Hun tok gull både på 1000, 1500 og 3000 meter under NM i enkeltdistanser den første helga i november.

Det fulgte hun opp med andreplass i B-gruppa under 1500-meteren i verdenscupen i Heerenveen, som ga opprykk til A-gruppa.

I helgens verdenscup i Berlin kom så det definitive gjennombruddet for 19 år gamle Ida Njåtun fra Asker.

Fredag gikk hun inn til en sensasjonell andreplass på 1500-meteren med ny personlig rekord på 1.57,99. Det fortsatte med personlige rekorder også på 1000 og 3000 meter, og naturligvis gikk Njåtun på det norske laget som kom på tredjeplass i søndagens lagtempo.

Høyt oppe i EM
- Et resultat av en grundig treningsjobb gjennom mange år, sier landslagssjef Jarle Pedersen til Nettavisen.

Han er ikke i tvil om at unge Njåtun kan bli gull verdt, bokstavelig talt, for norsk skøytesport i årene framover.

- Er hun en medaljekandidat i allround-EM allerede i vinter?

- Hvis hun holder seg på dette nivået utover vinteren, og kanskje tar noen steg til, så vil hun være høyt oppe på listen, konstaterer Pedersen.

Kontrollerer oppstyret
I første omgang går imidlertid tankene ikke lenger enn til verdenscupen på hjemmebane i Vikingskipet kommende helg. Landslagssjefen er opptatt av at det ikke skal bli for mye oppstyr rundt det nye stjerneskuddet.

En viss grad av skjerming er allerede iverksatt.

- Vi fikk plutselig en ny utfordring, både Ida og vi rundt henne. Hun er tross alt bare 19 år. Jeg har snakket med henne, og vi er enige om at hun ikke skal stille opp på ting som tar mye tid denne uka.

- Det er viktig å ikke bli for beruset av suksessen. Det er lov å nyte øyeblikket, men man må aldri glemme at nøkkelen til suksess er den treningsjobben man legger ned hver eneste dag, sier Pedersen.

I Vikingskipet vil unge Njåtun for første gang oppleve forventningspress fra publikum i et verdenscupstevne. 1500 meter står på programmet også der.

I tillegg skal Njåtun gå 5000 meter og lagtempo.

- Idas beste distanse er nok 1500 meter, men hun er også et stort talent på langdistansene 3000 og 5000, sier Jarle Pedersen.

Sterk duo
- Er hun Norges største allroundtalent noen gang?

- Det er vanskelig å vurdere. Vi må ikke glemme Hege Bøkko heller. De to er like gamle og like store talenter. Mens Ida er litt sterkere enn Hege på de lange distansene, er Hege normalt litt sterkere enn Ida på sprintdistansene, sier landslagssjefen, som mener det er en klar styrke at Bøkko og Njåtun har hverandre.

- En kjempefordel at de kan bruke hverandre på trening. Og det vi opplever nå smitter jo over på hele laget. Det viser at den filosofien vi jobber etter gir oss framgang, sier Jarle Pedersen til Nettavisen.

PS. Vinterens allround-EM går av stabelen i italienske Collalbo 7.-9. januar

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!