Gå til sidens hovedinnhold

Viking-profiler til kamp mot homofobi

- Du må kunne drive fotball, uten å føle deg uvel.

Fotballkampanjen Support, som har blitt etablert nå i 2013 av initiativtaker Arve Andersen, fronter et svært viktig budskap innenfor både fotballen og idretten generelt.

Slagordet er «Mangfold, respekt, og aksept i fotball» og budskapet er at ingen skal diskrimineres, uansett kjønn, etnisk bakgrunn, livssyn, seksuell legning eller funksjonshemming.

Tippeligaklubben Viking er blant dem som har gitt sin støtte til denne kampanjen og flere av stavangerlagets profiler stiller nå opp i kampen mot diskriminering i fotballen.

- Overrasker meg
Trener Kjell Jonevret, samt spillerne Trond Olsen, Eirik Schulze, Håkon Skogseid, Christoffer Midbøe Lunde, Jon Dadi Bödvarsson og Trond Erik Bertelsen støtter opp om kampanjen.

Support ønsker spesielt å ta et oppgjør med homofobien som finnes i fotball.

- Vi har kommet til 2013, og da overrasker det meg at det fortsatt oppleves som vanskelig å stå fram som homofil i fotballen, sier Trond Erik Bertelsen til Nettavisen.

29-åringen har vært i Viking siden 2007 og står også bokført med fem landskamper for Norge. Han er klar på at fotballen bør og skal være en inkluderende sport.

- Fotballen er for alle. Folk skal kunne drive med fotball, uten å føle seg uvel av forskjellige grunner. Det er viktig at det er åpenhet, sier Viking-backen.

- Har du opplevd at du, eller andre, har blitt diskriminert?

- For min del har jeg kun hørt om at slik skjer med norske spillere under bortekamper i Europa. I Norge har jeg ikke opplevd dette, sier Bertelsen til Nettavisen.

- Ikke noe problem
Supportkampanjen er likevel klar på at dette forekommer, også i Norge, og ønsker derfor å ta dette oppgjøret.

Enten det skjer på banen, tribunen eller på løkka. Ifølge Supports nettside defineres homofobi som irrasjonell frykt for eller intoleranse overfor homofile.

- For oss i Viking er ikke homofili noe problem. Det er helt normalt. Men jeg mener at mer åpenhet rundt dette vil være bra, sier Vikings forsvarsspiller.

- I Viking blir alle behandlet med respekt, legger han til.

- Trygg arena
Arve Andersen, som altså er initiativtaker for kampanjen Support, mener det er viktig at fotballen er en trygg arena - for alle.

- Fotball er den største og mest populære idretten i Norge. Derfor må fotballmiljøet være en åpen og trygg arena der alle, uansett seksuell legning, føler seg hjemme som utøver, trener, dommer og supporter, sier han til Supports nettside.

Vikings Trond Erik Bertelsen oppfordrer alle - både fotballspillere, klubber og mann i gaten - til å støtte opp om kampanjen.

- Ja, selvfølgelig. Vi er de første på banen her, men jeg regner med at andre klubber vil følge etter, sier han til Nettavisen.

På nettsiden til Support oppfordres også alle til å støtte kampanjen via sosiale medier som Facebook, Twitter og Instagram. Les mer hvordan også du kan støtte Support her.

Kommentarer til denne saken