Myhre, som ikke ser poenget med et slik system.

- Jeg tror ikke fotballen er tjent med det, sier VIF-treneren til Vålerenga, og mener det viktigste for spillere og supportere er å følge kampen, ikke hva som blir sagt på banen.

- Men er det ikke en fordel at man kan snappe opp hva som sies i situasjoner som Iljeh/Hæstad og Nannskog/Kienast?

- Nei, det viktigste er hva dommeren får med seg. Hvis man ikke kan bruke videodømming, bør vi heller ikke kunne ta i bruk slike virkemidler, hevder VIF-sjefen.

dos Santos liker ikke overvåkning
Freddy dos Santos har også visse juridiske betenkeligheter når det gjelder bruken av systemet som det norske selskapet Squarehead Systems har utarbeidet.

- Det er jo en viss overvåkning, noe jeg er skeptisk til.

- Det kan jo løse noen konflikter, men i kampens hete dukker det opp litt av hvert, som mange vil angre etterpå. Noen vil nok være i større problemer enn andre, hvis et slikt system tas i bruk, hevder VIFs breddeholder.

- Deg inkludert?

- Nei, jeg er jo godt oppdratt, så meg går det bra med, humrer VIF-poteten.

- Men en spiller som Christian Grindheim er meget verbal, og kan leve i grenseland en del tilfeller. Samtidig er han også avhengig av å spille på en slik måte, mener dos Santos.

Grindheim mindre skeptisk
Forbausende nok er Christian Grindheim likevel den eneste i Vålerenga Nettavisen pratet med tirsdag ettermiddag som ikke slaktet ideen totalt. Men selv han har en naturlig skepsis til forslaget.

- Det kan kanskje være med på å avdekke den type episoder, men jeg synes ikke vi har noe stort rasismeproblem i norsk fotball.

- Meg personlig gjør det ingenting, men man må huske at det er mange småunger som ser på fotball. Og vi spillerne blir barnslige under en kamp, påpeker VIF-kapteinen med et megetsigende blikk.

- Angrer du selv noe du har sagt på banen?

- Nei, men jeg sier jo ofte at «jeg skal banke deg opp» når jeg spiller, flirer landslagsspilleren, som på VIFs hjemmeside innrømmer han er redd for hvordan hans mormor vil reagere når hører hva de snakker om på banen.

Datatilsynet og NISO er også kritisk til å ta i bruk den nye teknologien på fotballbaner. NISOs Silje Johannessen mener forslaget er juridisk betenkelig, og at det forutsetter at klubbenes tillitsvalgte tas med i drøftingene før det tas i bruk, noe som ikke har skjedd så langt. Datatilsynet er heller ikke blitt spurt, sier Ove Skåra, som mener man trenger en rettslig kjennelse før man kan bruke en slik avlytningsidé.


Avlytting av fotballspillere - en god eller dårlig idé? Ta debatten her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere