*Nettavisen* Sport.

Viking tar selvkritikk

Viking innrømmer at de har undervurdert konsekvensen av å selge sine mest sentrale spillere det siste året.

15.08.06 16:15

Fra og med i fjor sommer har Viking mistet nesten et helt lag. Sentrale spillere som Brede Hangeland, Peter Kopteff, Hannes Sigurdsson, Ronny Deila, Frode Hansen og nå sist Toni Nhleko har forlatt blåtrøyene som foran årets sesong uttalte at de ville være med å kjempe om gullet.

Men sesongen har så langt vært en gedigen fiasko for Viking. Etter 17 serierunder ligger den tradisjonsrike klubben på direkte nedrykksplass, med samme poengsum som tabelljumbo Molde.

Tar selvkritikk
Nå tar Viking-ledelsen selvkritikk. I et åpent brev til presse, fans og sponsorer varsler sportslig leder Egil Østenstad, trener Tom Prahl og kaptein Allan Gaarde blant annet endringer i spillestilen.

- Vi erkjenner at vi har undervurdert konsekvensen av å tape flere av de beste og mest sentrale spillerne samtidig og den tiden det tar å bygge opp et nytt lag med en sterk sentrallinje. Vi har en sterk spillerstall, men enkeltspillere gir ikke et godt lag umiddelbart. Vi er imidlertid trygge på at kvaliteten i stallen er god nok og fokuset ligger ikke på det vi ikke har, skriver de i det åpne brevet som ble publisert på Vikings egen hjemmeside tirsdag ettermiddag.

Enorm skuffelse
Skuffelsen over årets «krisesesong» er stor i Stavanger-klubben.

- Vi har mislykkes med dette denne sesongen og ingen er mer skuffet over det enn oss selv. Vi er veldig misfornøyd med det vi har prestert så langt i år. Både poeng- og spillemessig er vi langt under det både vi og omgivelsene forventer av Viking. Målsettingen står imidertid fast: Vi kommer tilbake der Viking hører hjemme: I toppen av norsk fotball, heter det i Vikings åpne brev til presse, fans og sponsorer.

Skal takle presset
Ved flere anledninger har trener Tom Prahl og spillerne uttalt at de ser på nedrykk som utenkelig. Den oppfatningen står klubben fremdeles fast på - men innrømmer at presset fra omgivelsene er stort.

- Det er nå det gjelder for laget, støtteapparatet og enkeltspillerne å vise hva vi er laget av og hva som bor i oss. Trykket er stort på oss alle, men vi er i den takknemlige situasjon at vi har et trofast publikum og sponsorer som støtter oss til tross for at vi har skuffet dem denne sesongen, skriver Prahl, Gaarde og Østenstad.

Endrer spillestil
I løpet av sesongen har Tom Prahl gjort store endringer både i førsteoppstillingen, formasjon og spillestil. Nå varsler Viking en klarere spillerstil.

- Vi har i de senere kamper lagt om til en mer agressiv og løpskrevende spillestil, med fokus på duellspillet, mer kynisme og mer direkte fotball. Dette skal vi jobbe videre med og utvikle, slår trioen bestemt fast.

Likevel er Viking fullstendig klar over at kampen om å overleve i Norges øverste divisjon blir tøff.

- Med en tredjedel av sesongen igjen å spille ligger avgjørelsen om hvor vi skal ende opp i Tippeligaen 2006 helt og holdent i våre egne hender. Vi får ingenting gratis, men vi kan ordne opp for oss selv - med hjelp fra alle som elsker Viking.

Har ambisjoner om gull
For målet til blåtrøyene som sist vant gull i 1991 er klart:

- Viking har et soleklart mål om å være i toppen av Tippeligaen og kjempe om gullet. Vår stolte historie, våre rammebetingelser og vår store publikumsoppslutning gjør dette til et selvsagt mål. Det er dette alle involverte i Viking jobber for, understreker Allan Gaarde, Tom Prahl og Egil Østenstad.

Vikings neste motstander er Rosenborg i cupens kvartfinale førstkommende lørdag. Deretter venter Vålerenga, nedrykksrival Molde og Stabæk i lagets tre neste kamper i Tippeligaen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag