HAUGESUND-VIKING: 0-1

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): Inngangen til den 114. cupfinalen ble i stor grad preget av debatt rundt været. Kampen kom allikevel i gang til oppsatt tid på en ny-måket Ullevaal-matte.

Etterhvert var det uansett en Viking-spiller som skulle stjele showet på Ullevaal Stadion.

Kaptein og stjernespiller Zlatko Tripic kom i sentrum denne søndagen. 27-åringen ble matchvinner med sin 1-0-scoring etter 51 minutter etter en straffe.

Tripic gikk selv i bakken og skaffet straffesparket i en duell med Mikkel Desler. Han var trygg og ekspederte selv ballen i mål.

- Kjent for å gå ned lett

Haugesund-kaptein Christian Grindheim er klar på at det ikke var noe straffespark.

- Han er kjent for å gå ned lett. Slik dommerne har vært i år, de suger på fingeren og tar den i lufta, bare tar det de føler for, sier Grindheim til Nettavisen.

Haugesunds Helge Sandvik mener Tripic falt lett i straffesituasjonen.

- Jeg slengte litt meldinger. Det er så avgjørende, men jeg har ikke noe imot Zlatko eller Viking-spillerne. Han faller lett, men jeg mener det ikke er fair play, sier Helge Sandvik til Nettavisen.

Også Sondre Tronstad var tydelig irritert etter situasjonen som sørget for at Haugesund gikk tapende ut av finalen.

- Jeg tror hele stadion ser at det er en spiller som faller veldig lett, og det skal ikke så mye til før han faller. Man ser det på straffen også. Det er pinlig hvordan han faller så lett, sier Tronstad til Nettavisen.

Han får støtte av NRK-ekspert Morten Morisbak Skjønsberg.

- Tripic detter nesten som alltid veldig lett i duellene. Se her, han gjør seg veldig lett i det Desler går inn og skal skjerme av han for ballen. Jeg synes dette er et billig straffespark, fyrte Skjønberg løs.

BØRS: Slik spilte finalelagene

- Fantastisk

Etter at kampen var over brydde derimot Tripic seg lite om straffen burde vært gitt eller ikke.

- Jeg har ikke ord nå. Det er helt fantastisk. Jeg er så stolt av gjengen, sier en rørt Tripic til NRK.

Nettavisen snakket med Tripic etter finaleseieren.

Har du en kommentar til kritikerne på kommentatorplass og blant motstanderlaget?

- Ingen kommentar, det vil jeg ikke si noe om, var Tripic sitt kryptiske svar med et lurt smil om munnen.

Målscoreren var fornøyd med lagets innsats, omstendighetene tatt i betraktning

- Jeg synes vi spilte en god kamp. Det er vanskelig å spille en sånn finale, vi er en ung gruppe - det er mye nerver som står på spill, og vi har gjort mange mennesker glad i dag, sier han.

En annen som var tydelig berørt etter at cupgullet var Kristian Thorstvedt.

- Det er helt fantastisk. For to år siden fikk jeg ikke kontrakt i Stabæk og nå står jeg her og har vunnet en finale, det er helt sykt. Og med Viking - klubben min. Det er ubeskrivelig, sa spilleren som av Nettavisen ble kåret til årets unge spiller.

- Blytungt

Etter nederlaget var det en slagen Haugesund-trener som ruslet sist inn i pressesonen.

Jostein Grindhaug var langt nede etter at cupgullet glapp.

- Det er forferdelig, dette er tyngre enn jeg hadde sett for meg. Man prøver å sette seg inn i forskjellige scenarier, men dette var rett og slett blytungt, sier Grindhaug til Nettavisen.

- Er dette karrierens bunnpunkt?

- Ja, det er det.

Haugesund-treneren synes det var vanskelig å komme med en god forklaring på hvorfor prestasjonen ble såpass svak.

- Jeg har ikke noe krystallgodt svar. Vi hadde gjort våre forberedelser, hadde godt fokus og god energi inn mot kampen. Vi choker litt, vi kommer ikke inn på vårt vante nivå, sier treneren.

Tett og tøft

Selve kampen ble tett og tøff fra start. Lagene gikk i strupen på hverandre og det bølget frem og tilbake de første minuttene.

Nevnte Tripic satte standarden med et tidlig raid etter tre minutter, men han ble effektivt stoppet av en våken Helge Sandvik i Haugesund-målet.

Haugesund fikk en stor sjanse etter et frispark. Niklas Sandberg svingte et frispark inn i feltet, der Kristoffer Velde var først på ballen. Headingen fra fem meter ble mesterlig reddet av Iven Austbø i Viking-målet.

Kun minutter senere fikk Viking store rom i en kontring. Tripic satte på turboen, dro seg inn i boksen og fikk etterhvert sendt ballen videre til Sondre Bjørshol. Backen slo et flatt innlegg inn i feltet, men Benjamin Kallmans avslutning gikk rett til side for mål.

- En gyllen mulighet, sa NRK-kommentator Christian Nilssen.

Intensiteten og nerven i kampen var absolutt til stede. Flere tøffe dueller preget den første halvtimen.

Adrian Pereira fikk kampens første gule kort etter en knalltøff takling på Sandberg etter 25 minutter. Hadde han truffet Sandberg ordentlig kunne det fort blitt en annen farge på kortet, dommer Espen Eskås nøyde seg med den gule varianten.

Kaotisk

De mørkeblå presset hardt på i denne fasen av kampen. Det ble smått kaotisk inne i Haugesund-feltet etter en corner. Viking-spillerne kom aldri til avslutning selv om de stod i kø inne i boksen

- Med nød og neppe de får klarert der Haugesund, sa Nilssen.

- De står i kø Viking-spillerne, sa NRK-ekspert Morten Morisbak Skjønsberg.

Det skulle bli mer Viking kort tid senere. Tripic satte tempo og gikk i bakken nærmest på 16 meter streken til Haugesund. Det påfølgende frisparket fra Yildren Ibrahimaj smalt rett i muren.

I en god Viking-periode kunne det virke som Iven Austbø hadde blitt kald. Det som i utgangspunktet så ut som et enkelt tilbakespill viste seg å bli farlig. Keeperen sleivet og slo ballen rett i Kristoffer Velde presset.

Ballen stusset noen meter til side for Austbø sitt mål, som kunne puste lettet ut.

Omgangen ebbet ut med 0-0. I pausen var det en tydelig misfornøyd Jostein Grindhaug som ble intervjuet av NRK.

- Fortsetter kampen slik den har gjort i første omgang, så taper vi. Vi er dårlige, det er ikke en eneste mann som når nivået. Vi må tørre å spille av presset til Viking og sette vår signatur på kampen, sa Haugesund-treneren.

Viking i fyr og flamme

Den andre omgangen var kun altså kun fem minutter gammel før Viking satte full fyr på kampen.

Stavanger-laget bygget opp angrepet som førte til 1-0-scoringen. Ballen endte opp hos Tripic som fintet skudd, før han ble taklet i kroppen og gikk i bakken. Dommer Eskås pekte kontakt på straffemerket.

Det tok fullstendig av hos Viking-fansen bak Haugesund-målet.

- Det er bluss og det er fyrverkeri og det koker bra på Ullevaal Stadion akkurat nå, sa Nilsen om scenene som utspilte seg.

Haugesund gjorde flere grep etter baklengsmålet. Pascal Gregor og Kevin Martin Krygård kom inn med ti minutter igjen av kampen. Grindhaugs menn etablerte et press det siste kvarteret og sendte alle mann i angrep, men lyktes ikke med å komme til de store sjansene.

Viking stod i mot de fem overtidsminuttene og sikret med det sin sjette cuptittel.

LES OGSÅ: Solskjær hylles etter enorm triumf: - Har fullstendig ødelagt City