*Nettavisen* Sport.

VIF vil satse på 12-åringer

Foto: (Scanpix)

Assistenttrener Harald Aabrekk i Vålerenga mener det er for sent å bygge toppspillere av 16-åringer.

16.02.06 14:06

Mandag skrev TV 2 Nettavisen at U21-sjef Hallvar Thoresen vil samarbeide med Olympiatoppen om de beste tippeligatalentene fra 16 til 20 år.

- For sent. Begynn med aldersgruppen 12 til 14 år, sier Harald Aabrekk.

Vålerengas nyansatte spillerutvikler er mannen som bygde ut talentet Tore André Flo i Sogndal, Tromsø og Brann. Under Nils Johan Semb var Aabrekk assistenttrener. Nå mener han at Norge må skynde seg for ikke å havne for langt etter på talentsiden.

Wayne Rooney
- Utfordringen vår er å begynne å legge inn mer ressurser og kvalitet enda tidligere enn hva vi gjør i dag. Når man er mellom 16
og 20 år bør man spille eller være aktuell for et tippeligalag. I dag sliter norske 20-åringer ofte med å spille på øverste nivå, mens vi ser ser spanske og portugisiske tenåringer imponere. For å ikke nevne Wayne Rooney (som 16 år gammel debuterte i Premier League, journ. anm.). Norge ligger kraftig etter, fastslår Harald Aabrekk til TV 2 Nettavisen.

Aabrekk vet han beveger seg inn på et kontroversielt felt. Idrettsforbundets bestemmelser om barneidrett omfatter barn til og med 12 år, og legger vekt på allsidighet fremfor spesialisering i enkeltidretter.

- Jeg synes man skal drive allsidig både i ung alder og senere, vi har mye å tjene på variasjon. Men når de yngste talentene da skal trene fotball må forholdene være optimale. Der har fotball-Norge sovnet. I de engelske fotballakademiene vet jeg at man lar åtteåringer komme innom for å se på forholdene, sier Vålerenga-treneren.

Thoresen positiv
Oslo-klubben samarbeider selv med Jordal ungdomsskole og stiller spillerutviklere til disposisjon for rundt 30 gutter og jenter to ganger i uken. Øktene, som nå i vinter går i Vallhall, gjennomføres i valgfagtimene, og er et supplement til trening på kveldstid.

- Man har såvidt begynt med ungdomsskole-nivået i Norge, og kan hende må man gå inn enda tidligere, sier Harald Aabrekk.

Som understreker at han er opptatt av at spillerne tar utdannelse og at man dyrker frem lokale talenter. Vålerenga har tre heltidsansatte spillerutviklere i tillegg til lagstrenerne.

Hva synes så U21-landslagssjefen om å innlemme fotballtalenter mellom 12 og 14 år i et samarbeidsprosjekt med Olympiatoppen?

- Jeg er ikke fremmed for å vurdere tanken. Det kan skje i fremtiden, men med så unge spillere må programmet nøye tilpasses aldersgruppen og driftes på en annen måte enn dette prosjektet, sier Hallvar Thoresen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.